Externt företag har dragit fram sopor åtta år
Miljöarbetare. Under åtta år har det kommunala bolaget betalat ett företag för att dra fram sopkärl. Arbetsmiljöverket har stoppat arbetet för miljöarbetarna. Men från och med nu ska de runt 40 fastighetsägare själva dra fram sina sopkärl inför tömning.
– Det är irriterande att skattepengar har gått till detta. Vi har haft en rad förslag på hur frågan hade kunnat lösas långt tidigare, säger Daniel Wallfors, Transports regionala skyddsombud i Halmstad.
Det var han som drev ärendet till Arbetsmiljöverket. Myndigheten kom 2010 fram till att sopbilarna inte fick backa in på några mindre gatstumpar i Halmstad. Penngränd heter gatan. Samtidigt utfärdade Arbetsmiljöverket ett förbud mot att miljöarbetarna skulle dra kärlen de mellan 80 och 120 meter som krävdes.
Transport Daniel Wallfors var med och föreslog antingen att fastighetsägarna skulle bära sina sopor till ett gemensamt kärl vid smågatornas slut, eller att var och en skulle dra fram sitt eget kärl.
Då anlitade Halmstad energi och miljö (Hem) ett separat företag för att dra fram sopkärlen.
– Det är nästan skrattretande, säger Daniel Wallfors. Jag kunde inte göra något så länge arbetstagarna slapp släpa kärlen, och det företag som anlitades hade inte sitt avtal med Transport.
Räkningen har landat på ungefär en kvarts miljon kronor, skriver Hallandsposten i dag. Till detta ska läggas 100 000 kronor till en konsult som har tagit fram olika lösningar.
För sex år sedan ändrade kommunen sin renhållningsordning. I och med det har det funnits möjligheter att tvinga fastighetsägarna att dra fram sina kärl själva.
Först nu har det beskedet lämnats till de ungefär 40 radhusägarna. De har till den sista september påsig att yttra sig.
– Vi har nått vägs ände, man har inte lyckats nå en lösning. Det är verkligen dags att sätta ner foten, säger kommunstyrelsens ordförande Jonas Bergman (M) till Hallandsposten.
Det kommunala bolagets kommunikationschef Anders Bredfell anger att det helst hade hittat en lösning i dialog med de boende.
– Min uppfattning är att merparten velat ha en gemensamhetsbehållare där de kan slänga sina soppåsar, men eftersom det är en samfällighet som äger marken kan vi inte bygga om inte alla är överens, säger han till tidningen.