EU-lag sätter tak för provanställning

EU. Så lite som möjligt. Så mycket vill LO att ett nytt EU-direktiv om arbetsvillkor ska påverka svensk arbetsmarknad.

Lagen har egentligen två delar. Den ena delen handlar om vilken information arbetstagare har rätt till vid början av en anställning. Den andra delen handlar om regler kring provanställning och andra arbetsvillkor.

Låter det bekant? I Sverige har vi redan den här typen av lagar och regler. Det allra mesta reglerat i lagen om anställningsskydd (las) eller genom kollektivavtal.

EU:s parlament och alla medlemsländerna har redan förhandlat fram ett slutförslag. I morgon, tisdag, ska parlamentarikerna debattera frågan. På onsdag räknar alla med att förslaget  går igenom.

Många svenskar röstade mot det första förslaget, som är en direkt följd av den omdiskuterade sociala pelaren. De svenska socialdemokratiska ledamöterna valde att lägga ner sina röster vid den första skedet, men är nu för eftersom direktivet är formulerat så att det inte ska utmana den svenska kollektivavtalsmodellen. Claes Mikael Jonsson, jurist på LO, ser det slutgiltiga förslaget som en seger på ur två olika perspektiv.

– Den ena berättelsen är om hur vi lyckades försvara och värna den svenska kollektivavtalsmodellen med självreglering på arbetsmarknaden.

– Den andra är om hur vi fått ett direktiv som ska stärka ställningen och förbättra villkoren för arbetstagare i framför allt de länder där det behövs som mest. Det är ett lysande exempel på när EU-lag kan åstadkomma bra saker

Exakt hur direktivet kommer att påverka svensk lag vet vi inte. Först kommer regeringen att tillsätta en utredning. Därefter är det rimligt att förvänta sig vissa lagstiftningsförändringar i las.

Eftersom direktivet kommer att stärka arbetstagares position i andra delar av EU, kan det få positiv effekt även i Sverige, tror Claes Mikael Jonsson.

– Det minskar trycket när det gäller underbudskonkurrens på svensk arbetsmarknad.

Sverige har till exempel redan sedan tidigare max sex månaders provanställning. Det, precis som mycket annat, går att förhandla om enligt las. Det som nu händer är att hela EU får en maxgräns på sex månader, då blir det enda sättet att förlänga provanställning att gå via förhandlingsbordet.

– Då fler saker bara går att lösa vid förhandling förstärker det den fackliga förhandlingspositionen. Det är klart att vår möjlighet att göra bättre uppgörelser stärks något, säger Claes Mikael Jansson.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Unto Blomberg:
    18 april, 2019

    Och när det gått en tid så kommer eu att bestämma att Sverige ska följa den ursprungliga avtalet som eu följer. Tror nog att Sveriges delegater i denna fråga har blivit dragna i näsan. Eller att de håller tyst om just detta.

Lästips:

Ett matbud levererar thaimat från en krog på Möllevångstorget i Malmö. Han är inte en av dem som intervjuats i artikeln. Foto: John Antonsson

EU-direktivet om plattformsarbete ska införas

Gigarbetare. Nu blir det nya EU-direktivet om plattformsarbete verklighet. Både ministerrådet och EU-parlamentet kommer i dagarna att skriva under det definitiva förslaget.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Upprop mot stålbad för folkbildningen

Politik. – Vi kräver ett omedelbart stopp på nedskärningarna mot studieförbunden! Det deklarerar ABF:s förbundssekreterare Annika Dahl och Medborgarskolans förbundschef Ann-Sofie Olding i ett press­meddelande.

Skallig man med skägg och ljus kostym på en innerstadsgata i Stockholm

”Sveriges arbetare är värda fan så mycket bättre”

7 frågor. Johan Lindholm är LO:s nya ordförande. Hur ser han på LAS, arbetstidsförkortning och politik?

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.