EU-lag sätter tak för provanställning
EU. Så lite som möjligt. Så mycket vill LO att ett nytt EU-direktiv om arbetsvillkor ska påverka svensk arbetsmarknad.
Lagen har egentligen två delar. Den ena delen handlar om vilken information arbetstagare har rätt till vid början av en anställning. Den andra delen handlar om regler kring provanställning och andra arbetsvillkor.
Låter det bekant? I Sverige har vi redan den här typen av lagar och regler. Det allra mesta reglerat i lagen om anställningsskydd (las) eller genom kollektivavtal.
EU:s parlament och alla medlemsländerna har redan förhandlat fram ett slutförslag. I morgon, tisdag, ska parlamentarikerna debattera frågan. På onsdag räknar alla med att förslaget går igenom.
Många svenskar röstade mot det första förslaget, som är en direkt följd av den omdiskuterade sociala pelaren. De svenska socialdemokratiska ledamöterna valde att lägga ner sina röster vid den första skedet, men är nu för eftersom direktivet är formulerat så att det inte ska utmana den svenska kollektivavtalsmodellen. Claes Mikael Jonsson, jurist på LO, ser det slutgiltiga förslaget som en seger på ur två olika perspektiv.
– Den ena berättelsen är om hur vi lyckades försvara och värna den svenska kollektivavtalsmodellen med självreglering på arbetsmarknaden.
– Den andra är om hur vi fått ett direktiv som ska stärka ställningen och förbättra villkoren för arbetstagare i framför allt de länder där det behövs som mest. Det är ett lysande exempel på när EU-lag kan åstadkomma bra saker
Exakt hur direktivet kommer att påverka svensk lag vet vi inte. Först kommer regeringen att tillsätta en utredning. Därefter är det rimligt att förvänta sig vissa lagstiftningsförändringar i las.
Eftersom direktivet kommer att stärka arbetstagares position i andra delar av EU, kan det få positiv effekt även i Sverige, tror Claes Mikael Jonsson.
– Det minskar trycket när det gäller underbudskonkurrens på svensk arbetsmarknad.
Sverige har till exempel redan sedan tidigare max sex månaders provanställning. Det, precis som mycket annat, går att förhandla om enligt las. Det som nu händer är att hela EU får en maxgräns på sex månader, då blir det enda sättet att förlänga provanställning att gå via förhandlingsbordet.
– Då fler saker bara går att lösa vid förhandling förstärker det den fackliga förhandlingspositionen. Det är klart att vår möjlighet att göra bättre uppgörelser stärks något, säger Claes Mikael Jansson.