EU-domstolen: Veckovila i hytten är förbjudet

Chaufförer. EU-domstolen kom med klart besked i dag: Chaufförer får inte tillbringa sin långa veckovila i hytten. En facklig seger. Men samtidigt är EU på gång att ändra dagens kör- och vilotider.

EU-reglerna om veckovila för chaufförer har tolkats olika i olika länder, av olika myndigheter, av olika transportföretag – och chaufförer.

I dagens EU-förordning står det varken att det är tillåtet eller förbjudet att ha den normala (minst 45 timmar långa) veckovilan i hytten. Däremot framgår det tydligt att det är tillåtet att ha sin dygnsvila eller den reducerade (kortare) veckovilan där.

Men just den skrivningen om den korta vilan har gjort att flera länder har förbjudit att den långa vilan spenderas i hytten.

Frågan har hamnat i EU-domstolen efter att regeringen i Belgien begärde ett klargörande. Där hade transportföretaget Vaditrans vänt sig mot den nationella lagen som tydligt förbjöd chaufförer att ta den långa veckovilan i hytten.

I februari levererade EU:s generaladvokat sin tolkning av befintliga EU-lagar: Lång veckovila ska ske någon annanstans än i hytten.

Federationen ETF, som samlar de europeiska transportfacken, har också sedan länge lobbat för att reglerna ska läsas som ett förbud mot att ta den långa vilan i bilen.

Generaladvokatens besked har i dag klubbats i EU-domstolen, skriver tidningen Proffs. Arbetsgivarna kan därmed tvingas erbjuda logi för förare som kör långdistanstransporter när de ska ta 45-timmars-vila.

I Sverige har två ukrainska chaufförer nyligen dömts till böter för att de tog sin långa veckovila i hytten. Helsingborgs tingsrätt tolkade lagen på samma sätt som EU-domstolen nu har gjort.

Då ansåg Transportstyrelsens expert ändå att det juridiska läget är oklart i Sverige. Myndigheten ville invänta EU:s pågående förhandlingar om lagarna inom transportsektorn, unionens gigantiska vägpaket, där frågan om veckovila ingår.

Ett tydligt förbud mot långvilan i hytten finns med i det förslaget, helt i linje med EU-domstolens aktuella dom.

I den processen har dock EU-kommissionen även föreslagit att dagens bestämmelser om att chaufförer ska ta sin 45-timmars-vila senast efter sex dagars arbete ändras. I stället ska förarna under en fyra-veckors-period kunna ta upp till två förkortade 24-timmars-raster. Kompensationen för den minskade vilan måste sedan läggas till den följande ordinarie vilan.

Transport hävdar att förbudet mot veckovila i hytten då blir ett slag i luften eftersom chaufförerna fortfarande kan ta sin dygnsvila där. I praktiken kommer de att bo i sina fordon tre veckor i sträck, varnar Transport, som vill behålla dagens kör- och vilotider.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.