Expo om SD:s framväxt i Sverige
Politik. Transport har en tydlig hållning mot Sverigedemokraterna. På Ungdomsforum fanns Morgan Finnsiö från Expo på plats för att berätta om ytterhögern, arbetarrörelsen och Sverigedemokraternas framväxt.
Morgan Finnsiö, är utredare och utbildare på organisationen Expo. Han är också journalist och har länge granskat Sverigedemokraternas (SD) framväxt i Sverige. På Transports Ungdomsforum ger han en beskrivning av SD:s historia.
Inför valet 2018 var Jimmie Åkesson, partiledare SD, inbjuden till Uppsala universitets studentförening Heimdal, ett finrum i universitetsvärlden, där han berättade hur hans parti skulle kunna hjälpa högern att få något de aldrig hade haft förut. Nämligen arbetarklassen.
– Det kanske inte går att säga att Sverigedemokraterna är ett fascistiskt parti i dag. Det är klart att de har utvecklats. Men för att förstå deras ideologi måste man ändå ha kunskap om deras historia, om var de kommer ifrån, säger Morgan Finnsiö.
Neutrala
För att förstå det måste man också ha kunskap om Sveriges historiebeskrivning. Morgan Finnsiö börjar historiebeskrivningen i perioden 1924–1956.
– Sverige har en unik historia där vi inte deltog i andra världskriget, vi var neutrala. Vi var aldrig ockuperade av nazisterna och behövde aldrig ta itu med att slänga ut fascistiska organisationer. Sverige har en obruten historia av högerextrem organisering.
Historiebeskrivningen hoppar sedan till 1979 då Bevara Sverige svenskt, BSS, bildades. Knappt tio år senare bildades Sverigedemokraterna, med Anders Klarström från Nordiska rikspartiet (NRP) som partiets första ordförande. Det var han fortfarande 1994, då Jimmie Åkesson gick med i SD. Åkesson blev partiledare 2005.
– Även om SD har utvecklats och mer anpassat sig till finrummen har de ändå samma berättelse de för fram.
Tre hörn
En berättelse som har tre hörn, eliten, folket och främlingar. Berättelsen går ut på att eliten, boendes på Södermalm i Stockholm, ger främlingar fördelar. Fördelar som borde ha kommit folket till del. Det kan vara att flyktingar kommer hit och kräver resurser, och får allt de pekar på. När folket sedan säger ifrån skrattar eliten åt dem. Och det är bara SD som kan rädda folket från både främlingar och eliten.
Hur sticker man då hål på den här berättelsen som tar sig så många uttryck?
– Det är inte lätt. Ofta spelas det på känslor och då biter inte fakta. Det man kan göra, och det tror jag man ska göra så ofta man kan, är att berätta sin egen historia. Vilket samhälle vill du ha? Hur ser vägen ut för att komma dit?
– Organisationer som tycker att alla människor är lika mycket värda måste bli bättre på att berätta det, säger Morgan Finnsiö.