Experten hoppas på färre sjukskrivna
Hur ska de nya reglerna omsättas i praktiken? Någon revolution ska vi inte hoppas på, säger Torsten Heinberg. Han är sakkunnig på Arbetsmiljöverket och har varit med och tagit fram den nya föreskriften.
Kommer Arbetsmiljöverkets inspektionsmetod att ändras nu?
– Nej, men inspektören kan ställa andra krav eftersom det nu finns stöd för det.
Kommer det att bli fler inspektioner då?
– Nej det tror jag inte, vi är ju fortfarande underbemannade.
Så det är upp till arbetsplatserna att tillämpa den nya föreskriften?
– Vår förhoppning är att man ska förstå att det lönar sig med ett bra arbetsmiljöarbete, där man tar hänsyn till faktorer som är viktiga för till exempel balansen mellan krav och resurser. Men visst, vi ska nog inte gå och tro att det blir någon revolution där ute. Har vi om ett år inte fått färre sjukskrivna så kan vi inte vara nöjda.
I föreskriften står det vad som ska göras men inte hur?
– Vi kan aldrig skriva precis hur man ska göra – om det inte handlar om något väldigt konkret. Grunden är det systematiska arbetsmiljöarbetet och den nya föreskriften preciserar viktiga förhållanden att ta hänsyn till i den organisatoriska och sociala arbetsmiljön.
Ni föreslår en skriftlig policy. Den kan ju vara fint skriven, men om man inte använder den …
– Det måste finnas en vilja, annars spelar det ingen roll vad det står i policyn. Men utan policy har man ingenting alls att hänvisa till. Från ledningens sida måste det vara väldigt tydligt hur man ser på till exempel kränkande särbehandling.
Och om man inte ser att det är kränkningar utan i stället kallar det personkonflikter?
– Om det är en ohälsosam arbetsmiljö har det ingen betydelse vad du kallar det. Fråga i stället: Är det här förenligt med god arbetsmiljö, ja eller nej?
Fotnot: De allmänna råden som bland annat fanns i den tidigare föreskriften om kränkande särbehandling har bantats rejält i den nya. I stället ger Arbetsmiljöverket ut en vägledning som komplement. Den finns som pdf på www.av.se från och med den 31 mars.