Få laserattacker mot Transport-branscher

De farliga beskjutningarna med laser mot chaufförer ökar. Förra året gjordes närmare 200 anmälningar till Arbetsmiljöverket. Men de flesta branscher som tillhör Transport klarar sig utan problem. Endast bevakningsanställda utmärker sig med nio anmälningar 2012.

Det blir allt vanligare att starka laserpekare riktas mot människor och fordon. Vanligast är laserattacker mot kollektivtrafikförare, polis och piloter, enligt siffror från Arbetsmiljöverket. Under förra året gjordes närmare 200 anmälningar, och en stor majoritet var mot buss- och tunnelbaneförare. Värst drabbat är Stockholms län där över 90 av anmälningarna under förra året gjordes.

Mest utsatta bland medlemmarna i Transport är de som arbetar med bevakning. Under 2012 genomfördes nio attacker med handhållen laser mot väktare och annan säkerhetsverksamhet. Året innan var det tretton stycken.

För andra Transportbranscher handlar det dock bara om ett fåtal anmälningar. Mellan 2010 och 2012 anmäldes endast två laserattacker mot godstrafik på väg, och en mot en tidningsdistributör. Taxi finns över huvud taget inte representerat i Arbetsmiljöverkets statistik.

– Jag vet inte vad det beror på men det verkar som att uniformsyrken av alla slag är mest utsatta. Jag har hört mig för om möjligheten att göra en studie för att se vad det finns för drivkrafter bakom den här typen av laserattacker. Vad det är som göra att människor utsätter andra för livsfara, säger Per Nylén från Arbetsmiljöverket.

Han är docent i industriell arbetsvetenskap och sakkunnig inom bland annat optisk strålning.

Klart är att det inte bara är ungdomar som utför den här typen av attacker. I internationell statistik över dömda personer finns flera exempel på personer som är över 60 år.

Och attackerna fortsätter att öka i takt med att det blir lättare att få tag på handhållna laserpekare och de dessutom sjunker i pris.

– De blir allt billigare och allt starkare och vi ser att det strömmar in från olika turistorter, säger Per Nylén.

Han påminner dock om att det krävs tillstånd till och med för att inneha starka handhållna lasrar på allmän plats, till skillnad från tidigare då det endast krävdes tillstånd att använda lasrarna.

Riskerna med att bli utsatt för laserbeskjutning är dels näthinneskador, eftersom en stark laserstråle som från nära håll träffar ögonlinsen skapar en brännglaseffekt. Det kan permanent förstöra näthinnans fotoreceptorer. Dels finns risken att, även från längre avstånd, bländas av strålen. Därmed utsätts både föraren och andra i trafiken för fara.

För att minska användningen av lasrar och skadorna från dem arbetar Arbetsmiljöverket i samverkan med Rikspolisstyrelsen, Strålskyddsmyndigheten, Transportstyrelsen och Konsumentverket. Målet är att sprida information till både arbetsliv och allmänhet.

– Arbetsmiljöverkets inspektörer ställer krav på arbetsgivare, det handlar till exempel om att utbilda anställda som riskerar att utsättas för laserattacker om hur man ska agera och se till att det finns personlig skyddsutrustning, säger Per Nylén.

Det finns till exempel särskilda laserskyddsglasögon som kan användas.

Trots att faran med grön laser ofta diskuteras tillbakavisar Per Nylén att det skulle vara någon stor skillnad mellan olika laserfärger.

– En blå prick är inte ofarlig, det är styrkan som avgör. Starka handhållna lasrar är farliga oavsett färg, säger han.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.

Avtal 2025
Tommy Wreeth talar på avtalsrådet den 28 oktober 2024.

Transport mejslar fram sina krav

Transport. I slutet av oktober samlades förtroendevalda från hela landet för att mejsla fram krav till nästa års avtalsrörelse. Först ut var åkeri, bensin och garage tätt följt av terminal och hamn och stuveri.

förarlös taxi

Musk presenterade förarlös taxi

Teknik. I mitten av oktober presenterade Elon Musk Teslas nyaste produkt. En förarlös taxi utan ratt. Det är en tvåsitsig bil med måsvingedörrar.

Spegling i sidorutor på gul färdtjänstbuss

Taximål i domstol

Taxi. I våras stämde Transport taxibolaget Telepass för kollektivavtalsbrott. Den 14 oktober möttes parterna i Arbetsdomstolen (AD) för en första muntlig förberedelse i målet.

två sttaplar med mynt, en lägre med två kvinnofigurer på toppen, en högre med två mansfigurer på toppen. Ska illustrera löneskillnader mellan kvinnor och män.

Löneklyftan mellan kvinnor och män ökar – och minskar

Jämställdhetsanalys. Inkomstskillnaden mellan kvinnor och män var 23,3 procent år 2022 – en ökning med 1,2 procentenheter på två år, visar en ny rapport. En anledning är att de med de allra högsta inkomsterna drar ifrån och i den gruppen är det mest män.

Tannbergsskolan i Lycksele tilldelades pris som Årets Transportskola. Foto: Liza Simonsson

Årets transportskola ligger i Lycksele

Utbildning. Hög kvalitet på undervisningen, lösningsorienterat synsätt och jämställdhetsarbete – allt med fokus på elevernas behov. Det är några skäl till att Tannbergsskolan i Lycksele tilldelats pris som Årets Transportskola.

Skydd 2024

Med säkerheten i fokus

Bevakning. I dagarna tre har säkerhetsbranschens alla aktörer mötts i Älvsjö. Ett allvarligt säkerhetsläge i omvärlden präglade också mycket av diskussionen på Nordens största mässa i sitt slag.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnstrejk i USA sänder svallvågor globalt

Hamn. Fraktkaos, högre priser i hela världen, sänke för amerikansk ekonomi och hotad julhandel på flera kontinenter. En strejk bland hamnarbetare i USA har enorm påverkan. Och även om konflikten för tillfället är avblåst är kampen mot automation i hamnarna inte över.

Skydd 2024

Årets säkerhetspersonal prisad

Bevakning. Bästa kollegorna jobbar båda på Avarn. På den pågående säkerhetsmässan fick Moa Karlberg och Jean-Pierre Khachaji ta emot pris som Årets säkerhetspersonal.

Hallå och grattis, alla skyddsombud!

ARBETSMILJÖ. Grattis alla skyddsombud på skyddsombudens dag, den 23 oktober! "Javisst ja, det är det ingen som har koll på. Jag glömmer det också alltid", säger skyddsombudet Johan Kanmert på miljöföretaget Renova i Göteborg.

LO-borgen i Stockholm. Foto: John Antonsson

Transport bakom LO:s inledande avtalskrav

Avtal 2025. Låglönesatsning och nya medel för att bekämpa ofrivillig deltid. Det är två av kraven som LO-förbunden enats om inför nästa års avtalsrörelse. Hur höga lönekrav det blir är inte klart och frågan om arbetstidsförkortning ska snabbutredas till den 15 maj.

Norwegian är ett av de flygbolag där Transport organiserar kabinpersonal.

Fackliga förhandlingar om kabinavtal fortsätter

Facket. Förhandlingarna mellan Transport och Unionen om vem som ska organisera kabinpersonalen inom flyget fortsätter. Statliga Medlingsinstitutet gav en tidsfrist till den sista oktober. Men båda fackförbunden har sökt mer tid.