Marita Ulvskog, vice ordförande i EU-parlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor.
Close
– Nu kan vi påbörja arbetet med lagar och regler som gör att det inte ska gå att konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor, säger Marita Ulvskog som är nöjd med onsdagens omröstning i EU-parlamentet.
Close

EU-parlamentet signalerar stopp för social dumpning

(UPPDATERAD) Dagens omröstning i EU-parlamentet i Strasbourg gav en tydlig signal till EU-kommissionen. Stoppa dumpningen av löner och arbetsvillkor för anställda som jobbar tillfälligt, som utstationerade i andra unionsländer.

Det konstaterar en glad Marita Ulvskog, vice ordförande i EU-parlamentets utskott för sysselsättning och sociala frågor efter dagens votering om en rapport (initiativbetänkande) kring social dumpning inom EU.

Omröstningen slutade med en klar majoritet, 458 röster, för rapporten och 199 mot.

– Det här är en mycket bra utgångspunkt för oss i arbetet med ett nytt direktiv för utstationerad arbetskraft. Inte bara inom väg utan också inom flyg, järnväg och sjöfart, säger Marita Ulvskog (S) till Transportarbetarens utsända i Strasbourg.

EU-parlamentet gör genom att acceptera rapporten en viljeyttring och visar att social dumpning är oacceptabelt, konstaterar hon.

– Det ska inte gå att konkurrera med låga löner och dåliga arbetsvillkor. Det ska finnas klara regelverk och tydlig lagstiftning. Det arbetet kan vi nu påbörja i sysselsättningsutskottet.

Marita Ulvskog syftar på förslaget till ett nytt utstationeringsdirektiv, som ska skydda anställda som jobbar tillfälligt i andra länder. Förslaget stötte för en tid sedan på patrull genom så kallat ”gult kort” från ett tiotal länder främst inom östra Europa.

Men den kristdemokratiska sysselsättningskommissionären Marianne Thyssen, från Belgien, har under EU-parlamentets fyradagarsmöte gjort klart att arbetet med förslaget till ändrade regler ändå fortsätter.

Nöjd är också Jens Nilsson (S), som arbetat med att samla viljorna i trafikutskottet kring betänkandet.

– Det här är ett steg i rätt riktning mot bättre verktyg för att kontrollera att lagar och inte minst cabotageregler följs inom transportbranschen. Mycket bra, jämfört med hur diskussionerna gick för ett par år sedan.

– Nu måste vi ta kontakt med EU-kommissionen och tala om att det är allvar när det gäller att ta fram ett nytt åtgärdspaket inom vägtrafiken, säger han.

Rapporten innehåller en rad förslag, som inte enbart handlar om ändrad lagstiftning. Här följer de i sammanfattning:

  • Inför ett elektroniskt och integrerat operatörsregister och smarta färdskrivare i alla transportfordon som kör inom EU. Möjliggör kontroll av kör- och vilotider, besiktning, giltigt körkort, om operatören har licens med mera.
  • Upprätta en ”svart lista” över företag som begått brott, exempelvis så kallade brevlådeföretag utan egentlig verksamhet. Bolag som bryter mot regler ska inte kunna anlitas vid upphandlingar.
  • Överväg att inrätta en europeisk vägtrafikmyndighet för att kontrollera brott mot kör- och vilotider med mera.
  • EU-länderna bör samarbeta närmare med kontrollmyndigheterna Euro Controlé Route och nätverket för europeiska trafikpolisen.
  • Inför och tillhandahåll ett förfalskningssäkert europeiskt socialförsäkringskort eller ett unionstäckande dokument.
  • I länder med vägavgiftssystem ska kontrollmyndigheter få tillgång till uppgifter som gör det lättare att kontrollera brott mot cabotageregler, olaglig inrikestrafik av utländska företag.
  • Genomför inga ytterligare lättnader inom cabotage (tillåtna körningar av utländska bolag i andra EU-länder). Sträva i stället efter att verkligen genomföra nuvarande regler och kontrollera att de följs.
  • Gör en översyn av kombidirektivet (som reglerar vägtransporter som kombineras med järnvägstransporter).

Jens Nilsson i transportutskottet kommenterar:

– Transports ordförande Lars Lindgren har sagt att vi borde skrota kombidirektivet helt och hållet. Det fick jag ingen majoritet för i transportutskottet, men vi fick i alla fall med en uppmaning till kommissionen om att se över direktivet.

– Reglerna kom till av miljöskäl, men de är ju närmast omöjliga att kontrollera i dag.
Trots att bänkraderna gapade tomma under tisdagskvällens sena debatt om social dumpning, regelbrott och illojal konkurrens (det är vid votering ledamöterna strömmar till) blev tonen stundtals hetsig. Det finns en klar skiljelinje mellan Öst- och Västeuropa.

Varför missunnar ni anställda i era hemländer att jobba för lika lön och lika villkor, ville en socialdemokratisk ledamot från väst veta. Nog skulle vi vilja att våra medborgare fick samma lön som ni, när de jobbar i väst, men det är långt kvar innan vi är i kapp er i social standard, blev svaret från en polsk parlamentariker. Social säkerhet kostar pengar.

Från den liberala sidan i kammaren höjdes protester mot begreppet social dumpning, som man anser ”missbrukas” i tid och otid. Trots att det fortfarande saknas en tydlig juridisk term för vad det innebär. Mindre krångliga regleroch byråkrati skapar fler välmående företag och då får också löntagarna det bättre, löd ytterliga några argument.

Att reglerna kring EU-medborgare som arbetar tillfälligt i andra unionsländer är krångliga, och resurserna för kontroller begränsade, illustrerar ett färskt exempel från Sverige.

Transport har anmält det slovakiska företaget Bring trucking till kontrollmyndigheten Arbetsmiljöverket. Företag som anlitar anställda från andra EU-länder för arbete i mer än fem dagar ska anmäla detta till utstationeringsregistret. Bring trucking hävdar dock att chaufförerna i Jönköping inte är att betrakta som utstationerade och Arbetsmiljöverket menar att frågan är för krånglig och tidskrävande att utreda.

Fotnot. Grundregeln för utstationerade arbetare är att värdlandets bestämmelser kring bland annat minimilön, antal betalda semesterdagar, längsta arbetstid och kortaste vilotid gäller.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

EU-domstol lättar på regler mot lönedumpning

Åkeri. EU-domstolen underkänner kravet att utländska bilar ska återvända till sina hemländer var åttonde vecka. "Har du som affärsidé att bedriva inrikestrafik i Sverige ska du vara etablerad i Sverige. Det är en ganska rimlig gång. Att EU-domstolen återigen väljer att gynna fusk och lönedumpning väcker seriösa frågor om vilken makt de ska ha i dessa frågor", säger europaparlamentarikern Johan Danielsson (S).

Tyska anställda mot försäljning av Schenker

Åkeri/Terminal. Nio representanter för arbetstagarna röstade emot tyska järnvägsbolaget Deutsche Bahns försäljning av logistikbolaget DB Schenker vid ett styrelsemöte i veckan. De röstades dock ner och proceduren mot en försäljning rullar vidare.

Körde in i lastbil – åtalas för dödsolycka

Olycka. Den 7 november förra året kolliderade en personbil i fel körfält med en lastbil på Stallbackabron i Trollhättan. Nu åtalas en man för grovt vållande till annans död. Lastbilschauffören omkom i brand efter krasch mot broräcket.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

TCO fortsätter dra ifrån LO

Organisering. Nio av tio anställda på den svenska arbetsmarknaden omfattas av kollektivavtal. Den svenska modellen bygger just på att parterna som tecknar kollektivavtal representerar så många som möjligt. Men på den fackliga sidan har organisationsgraden sjunkit de senaste årtiondena.

Kultur
Attila Yoldas. Foto: Julide Yoldas

”Typiskt killar är ingen ursäkt”

Machokultur. Självklart finns det biologiska skillnader mellan pojkar och flickor, kvinnor och män. Men överdriv dem inte, uppmanar föreläsaren Atilla Yoldaș. I sin handbok för att hjälpa oss göra pojkar till jämställda män passar han på att avliva myten om testosteron.

En anställd på bensinstationen Circle K tog och åt proteinbars utan att betala under ett kvällspass. Det kostade honom jobbet. ”Ta inget som inte är ditt, oavsett var du jobbar”, råder Transports ombudsman Peter Åkesson. Foto: Justina Öster

Stal på macken då fick han sparken

Bensin. En kväll i juni när Andres jobbade ensam plockade han åt sig energidrycker och några proteinbars, som han åt och drack under passet på Circle K. När det upptäcktes fick han sparken.

Pengar

”Aldrig för sent att kolla sin pension”

Pension. – Du är aldrig för gammal för att titta till din pension, oavsett om du är 50 eller 60 plus, råder Transports försäkringsombudsman Pia Edvall på Tjänstepensionens dag. I dag, fredagen den 27 september.

Han vill spåra avfallsbrott med AI

Artificiell intelligens. Kriminella tjänar mest pengar på droger, därefter vapen, och på tredje plats kommer avfall. Att komma åt den illegala avfallshantering­en är en ständig katt och råtta- lek, där myndigheterna ofta har svårt att hänga med. Nu undersöker Naturvårds­verket, i samverkan med andra myndigheter, möjligheterna att använda AI för att förbättra situationen.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Samtrans-åkerier ska införa månadslön

Servicetrafik. I våras berättade Transportarbeteren att Samtrans-åkerier bryter mot kollektivavtalet. Nu inför två stora åkerier månadslön. "Medlemmar kom till oss med material och då kan vi gå in och förhandla", säger Mikael Ladman, ombudsman för Transport i Stockholm.

BRA till Arlanda efter nytt avtal med SAS

Flyg. Omkring 90 procent av flygtrafiken försvinner från Bromma flygplats 2025 och flyttar i stället till Arlanda. Det står klart sedan flygbolaget BRA och SAS tecknat ett sjuårigt avtal till ett värde av 6 miljarder kronor.