EU vill ha lagar för jobbande robotar
Lagstiftning. Kommer robotar att ta över jobben? Vad gäller juridiskt? Kan tekniken missbrukas? Den moderna robottekniken debatterades av EU-parlamentet i mars i år och politikerna enades om att ny lagstiftning behöver tas fram.
Uppmaningen att föreslå nya lagar och regler för modern teknik och artificiell intelligens riktades till EU-kommissionen. Frågetecknen rör exempelvis vem som har ansvar om en robot är inblandad i en olycka. Vem betalar skadestånd eller försäkringspengar?
EU-parlamentarikerna riktade särskilt in sig på förarlösa bilar. De föreslog ett obligatoriskt försäkringssystem och en kompletterande fond för att personer som råkar ut för olyckor, som orsakats av förarlösa bilar, ska få ersättning.
Kanske behövs också en särskild rättslig status för robotar, för att kunna avgöra vem som har ansvar om en robot orsakar skada, resonerade politikerna.
Robottekniken innebär att arbetsmarknaden förändras, vissa jobb försvinner, andra tillkommer. EU-parlamentet vill att EU-kommissionen håller nära koll på trenderna.
Andra frågor rör etik, integritet och säkerhet. Parlamentarikerna föreslår att forskare och konstruktörer ska kunna ansluta sig till en frivillig etisk uppförandekod.
Skatt på robotarnas jobb har också diskuterats i EU-parlamentet. Ersätter en maskin en människa så borde den bidra till finansieringen av välfärden, anser vissa. Microsofts grundare, Bill Gates, håller med på nyhetssajten Quartz:
– Gör en robot samma sak som en anställd borde man kunna förvänta sig att roboten skulle beskattas på samma nivå.
Robotar innebär att vissa företag kan skära ner rejält på bemanning och lönekostnader. Robotar tar heller inte semester eller vårdar sjuka barn. Samtidigt kan de spara arbetares kroppar, men inkomsterna till statskassan minskar.
IF Metall hör till dem som avvisar en robotskatt som teknik- och utvecklingsfientlig. I Dagens Nyheter föreslår professor Gunnar Karlsson vid Kungliga tekniska högskolan i stället en växling från inkomstskatt till konsumtionsskatt för att inte ”straffa ut arbete”.