EU-länderna missar målet om halverad trafikdödlighet
Trafiksäkerhet. Förra året dog över 25 000 trafikanter på EU:s vägar. Medlemsländerna kommer inte att klara det uppställda målet – att halvera dödligheten under perioden 2010 till 2020. Sämst i klassen är Sverige. Det enda EU-land där dödsolyckorna ökat.
2010 omkom närmare 31 600 personer i trafikolyckor i de 28 länder som i dag ingår i unionen. Parlamentet enades då om att minska dödligheten kraftigt de kommande tio åren.
Fast det går trögt. När åtta år gått var minskningen bara runt 21 procent. Bäst har Irland lyckats. Önationen har fått ner de dödliga olyckorna med 30 procent.
Sverige är alltså sämst. 2010 var dödstalet 266 och 2018 hade det ökat till 324. Vän av ordning invänder säkert att Sverige redan från start låg mycket bra till i statistiken. Och det är sant. Räknar man antalet dödsoffer i förhållande till folkmängd låg Sverige etta 2010, med 28 döda per miljon invånare. Sämst var Rumänien med 117.
I dag har Sverige halkat ner till sjätte plats. Norge ligger bäst till, med 20 döda per miljon invånare.
Irland har prisats för sina trafikinsatser. I en intervju förklarar landets transportminister, Shane Ross, att myndigheterna fokuserat hårt på de viktigaste faktorerna som ligger bakom trafikdöden.
På Irland handlar det om alltför höga hastigheter, drog- och rattfylla, mobiltelefonsnack vid ratten och förare som struntar i säkerhetsbältet.
Shane Ross uppger att alkohol fanns med i bilden vid 38 procent av alla allvarliga olyckor för omkring tio år sedan. Polisen har utökat kontrollerna och ska nu börja titta mer på drogmissbruket.