Få arbetsgivare får böta för dödsolyckor
Arbetsmiljö. I få fall leder arbetsplatsolyckor med dödlig utgång till att företag bötfälls. I minst 43 av 55 fall av dödsolyckor under 2018 har ingen arbetsgivare alls kunnat ställas till svars. Det visar en granskning som tidningen Arbetet gjort.
I mars 2018 omkom en 21-årig stuveriarbetare i Oxelösunds hamn av syrebrist, efter att han klättrat ner i ett utrymme där kol lastades. Förra hösten hölls en omfattande rättegång, som Transportarbetaren skrivit om.
Företaget dömdes i Nyköpings tingsrätt att betala två miljoner kronor i företagsbot, och 80 000 kronor i skadestånd till anhöriga. Även en av de två åtalade cheferna dömdes för arbetsmiljöbrott.
Tingsrättens dom är överklagad och fallet kommer att prövas i hovrätten först nästa år. Men tingsrättens beslut är i sig avvikande. I de dödsolyckor på jobbet som skedde samma år, 2018, och som Arbetet granskat, är det här det enda fall där tingsrätten fattat ett fällande beslut.
Strafföreläggande
Ytterligare en dödsolycka blev fall för rättegång i tingsrätt, men där friades det aktuella företaget. Fem företag har däremot krävts på sammanlagt 10 miljoner kronor via strafföreläggande.
Det innebär att det inte går till rättegång om företaget accepterar boten. Förra året höjdes gränsen för det högsta belopp som går att kräva via strafföreläggande, från 500 000 kronor till 3 miljoner kronor.
Sammanlagt – via strafföreläggande och Nyköpings tingsrätts dom – har fem företag hittills krävts på 12 miljoner kronor för sex dödsfall på arbetsplatser som skedde 2018.
I fyra av fallen var de omkomna under 25 år, i likhet med hamnarbetaren som omkom ombord på fartyget i Oxelösund.
Enligt tidningen Arbetets sammanställning omkom 55 personer i olyckor på jobbet under 2018. Bara sex av dessa fall ledde alltså till böter för arbetsmiljöbrott.