EU kan införa minimilön
Hundra dagar efter att EU:s nya kommissionsordförande tillträder ska frågan om europeisk minimilön avgöras. Svenska fackförbund motsätter sig förslaget som skulle vara förödande för den svenska modellen.
Ursula von der Leyen, från Tyskland, är ny ordförande i EU- kommissionen. I sina politiska riktlinjer skriver hon att ”inom de första hundra dagarna av min mandatperiod kommer jag att föreslå ett rättsligt instrument för att se till att varje arbetstagare i EU får en skälig minimilön.”
De hundra dagarna har inte börjat räknas ned än, utan kommer att börja först när von der Leyen väntas tillträda den 1 december.
Som det ser ut i dag har EU inte rätt att lagstifta om sådant som rör medlemsländernas ”löneförhållande, föreningsrätt, strejkrätt och lockout”. Representanter för de svenska arbetsmarknadsparterna – LO och TCO på arbetstagarsidan och Svenskt Näringsliv på arbetsgivarsidan – skriver i en debattartikel i Dagens Nyheter att förslaget om att införa en europeisk minimilön kan leda till att ”den svenska arbetsmarknadsmodellen undergrävs i sin helhet”.
EU har 28 medlemsländer. Sverige är ett av sex länder i unionen som inte har statliga minimilöner. Här regleras löner och villkor av kollektivavtal som förhandlas fram mellan arbetsgivare och fackförbund. Det är det som kallas den svenska modellen.