EU nära lag om minimilön – Sverige röstar nej

EU. Sverige ska rösta nej till nya regler för minimilöner i EU. Det föreslår arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) riksdagen. Transport välkomnar beskedet.

EU-parlamentets och Europiska rådets representanter nådde en kompromiss om en ny EU-lag om minimilöner under natten till tisdagen den 7 juni. Sveriges arbetsmarknadsminister Eva Nordmark är inte nöjd med det färdiga förslaget och kommer att föreslå riksdagen att rösta nej.

Från EU:s håll är signalen tydlig. Länder där lön sätts via kollektivavtal kommer inte att påverkas av de nya reglerna. Men Sveriges regering nöjer sig inte med garantierna i det färdiga förslaget.

– Självklart ska alla kunna leva på sin lön. Vi tror inte på låglönekonkurrens. Men i Sverige är det arbetsmarknadens parter som är garanten för bra löner. Vi har i samråd med parterna arbetat intensivt för att förslaget inte ska påverka vår modell, sa Eva Nordmark vid pressträffen.

Eva Nordmark säger att Sverige och andra länder fått igenom vissa förändringskrav som skyddar den nordiska modellen.

– Men vi vill inte att det här ska fattas på EU-nivå alls, löner är en fråga som ska skötas nationellt. Sverige kommer att rösta nej till förslaget.

Vid presskonferensen deltog LO:s ordförande Susanna Gideonsson som välkomnade Sveriges nej. Det gör också Transports ordförande Tommy Wreeth.

– Jag tycker att det är bra att man vill att Sverige ska rösta nej och att regeringens besked är att vi inte behöver några förändringar i den svenska lagstiftningen. Men efter Laval-domen är jag luttrad.

– Något som är positivt är att fackföreningsrörelsen och arbetsgivarrepresentanterna varit eniga i hela processen.

I Sverige är fack och arbetsgivare rädda att EU:s regler på sikt kan innebära att vi får lagstadgade minimilöner i Sverige och att det slår ut de kollektivavtalade lönerna.

– Många av Transports avtal har höga ingångslöner och tariffer, minimilöner skulle vara förödande och i vissa fall sänka löner för våra medlemsgrupper med 30–40 procent, säger Tommy Wreeth.

EU-parlamentarikern Sara Skyttedal (KD) sitter i EU:s arbetsmarknadsutskott. Hon är också kritisk till förslaget. På Twitter skriver hon: ”Svenska arbetsmarknadsmodellen kommer leva på nåder av EU-domstolen”.

När EU-parlamentets rapportörer presenterade förslaget garanterades Sverige och de andra länderna med liknande modell än en gång att EU inte kommer att röra kollektivavtalen. Dessutom kommer samtliga medlemsländer i EU att få som uppgift att främja tecknande av kollektivavtal i alla länder där färre än 80 procent av arbetskraften har kollektivavtal.

De länder som har minimilön behöver höja den så att den motsvarar 60 procent av median-eller medellönen.

Den nederländska socialdemokratiska parlamentarikern och rapportören Agnes Jongerius berättade att den nya lagen leder till att minimilönen i hemlandet höjs från strax under 11 euro till 14 euro. Enligt Jongerius ska förslaget leda till att 24 miljoner arbetare i EU får höjd lön.

– Som vi säger i Nederländerna: Det är ingen liten öl, det gör stor skillnad.

Så sent som måndagen den 6 juni hade Sverige och EU:s förhandlare samtal.

– Vi har lyssnat på deras oro och vi ska inte på något sätt riskera deras goda modell och det är därför vi tog deras förslag att ge extra klarhet i texten, sa Jongerius och fortsatte:

– Vi har nu en dryg vecka på oss att övertala Sverige. Å andra sidan är jag övertygad om att vi kan nå en kvalificerad majoritet med eller utan de svenska rösterna.

Den 16 juni ska EU:s arbetsmarknadsministrar rösta om förslaget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Kao:
    28 juni, 2022

    Det ger en obehaglig känsla när man ser hur nytillkomna och asylsökanden som får jobb i transport- och byggbranschen och får usla löner. Detta kommer leda till att företagen inte anställer svenskar med utbildning och krav på avtalsenlig lön. Vad gör facket åt folk såsom kriminella startar företag där de skiter i alla krav som finns på marknader där de har tagit sig in? Personer med ett stort våldskapital.

  2. Peter Jansson:
    7 juni, 2022

    Vi har redan låglönekonkurrens i Sverige med alla de arbetstagare som är i landet legalt och illegalt.Det kan ingen förneka och att det är så i åkeribranschen är ingen större överraskning för mig som slutade som egen åkare redan 2015 efter att jag inte längre kunde sänka min lön mer än vad jag hade gjort under åratal för att klara mig lite till och lite till ända tills det blev omöjligt att kunna fortsätta som egen åkare med min dragbil.2018 valde jag att pensionera mig som lastbilschaufför när jag var 52 år.Det var tur att jag sparade mycket under de goda åren innan jag blev utkonkurrerad av låglönechaufför ifrån olika delar av världen.

Lästips:

Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Transport ska organisera kabinpersonal – taxitelefonister till Unionen

Facket. Transport och Unionen är överens. Kabinpersonal ska organiseras av Transport och taxitelefonister av Unionen. Dessutom ska arbetsledare inom bevakning räknas som tjänstemän.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.