EU går vidare med förslag om minimilön
Löner. EU-kommissionen har presenterat ett lagförslag om att höja minimilönerna för miljontals av Europas fattigaste arbetare. LO och svenska politiker ser den nordiska modellen som hotad.
Alla partier, fack och arbetsgivarorganisationer i Sverige har varit kritiska sedan frågan började diskuteras. De anser att EU lägger sig i saker de inte borde och argumenterar för att försvara den nordiska modellen. Av goda skäl: Också i kommissionens förslag slås det fast att kollektivavtal leder till högre medellöner, jämför med lagstadgad minimilön.
Enligt förslaget, som kallas direktiv på EU-språk, ska inget land tvingas att byta modell. LO har inte litat på utfästelsen och gör det inte nu heller.
– Hur mycket du ska ha i lön, vilket kollektivavtal som ska gälla på din arbetsplats eller hur hög avtalspensionen blir den dag du slutar jobba, är frågor som vi idag gör upp om med arbetsgivarna i kollektivavtal. Om förslaget blir verklighet ger vi ifrån oss den makten till byråkraterna i EU, säger LO:s vice ordförande Therese Guovelin i ett pressmeddelande.
LO skriver att det finns en risk för att EU-domstolen ska tvinga på Sverige en modell med minimilön, som skulle underminera kollektivavtalen.
Kommissionären Schmit avfärdar resonemanget:
– Vi vill införa en lag som säger att inget land kan tvingas att införa minimilön. Domstolen ska respektera lagstiftningen. Det finns ingen marginal att tolka lagen på något annat sätt.
– Om vi inför direktivet blir det skillnad mot förr. Just nu finns inga garantier eller någon lagtext som skyddar kollektivavtalen. Det är därför Laval-domen kom. Domstolen kunde gå in och tolka.
Under morgondagen kommer en utförligare artikel med sammanfattning av förslaget och kommentarer från bland annat Transport.