Anhängarna till Polens styrande högernationalistiska parti, Lag och rättvisa, trotsar solen för att hylla sittande president, Andrzej Duda. Åtskilliga damer i mogen ålder ansluter på torget, men också barnfamiljer som fått höjt barnbidrag. I mängden skymtar fackföreningen Solodaritets, Solidarność, fana från region Gdansk, trots ledaren Lech Walesas fördömande av Dudas politik.
Close
Anhängarna till Polens styrande högernationalistiska parti, Lag och rättvisa, trotsar solen för att hylla sittande president, Andrzej Duda. Åtskilliga damer i mogen ålder ansluter på torget, men också barnfamiljer som fått höjt barnbidrag. I mängden skymtar fackföreningen Solodaritets, Solidarność, fana från region Gdansk, trots ledaren Lech Walesas fördömande av Dudas politik.
Close
Special: Polen

Extremnationalist fortsätter styra landet

Valår. När Transportarbetaren besöker Polen har värmen kopplat greppet om hela Östersjöregionen. Den korta kuststräckan vid Gdynia och Gdansk är landets egen Riviera. För 38 miljoner invånare.

Historiesprängda Tadeusz Rawa tolkar och förklarar.
Historiesprängda Tadeusz Rawa tolkar och förklarar. Foto: Justina Öster

Vår ciceron Tadeusz Rawa svettas bakom munskyddet, som han plikttroget bär inomhus.

Rawa har historia som specialintresse. Att fråga om kommunisttiden och Polens förflutna är som att öppna dammluckor av vetande. Han växte upp på 1960- och 70-talen och minns hur det var att gå ut mitt i natten och ställa sig i kö till matbutiken. Hoppet om en bit kött, efter timmar av väntan. I sämsta fall fanns det bara ättiksprit kvar i hyllan.

Han berättar om skolan. Det var inte

bara den historietörstande elevens prestationer som avgjorde om dörren skulle öppnas till universitet. Rektorn ringde alltid en partifunktionär som hade sista ordet.

Det fungerade, medger Tadeusz Rawa. Elever avstod från att ställa känsliga frågor på lektionerna. Exempelvis om Polens agerande vid vissa av andra världskrigets fasor.

Rawa kom in på universitet. Pluggade i Gdansk, men också Sverige, som kom att bli hans andra hemland.

Grand hotell viker ut sig i fullt majestät, en stenkast från turistmagneten Sopots långa pir med en ström av flanerande besökare. Mobilkameran utnyttjas flitigt, på poserande manér, och ett helt litet samhälle av turistbutiker och serveringar tar vid efter sandstranden.
Grand hotell viker ut sig i fullt majestät, en stenkast från turistmagneten Sopots långa pir med en ström av flanerande besökare. Mobilkameran utnyttjas flitigt, på poserande manér, och ett helt litet samhälle av turistbutiker och serveringar tar vid efter sandstranden. Foto Justina Öster

Vi åker till Sopot. Passerar anrika Grand hotell som under ett sekel varit samlingspunkt för allt från ockupationsmaktens nazister till partifunktionärer och megakändisar. Rum för en natt kostar en veckolön för en polsk arbetare.

Rakt ut från den vita stranden sträcker sig en berömd pir, bred och lång som en landningsbana. Folk flanerar över havet och sjunker ner på uteserveringen för en öl. Poserar för varandras mobilkameror.

Inne på torget, intill kyrkan, pågår ett propagandamöte inför presidentvalet som hålls under sommaren. Det är anhängare till presidentkandidaten Andrzej Duda, från det styrande partiet Lag och rättvisa. Främste utmanaren är Rafal Trzaskowski från Medborgarplattformen.

Nationalkonservative Andrzej Duda vann en knapp seger över liberale Rafal Trzaskowski i Polens presidentval den 12 juli. Duda fick 51,2 procent av rösterna. Foto: Marek Szandurski / Shutterstock
Nationalkonservative Andrzej Duda vann en knapp seger över liberale Rafal Trzaskowski i Polens presidentval den 12 juli. Duda fick 51,2 procent av rösterna. Foto: Marek Szandurski / Shutterstock

Duda är en extremnationalist som får Jimmie Åkesson att blekna i jämförelse. Efter en andra valomgång kommer Andrzej Duda att stå som segrare, med knapp marginal.

Mötande vägskyltar för lastbilsförare, som rullar av färjan från Karlskrona till Gdansk.
Mötande vägskyltar för lastbilsförare, som rullar av färjan från Karlskrona till Gdansk. Foto: Justina Öster

En sak slår oss. Under tre, fyra intensiva arbetsdagar i Polen har vi sett tusentals människor. Men i princip inte en enda som av utseendet att döma har sin bakgrund i Asien, Afrika eller Sydamerika.

Tadeusz Rawa säger:

– Polens befolkning fick genomgå väldigt mycket under krigen och kommunisttiden. Det var förtryck, korruption och fattigdom. Man anser sig inte redo än för att ta emot flyktingar och invandrare från andra delar av världen.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Stridsåtgärder. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Regeringen prioriterar rika i stället för oss

Krönika. Det måste löna sig att tjäna 125 000 kronor i månaden”. Uttalandet tillhör finansminister Elisabeth Svantesson och är ett slag i ansiktet på majoriteten av Sveriges arbetare.

Tysk natt

Davids krönika. Jag gillar Tyskland och jag kommer bra överens med tyskar. Hundratals gånger har jag kört genom landet och lossat och lastat på vägen. Bara vid något enstaka tillfälle har det varit problem.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.

Tema: Konfliktvapnet
Svensk strejkrätt. Illustration: Ingrid Fröhlich

Nu ska facket avväpnas

Strejkrätten. Fackliga sympatier i Tesla-konflikten har väckt en gammal fråga till liv. Röster höjs för att begränsa strejkrätten.

Richard Berglund, truckförare på Volvo, och Daniel Vänman, vaktmästare på Bilia är strejkvakter varje fredag. Här värmer de sig en stund i byggboden som står på andra sidan gatan från Teslas verkstad. Foto: John Antonsson

Fotfolket som inte ger upp hoppet om Tesla

Strejkrätten. Strejken har pågått sedan den 27 oktober 2023. Strejkvakterna står utanför Tesla i Umeå under alla öppna dagar. Richard Berglund och Daniel Vänman har stått minst en dag i veckan sedan strejken utbröt.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.