EU:s förslag på nya transportregler väntas i dag

EU. Politiker och fackförbund går i väntans tider… I eftermiddag antas EU-kommissionen lägga fram sitt paket med förslag på lagar och förändringar inom transportsektorn. Förslagen rör bland annat arbetsrätt, kör- och vilotider, konkurrensen på EU:s inre marknad och fossiloberoende.

Många rykten är i svang, men klart är i alla fall att paketet med förslag kallas Mobility package, rörlighetspaketet, och kommer att ta upp fyra områden:

  • En väl fungerande marknad handlar om konkurrens, om regler och bestämmelser för tillträde på transportmarknaden.
  • Rättvis konkurrens och arbetarnas rättigheter är en springande punkt för Transport och övriga transportfack inom samarbetsorganet Europeiska Transportarbetarefederationen (ETF). Federationen har under våren bedrivit en kampanj för att försöka förhindra befarade försämringar av kör- och vilotidsreglerna.

Farhågan är att transportföretagens krav på större flexibilitet ska leda till uttröttade chaufförer och försämrad trafiksäkerhet på Europas vägar.

Förutom kör- och vilotidsregler väntas denna del ta upp reglering av arbetstider och det så kallade utstationeringsdirektivet, som handlar om regler för åkerichaufförer och andra som jobbar i andra EU-länder än sina hemländer.

  • Fossilfrihet lyfter förslag om en eurovinjett och vägskatt.
  • Digitalisering innehåller förslag om att harmonisera unionsländernas digitala teknik för vägtullar.

Sveriges Åkeriföretag förespråkar, i likhet med Transport, en mer jämlik konkurrens där seriösa åkerier inte slås ut av mindre nogräknade företag inom transportsektorn. I ett pressmeddelande säger verkställande direktör Rickard Gegö:

– Ny lagstiftning är inte alltid lösningen på problem. Tydlig och klar regelgivning och tolkning är en grundförutsättning. Vad som måste förbättras är uppföljningen, alltså regelefterlevnaden. Ökade resurser till och goda förutsättningar för informationsutbyte mellan kontrollmyndigheterna är en absolut nödvändighet.

Tillsammans med sina nordiska systerorganisationer efterlyser Sveriges Åkeriföretag ett ”lagpaket som skapar lugn genom att harmonisera reglerna” och ett gemensamt EU-regelverk som leder till ”klara och tydliga spelregler”.

– Vi behöver en stark vägtransportsektor som är mer konkurrenskraftig, social och samtidigt tar mer ansvar för miljön, säger den slovenska transportkommissonären Violeta Bulc (från den liberala partigruppen Alde) i ett uttalande på EU-kommissionens webbsida.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Den fackliga kampen är global

Ordförandeord. Vikten av internationellt fackligt samarbete kan aldrig underskattas. Vårt förbund arbetar inom ett flertal internationella federationer.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.