Europafacket anmäler EU-kommissionen
Nu har Europafacket fått nog. För att sätta ytterligare press på EU-kommissionen om att ta fram lagstiftning, som skyddar arbetstagarna på dagens föränderliga arbetsmarknad, har man anmält kommissionen till EU-ombudsmannen.
Det är första gången Europafacket vänder sig till EU-ombudsmannen i den segdragna frågan om lagstiftning till skydd för arbetstagare, på europeisk nivå.
EU-ombudsmannen har till uppgift att granska klagomål som rör missförhållanden inom administrationen vid EU:s olika institutioner, organ och byråer.
Ytterst handlar frågan om att skapa en mer arbetstagarvänlig politik inom EU. Europafacket, betonar också i sin anmälan att man har en ”överväldigande majoritet av Europaparlamentet” med sig i frågan.
Nu när politikerna återvänt till Bryssel efter semesteruppehållet brådskar det att ta tag i lagstiftningen, anför Europafacket. Kommissionen skulle ha presenterat någon form av lagligt instrument till Europaparlamentet och Ministerrådet den 15 april, men datumet kom och gick utan något initiativ i frågan, anmärker Europafacket.
Facket är också kritiskt till att kommissionen inte brytt sig om att fråga arbetstagar- och arbetsgivarrepresentanterna på EU-nivå om deras syn på frågan. Det ska göras, enligt EU-fördraget inom ramen för den så kallade sociala dialogen.
Den går ut på att EU-kommissionen ska bjuda in arbetsmarknadens parter till diskussioner, samråd och förhandlingar innan man presenterar exempelvis socialpolitiska och arbetsmarknadspolitiska förslag.
Europafacket har länge kämpat för att koppla ett så kallat ”socialt protokoll” till EU-fördraget. Det skulle medföra att fackliga rättigheter aldrig skulle kunna underordnas den fria rörligheten av varor och tjänster över gränserna. Tanken är att försöka stoppa den pågående dumpningen av löner och arbetsvillkor.
Fotnot. Svenska Transport ingår i Europeiska Transportarbetarefederationen, ETF. ETF är i sin tur en del av Europafacket, som förkortas EFS, men även ETUC på engelska. EFS samlar cirka 60 miljoner europeiska arbetare.