Europeisk arbetsmyndighet på gång
EU. Får vi lov att presentera – European Labour Authority? Den europeiska myndigheten med uppdrag att samordna och informera om arbete över landsgränserna har tagit ett kliv närmare införandet.
EU:s arbetsmarknadskommissionär Marianne Thyssen, kristdemokrat från Belgien, la i går fram sitt förslag på hur myndigheten kan komma att se ut.
– Det här är nödvändigt för en välfungerande europeisk arbetsmarknad. Den kommer att hjälpa medborgare och företag som rör på sig att hitta rätt information och stärka samarbetet mellan medlemsländerna för att upprätthålla rättvisa och effektiva regler, sa hon enligt tidningen Dagens Industri.
Arbetsmyndighetens (Ela) uppdrag ska vara att hjälpa både arbetstagare och företag med information om vad som gäller på den europeiska arbetsmarknaden. I förslaget ingår också att Ela ska kunna stödja nationella myndigheter när de gör arbetsplatsinspektioner. Och dessutom fungera som medlare i tvister mellan medlemsländerna.
De svenska fackens centralorganisationer – LO, TCO och Saco – är i grunden positiva till en ny myndighet. Men de efterlyser, i ett gemensamt pressmeddelande, mer information om hur medlingen ska gå till. Fackens grundkrav är att den ska vara frivillig.
– Myndigheten bör användas för att förhindra underbudskonkurrens och motverka social dumpning, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson, i ett uttalande.
EU-kommissionens plan är att myndigheten ska komma i gång under 2019 och vara fullt utbyggd 2023. Årsbudgeten är satt till ungefär 500 miljoner kronor och antalet anställda blir, enligt planerna, omkring 140.
Men först ska förslaget passera genom EU-parlamentet samt godkännas av medlemsländerna.