EU: Veckovila i lastbilshytten kan förbjudas
Veckovila. EU:s generaladvokat är tydlig i sitt förslag: En lastbilschaufför ska inte tillbringa sin långa veckovila i hytten. Den linjen ska slås fast av EU-domstolen innan den börjar gälla. Beslutet berör knappast förare med svensk anställning – men det kan ge bättre förhållanden för chaufförer från lågprisländer. Även när de kör på svenska vägar.
– Det här betyder förhoppningsvis att arbetsgivarna hittar lösningar för sina chaufförer så att de får bättre arbetsvillkor, säger Magnus Falk, Transports internationella sekreterare.
Transportarbetaren har flera gånger berättat om chaufförer från de forna östländerna som lever månader i sträck i lastbilen, även på svenska vägar och rastplatser.
Frankrike och Belgien har redan tidigare förbjudit ett upplägg när chaufförer sover i hytten under den 45 timmar långa veckovilan. I Sverige finns knappast upplägget kvar, när det gäller chaufförer med svensk anställning.
Vad som nu har hänt är att EU:s generaladvokat har tolkat de redan befintliga EU-lagarna. På en fråga från Belgien har advokaten svarat att den normala veckovilan inte får ske i lastbilshytten. I dagens EU-förordning står det varken att det är tillåtet eller förbjudet, däremot att det är ok att ha sin dygnsvila eller den reducerade (kortare) veckovilan i hytten.
Generaladvokatens svar ska klubbas i EU-domstolen innan medlemsländerna måste anpassa sig till beslutet. Någon tidsplan är inte känd.
Men beskedet ser ut att bli att veckovila ska ske någon annanstans än i en lastbilshytt. Till exempel – om den inte kan tas ut på hemmaplan – på hotell eller i en lägenhet som åkeriet står för.
– Bra att EU-domstolen sätter ner foten i den här frågan, oavsett vad beskedet blir, säger Hans Eriksson, utredare på svenska Transportstyrelsen.
Han ser dock framför sig att polisen kan få problem att kontrollera var förare tar sin veckovila.
Federationen ETF, som samlar de europeiska transportfacken, har länge lobbat för just den tolkningen av EU-lagarna.
– Beskedet från generaladvokaten är en facklig seger, säger Magnus Falk. Företag som har satt det i system att chaufförerna ska tillbringa sin veckovila i hytten kommer att kunna lagföras för detta.