Illustration Brexit, Sashkin/Shutterstock

”EU måste närma sig vanliga människor”

– Detta är inte jordens undergång! Svenska och engelska företag kommer att anpassa sig efter nya förutsättningar. Däremot har folket skickat en kraftig signal till unionens politiker. EU behöver reformeras i grunden.

Så säger förbundsordförande Lars Lindgren efter folkomröstningen i Storbritannien. Han efterlyser en mer nyanserad debatt efter omskakande expert-varningar som en ”jordbävning för ekonomin” och tal om långtgående politiska konsekvenser.

I likhet med många andra blev Lindgren lite överraskad över att majoriteten av befolkningen röstade för att lämna EU. Totalt 51,9 procent mot 48,1, som ville stanna kvar.

Hans engelska fackliga kollegor är i dag nedslagna över en smutsig valkampanj och ett kommande utträde ur EU, som facket tror kommer att leda till ökad arbetslöshet. Fackföreningsrörelsen gick på socialdemokratiska Labours linje och kampanjade för ett fortsatt medlemskap.

Lars Lindgren finner ändå en logik i att majoriteten röstade för Brexit, utträde. I länder med så tydliga klasskillnader som i England, där överklassen skickar sina barn till elitskolor och en utstakad väg uppåt är det inte underligt att folket visar sitt missnöje genom att säga nej. När de ges chansen, resonerar han.

– De säger nej till allt som kommer uppifrån. En del bara för att den konservativa premiärminister Cameron sa ja. Han representerar allt som överklassen står för och är djupt hatad av många.

Ska man se något gott i den tragiska kören om fallande börskurser och folk som förlorar sina jobb så innebär valresultatet en möjlighet till eftertanke. Att stanna upp, argumenterar Lindgren.

– EU:s politiker kan inte fortsätta bygga elitens union. Det är dags att på nytt ställa sig frågorna: Varför ska vi ha en union? Varför ska vi samordna oss? Företräder vi som politiker folket?

Själv upplever han att unionen förvandlats till ett elitistiskt, byrå- och teknokratiskt projekt, där människor skor sig och gör karriär.

– Det är inte rimligt att EU-parlamentariker ska ha skyhöga traktamenten och ersättningar. Och flyttkarusellen mellan Bryssel och Strasbourg. Folk blir förbannade och vänder politikerna ryggen. Det måste bli ett stopp på galenskaperna!

EU behöver ta ett steg tillbaka från överstatlighet och federalism, anser han. De enskilda ländernas parlament ska styra sina länder på egen hand och unionen ska ägna sig åt handelsutbyte, inte klåfingra i detaljer som svenskt snus.

– EU behöver ta krafttag mot den utbredda korruptionen, få folk i arbete, jobba mot de viktiga klimatmålen och förbättra de inre gränskontrollerna.

Samtidigt är Lars Lindgren djupt oroad över allmänhetens brist på intresse för vad som sker i Bryssel. Över att man lägger sitt politiska inflytande i famnen på en liten grupp, som får stor makt att påverka den egna vardagen.

– Kan man över huvud taget tala om demokrati när bara en låg procent av Sveriges och andra länders befolkningar bryr sig om att rösta i valen till EU-Parlamentet? Människor har vänt EU ryggen.

Det fackliga samarbetat mellan svenska Transport och de brittiska systerorganisationerna, bland annat Europeiska Transportarbetarefederationen, och Internationella Transportarbetarefederationen kommer inte att påverkas av att Storbritannien lämnar EU, förklarar Lars Lindgren.

Däremot ser han en fara i att Englands utträde kan skapa en dominoeffekt, där fler länder tar efter. Med större nationalism halkar man lätt över i främlingsfientlighet, anser Lars Lindgren.

– Riktigt orolig blir jag om ett stort land som Frankrike hakar på. Det är ju inte omöjligt att Marine Le Pen från det högerextrema partiet Front National väljs till premiärminister vid nästa val.

Vänsterpartiets ordförande Jonas Sjöstedt vill att Sverige ska ta tillfället i akt och omförhandla villkoren i Sveriges EU-medlemskap. Men det förslaget ger Transports ordförande kalla handen. Kräver Sjöstedt något sådant ska han också deklarera vad det är för ändringar han vill ha, annars är det bara populistiskt.

Lars Lindgren röstade nej till svenskt EU-medlemskap, men i dag skulle han lägga sin röst på ja. Säkert kommer krav på svenskt utträde från några grupper, tror Lindgren, fast själv avvisar han tanken.

– Det är ju bara löjligt. Vi är ett litet land, duktiga på IT, datorteknologi, och helt beroende av handelsutbyte. Alternativet att vi skulle stå utanför unionen finns inte. EU är bra på många saker, men vi behöver politiker av rätt kaliber, inte de som finns där i dag.

Labourledaren, socialdemokraten, Jeremy Corbyn hade av Transport bjudits in för att delta i ett seminarium under politikerveckan i Almedalen. Han visade sig dock vara dubbelbokad och lämnade återbud. Efter folkomröstningen är han nu hårt ansatt i de egna leden. Enligt politiska bedömare anses Corbyn som en mer ljum EU-vän och han kritiseras för att inte ha drivit frågan om att stanna kvar tillräckligt hårt.

– Jag vill inte spekulera i hur seminariet utvecklat sig om Jeremy Corbyn kommit till Almedalen, men man kan ju utgå ifrån att allting hade handlat om Brexit. Fast vii ville ha en diskussion om liberalism kontra socialism, säger Lars Lindgren.

– Unionen har utvecklats till ett nyliberalt projekt. En folkets union kan det aldrig bli om man inte gör genomgripande förändringar. Just nu uttalar sig EU-parlamentariker i de banorna. Men det behövs mer än läpparnas bekännelse, att insikten finns kvar när det lugnat ner sig igen.

Storbritannien segar med sin formella begäran om utträde och än är sista ordet inte sagt, spår Lars Lindgren.

– Det skulle inte förvåna mig om britterna kör en folkomröstning till.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.