Close
Violeta Bulc är EU:s transportkommissionär.
Close

EU:s transportgeneral på besök i Stockholm

EU. – 73 procent av miljöutsläppen kommer från vägtrafiken. Vi måste skifta över trafiken från väg till tåg. EU:s transportkommissionär Violeta Bulc gästade under fredagen Stockholm för en dialog om unionens framtida transportmarknad.

Mötet var en så kallad medborgardialog-träff och arrangerades av EU-kommissionen. I publiken syntes företrädare för olika intresseområden inom transport- och miljösektorn.

Att den slovenska förra entreprenören och transportkommissionären nu ger sig ut på ”charmturné” och svarar på frågor vid olika möten i medlemsländerna bottnar i erfarenheterna av Brexit, Storbritanniens utträde ur unionen. EU:s institutioner har lärt sig av läxan, vill förbättra kontakterna med unionens medborgare och försöka återskapa förtroendet, förklarade Violeta Bulc.

Hon talade i stort om unionens betydelse för bland annat samarbete, fred, handel, flyktingar och tog upp EU:s viktiga roll när det gäller att leva upp till utfästelserna i Parisavtalet om minskade koldioxidutsläpp från transportsektorn. Den som hoppats på något nytt om förhandlingarna kring unionens jättepaket om ny lagstiftning inom transportmarknaden väntade förgäves. Violeta Bulc nämnde ”det heta” paketet i en enda mening.

I stället var det miljöfrågorna, järnväg, höghastighetståg, gröna drivmedel och en ökad användning av elektricitet även inom sjöfarten som dominerade mötet.

Det var mycket ”allmänt fluff” om EU, summerar Transports internationella sekreterare Magnus Falk som var på plats:

– Mest intressant var den utredning av avgifter och skatter för alla olika trafikslag som kommissionen arbetar med. Järnvägens företrädare brukar alltid hävda att den är förfördelad ur konkurrenssynpunkt medan flyget inte betalar några avgifter alls.

– Men de preliminära resultaten visar att kostnaderna är ganska lika fördelade för de skilda trafikslagen när man räknar ihop utgifterna.

Den färdiga rapporten väntas komma efter årsskiftet 2019. Samma år som politikerna i EU samlar sig till parlamentsval i maj. Magnus Falk uppfattar att transportkommissionären vill skynda på förhandlingarna om bland annat cabotage, begränsade inrikestransporter av utländska företag, och så kallad kombitrafik. Det handlar om att kombinera väg-, järnvägs- och sjötransporter för att förbättra miljön.

Ett färdigt vägtransportpaket skulle vara en ”fjäder i hatten” för Bulc när valrörelsen till EU-parlamentet drar igång. Men positionerna är just nu ganska låsta mellan västländerna som vill ha strängare regler för att åstadkomma mer jämlik konkurrens och östländerna som vill mjuka upp bestämmelserna, beskriver Falk. Till saken hör också att Bulgarien tagit över som ordförandeland och håller i taktpinnen, när det gäller att sy ihop överenskommelser.

– Det danska fackförbundet 3 F har nyligen kommit med ett nytt förslag som innehåller nytänk och kan vara en nyckel. Det kallas principen om nästa destination (The principal of next destination).

– Förslaget går  i grova drag går ut på att utstationeringen börjar där du lastar. Kör du från Spanien till Sverige så ska du som chaufför jobba på samma villkor och ha samma ersättning som svenska förare, säger Magnus Falk.

Han uppger att transportkommissionären intresserar sig för tanken.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Örjan Torpe:
    19 mars, 2018

    Jag håller med JH, tåg klarar inte dagens krav på fraktsidan. 13% av fraktvolymen går på tåg. Bara att bygga terminaler, perronger, investera i vagnar och lok etc. kostar alldeles för mycket i förhållande till nyttan. Eldrivna lastbilar kräver enorma investeringar i infrastrukturen, batteridrift för lastbilar är idag helt orealistiskt även om man säger sig klara 80 mil på slät väg. Scania var mycket stolta över att ha lyckats minska bränsleförbrukningen med 5% på de nya lastbilsmodellerna. Bränsleeffektiviteten på en lastbilsmotor ligger på ca 48 % i verkningsgrad. Vad kan man då göra? Ett alternativ är att satsa på renare bränslen, typ metanbaserad diesel som släpper ut mindre CO2 och kväveoxider. Fossila bränslen blir man inte av med beroende på den enorma mängd energi som transporterna kräver. En timmerbil drar ca 5 liter milen med full last, det motsvarar 50 kWh/per mil.

  2. JH:
    17 mars, 2018

    Nej. Man måste inte skifta över till tåg. Man måste skifta bort fossila bränslen. Det är en betydande skillnad. Och idag går det betydligt fortare, och är betydligt enklare, att skifta bort bränsle än att bygga nya järnvägar som tar både tid, kraft och pengar. Bussar kan helt elektirfieras redan nu, linjebussar såväl som stadsbussar. Thats a no brainer. Lika dant kan lastbilstrafiken börja ställas om redan nu. Tesla visar vägen med räckvidder på fullstora långtradare på 80 mil, och det är bara början. Det här är inte rocket science, tekniken finns. Finns viljan?

Lästips:

Vi behöver en ny kontrollmyndighet för yrkestrafiken

Debatt. Under 2022 infördes flera nya bestämmelser gemensamt inom EU, det så kallade mobilitetspaketet. Bestämmelserna skulle ge bättre arbetsvillkor för yrkesförare, mer rättvis konkurrens mellan transportföretag och ökad trafiksäkerhet i den europeiska transportsektorn.

Miljözonen körs vidare in i Stockholm

Trafikpolitik. Från och med nyårsafton i år är det stopp för bensin- och dieselbilar i stora delar av Stockholm city. Då införs miljözon klass 3 i en del av centrala Stockholm. Förvaltningsrätten har avslagit Moderaternas begäran om att pausa beslutet.

EU-flagga

Inget avtal för EU:s 28 miljoner plattformsarbetare

Politik. EU säger nej igen till bättre villkor för Europas plattformsarbetare. Transport vill att LO agerar.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.