EU tar första steget mot minimilöner
EU I dag startade EU processen mot minimilöner som ska gälla i unionen. De ska kunna fastställas antingen av ett lands arbetsgivare och fackförbund – eller genom lagstiftning, är det första beskedet.
Fack och arbetsgivare i Sverige står eniga i frågan om statliga minimilöner: I olika debattartiklar och intervjuer varnar Svenskt Näringsliv, Almega, LO, TCO och privattjänstemännen i PTK för hotet från EU.
Deras budskap är tydligt: Den svenska modellen, med förhandlingar mellan arbetsgivare och fack, är hotad om staten eller EU ska bestämma en lägstalön.
EU:s kommissionsordföranden Ursula von der Leyen har sedan hon valdes i somras däremot lovat obligatoriska minimilöner i EU.
TT berättar att ett första steg mot minimilönerna togs i dag. Ursula von der Leyens arbetsmarknadskommissionär Nicolas Schmit startade processen, som kan ta sin tid inom EU. Först sker en ”konsultation” med arbetsmarknadens parter sedan fortsätter samtal på olika nivåer. Nyhetsbyrån hänvisar till en läcka som går ut på att Schmit väntas mana till en lösning där varje lands minimilön ska sättas till 60 procent av landets medianinkomst.
22 av EU:s medlemsländer har en redan lagstadgad minimilön. Andra modeller finns bara i Sverige, Danmark, Finland, Österrike, Cypern och Italien.
Kommissionären Nicolas Schmit skriver själv i en debattartikel i Arbetet i dag:
”EU-kommissionen lanserar nu en debatt med alla EU-länder, regioner och arbetsmarknadens parter, där alla uppmanas att lägga fram sina synpunkter på vägen framåt och enas om en gemensam vision om värdena i EU:s sociala pelare.
Den här debatten ska bidra till handlingsplanen för genomförandet av pelaren.
Vi börjar med att inleda ett samråd om en möjlig EU-ram för minimilöner. Alla arbetstagare måste få en skälig lön som ger en rimlig levnadsstandard.”
Samtidigt lovar han de nordiska parterna att minimilöner ska fastställas enligt de nationella traditionerna, vilket kan betyda antingen i kollektivavtal eller genom lagstiftning. Ingen fara alltså för den svenska modellen, enligt EU-kommissionen.
Den svenskan EU-parlamentarikern Johan Danielsson (S) säger till TT att han hoppas att kommissionen till sist ändrar sig om hur man rent tekniskt lägger fram sitt förslag.
– Vi skulle hellre vilja att man på minimilönområdet kunde presentera en rekommendation i stället, säger Johan Danielsson.