Close
Violeta Bulc är EU:s transportkommissionär.
Close

EU:s transportgeneral på besök i Stockholm

EU. – 73 procent av miljöutsläppen kommer från vägtrafiken. Vi måste skifta över trafiken från väg till tåg. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc gästade under fredagen Stockholm för en dialog om unionens framtida transportmarknad.

Mötet var en så kallad medborgardialog-träff och arrangerades av EU-kommissionen. I publiken syntes företrädare för olika intresseområden inom transport- och miljösektorn.

Att den slovenska förra entreprenören och transportkommissionären nu ger sig ut på ”charmturné” och svarar på frågor vid olika möten i medlemsländerna bottnar i erfarenheterna av Brexit, Storbritanniens utträde ur unionen. EU:s institutioner har lärt sig av läxan, vill förbättra kontakterna med unionens medborgare och försöka återskapa förtroendet, förklarade Violeta Bulc.

Hon talade i stort om unionens betydelse för bland annat samarbete, fred, handel, flyktingar och tog upp EU:s viktiga roll när det gäller att leva upp till utfästelserna i Parisavtalet om minskade koldioxidutsläpp från transportsektorn. Den som hoppats på något nytt om förhandlingarna kring unionens jättepaket om ny lagstiftning inom transportmarknaden väntade förgäves. Violeta Bulc nämnde ”det heta” paketet i en enda mening.

I stället var det miljöfrågorna, järnväg, höghastighetståg, gröna drivmedel och en ökad användning av elektricitet även inom sjöfarten som dominerade mötet.

Det var mycket ”allmänt fluff” om EU, summerar Transports internationella sekreterare Magnus Falk som var på plats:

– Mest intressant var den utredning av avgifter och skatter för alla olika trafikslag som kommissionen arbetar med. Järnvägens företrädare brukar alltid hävda att den är förfördelad ur konkurrenssynpunkt medan flyget inte betalar några avgifter alls.

– Men de preliminära resultaten visar att kostnaderna är ganska lika fördelade för de skilda trafikslagen när man räknar ihop utgifterna.

Den färdiga rapporten väntas komma efter årsskiftet 2019. Samma år som politikerna i EU samlar sig till parlamentsval i maj. Magnus Falk uppfattar att transportkommissionären vill skynda på förhandlingarna om bland annat cabotage, begränsade inrikestransporter av utländska företag, och så kallad kombitrafik. Det handlar om att kombinera väg-, järnvägs- och sjötransporter för att förbättra miljön.

Ett färdigt vägtransportpaket skulle vara en ”fjäder i hatten” för Bulc när valrörelsen till EU-parlamentet drar igång. Men positionerna är just nu ganska låsta mellan västländerna som vill ha strängare regler för att åstadkomma mer jämlik konkurrens och östländerna som vill mjuka upp bestämmelserna, beskriver Falk. Till saken hör också att Bulgarien tagit över som ordförandeland och håller i taktpinnen, när det gäller att sy ihop överenskommelser.

– Det danska fackförbundet 3 F har nyligen kommit med ett nytt förslag som innehåller nytänk och kan vara en nyckel. Det kallas principen om nästa destination (The principal of next destination).

– Förslaget går  i grova drag går ut på att utstationeringen börjar där du lastar. Kör du från Spanien till Sverige så ska du som chaufför jobba på samma villkor och ha samma ersättning som svenska förare, säger Magnus Falk.

Han uppger att transportkommissionären intresserar sig för tanken.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    19 mars, 2018

    Jag håller med JH, tåg klarar inte dagens krav på fraktsidan. 13% av fraktvolymen går på tåg. Bara att bygga terminaler, perronger, investera i vagnar och lok etc. kostar alldeles för mycket i förhållande till nyttan. Eldrivna lastbilar kräver enorma investeringar i infrastrukturen, batteridrift för lastbilar är idag helt orealistiskt även om man säger sig klara 80 mil på slät väg. Scania var mycket stolta över att ha lyckats minska bränsleförbrukningen med 5% på de nya lastbilsmodellerna. Bränsleeffektiviteten på en lastbilsmotor ligger på ca 48 % i verkningsgrad. Vad kan man då göra? Ett alternativ är att satsa på renare bränslen, typ metanbaserad diesel som släpper ut mindre CO2 och kväveoxider. Fossila bränslen blir man inte av med beroende på den enorma mängd energi som transporterna kräver. En timmerbil drar ca 5 liter milen med full last, det motsvarar 50 kWh/per mil.

  2. JH:
    17 mars, 2018

    Nej. Man måste inte skifta över till tåg. Man måste skifta bort fossila bränslen. Det är en betydande skillnad. Och idag går det betydligt fortare, och är betydligt enklare, att skifta bort bränsle än att bygga nya järnvägar som tar både tid, kraft och pengar. Bussar kan helt elektirfieras redan nu, linjebussar såväl som stadsbussar. Thats a no brainer. Lika dant kan lastbilstrafiken börja ställas om redan nu. Tesla visar vägen med räckvidder på fullstora långtradare på 80 mil, och det är bara början. Det här är inte rocket science, tekniken finns. Finns viljan?

Lästips:

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Johan Danielsson (S) i Europaparlamentet september 2024.

Lönedumpning hotar Europas transportsektor – kommer EU-kommissionen att agera?

Lönedumpning. Arbetsvillkoren för Europas transportarbetare är under press. Dåliga arbetsförhållanden, bristande kontroll och lönedumpning hotar arbetarnas trygghet och leder till osund konkurrens och kriminalitet i transportsektorn. I det här läget krävs det politiker som står upp för Sveriges och Europas arbetare. I dag startar utfrågningarna av de blivande EU-kommissionärerna. Mitt krav på den nya transportkommissionären är tydligt. Kommer han att presentera konkreta lagstiftningsförslag som förbättrar arbetsvillkoren för arbetarna i alla transportslag? Det vore inte en dag för tidigt.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

”Upphandlingar ska inte styras av lägsta pris”

EU. Låga löner, farlig arbetsbelastning och brist på erkännande. Det är dags att förändra EU:s regler för offentlig upphandling som bara lett till en kapplöpning mot botten för arbetsvillkoren, deklarerar fackliga federationen UNI Europa.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.

Close up of building contractor shaking hands with worker at construction site.

Hr-konsult sökte medlemmar –Transport misstänker gult fack

Plattformar. På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Lager & terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.