F-skatteregler debatteras i riksdagen
De uppluckrade reglerna för F-skatt är ett välkänt och omdiskuterat problem inom Transport och fackföreningsrörelsen. Särskilt stora är problemen inom åkerinäringen där man talar om osund konkurrens och ”falska egenföretagare”. I dag, torsdag, ska frågan diskuteras i riksdagen.
År 2009 infördes nya regler för f-skatt i Sverige. För att få F-skattsedel behövs nu bara en uppdragsgivare, medan det tidigare krävdes flera. Kritiken mot ändringarna har kommit både från Socialdemokraterna, Transport och stora delar av fackföreningsrörelsen. Man menar att ändringarna har gjort det möjligt för arbetsgivare att säga upp personal och sedan låta dem jobba kvar i företaget som frilansare med F-skattsedel. Dessutom finns problem med dumpning av löner, försämrade arbetsvillkor och osund konkurrens.
– Det är panik, det är det jag känner. Det är inte så att vi har tio år på oss utan de här åtgärderna skulle ha gjorts för flera år sedan, säger Leif Jakobsson, socialdemokraternas talesperson i försäkringsfrågor.
I dag, torsdag, ska han debattera frågan i riksdagen med finansminister Anders Borg.
– Det viktigaste är att regeringen över huvud taget bryr sig, ser problemet och inser att vi måste göra något åt det, säger Leif Jakobsson.
Han menar att det finns flera bidragande orsaker till osund konkurrens inom åkerinäringen. Ett av de viktigaste stegen för att komma tillrätta med problemen är dock att på nytt förändra reglerna om F-skatt.
– Det första som behöver åtgärdas är att man åtminstone ska registrera sig som utländsk F-skattare. Men det vore också rimligt att alla som verkar i Sverige ska ha svensk F-skattsedel, så att vi vet att skatter och avgifter betalas, säger Jakobsson.
Han besökte Trelleborgs färjeterminal tidigare i veckan tillsammans med Transportarbetareförbundet för att träffa några av de chaufförer som kör på de svenska vägarna.
– Det var en väldigt trevlig stämning men de utländska chaufförer som vi pratade med berättade hur det ligger till, att de tjänar in i helvete för lite. Och många av dem kunde inte redogöra för om det över huvud taget betalas någon skatt, här eller i deras hemländer, säger Leif Jakobsson.
I våras fick regeringen, efter ett riksdagsbeslut, uppdraget utreda ändringarna från 2009 – förutsättningslöst och skyndsamt – men det arbetet har ännu inte påbörjats.
Genom att försöka hålla debatten vid liv hoppas Leif Jakobsson att regeringen ska få upp ögonen för problemen.