Få vet att försäkringarna finns
Avtalat. Tidningsbudet Elisabet Skoog är sjukskriven för att hon har en tumör i magen. Snart har hon varit sjukskriven i ett år. Hon får sjukpenning från Försäkringskassan och den kollektivavtalade försäkringen AGS hjälper också till. Försäkringen toppar upp pengarna från Försäkringskassan med tio procent av hennes lön.
– Jag visste om att den fanns, eftersom mitt skyddsombud som också var en nära kollega till mig berättade om försäkringen förra gången jag var sjukskriven.
Den kollektivavtalade sjukförsäkringen AGS betalar tio procent extra mellan dag 15 och 360 under sjukskrivningen samt ungefär 15 procent extra till den som har sjukersättning. Ersättningarna är ett komplement till socialförsäkringen. Det är en försäkring som just nu är helt kostnadsfri för arbetsgivarna under 2024 och har varit det i nästan två decennium.
Men varför är det så billigt? Det vet Anders Jonsson. Han är chefaktuarie på Afa Försäkring. Hans jobb är att se till att det finns tillräckligt med pengar i kassan för att täcka framtida kostnader till de försäkrade som har rätt till ersättning.
– Våra försäkringsvillkor säger att vi ska betala månadsersättning vid sjukersättning från Försäkringskassan, det betyder att försäkringarna är ett komplement till socialförsäkringssystemet och vi utgår alltid från Försäkringskassans beslut. Reglerna för rätten att få sjukersättning förändrades väsentligt 2008. Det innebar att bolagets åtagande minskade samtidigt som jag hade reservsatt utifrån de gamla reglerna, säger han.
Reglerna tuffades till
Reglerna som ändrades kom under den dåvarande alliansregeringen som ett svar på flera år av kraftigt stigande sjuktal. Reglerna tuffades till och antalet som fick sjukersättning, tidigare kallat sjukpension, minskade kraftigt. 2005 fick 540 000 personer sjukersättning, år 2001 var det 220 000 personer som fick det.
Minskade kostnader och goda börsår har gjort att Afa Försäkring har en hög konsolidering. Detta har gjort att det inte har funnits behov av att ta ut premier. Dessutom har, efter olika styrelsebeslut i Afa Försäkring som både LO och Svenskt Näringsliv stod bakom, arbetsgivarna fått tillbaka miljardbelopp för att de betalat för mycket i premier åren kring då de nya reglerna infördes. Den senaste utbetalningen kom 2022 och gav exempelvis Samhall och Ica 289 respektive 73 miljoner kronor i återbetalning från Afa Försäkring. Men då uppkommer frågan. Varför inte ge bättre försäkringsvillkor för de försäkrade i stället?
– Skälet är att det är arbetsmarknadens parter som äger försäkringsvillkoren och inte Afa Försäkring. Det innebär att det är parterna som har möjligheten att ändra försäkringarnas innehåll.
Om Afa Försäkring ska öka eller minska försäkringarnas omfattning så krävs det dessutom att LO och Svenskt Näringsliv kommer överens. Försäkringarna är frikopplade från kollektivavtalen och därför kan varken fack eller arbetsgivare baka in det som krav i en avtalsrörelse eller hota med stridsåtgärder för att ändra i försäkringsvillkoren.
Få vet att de finns
Ytterligare ett skäl till varför försäkringen är gratis för arbetsgivaren: få vet ens om att de finns. Elisabet hade turen att ha en kollega som tipsade. Men hon tror att många saknar den kunskapen.
– Vi som är med i facket får lite information. Jag blev ju själv påmind när jag läste en artikel i Transportarbetaren. Men de som inte är med i facket får inte ens tidningen och ingen från arbetsgivaren hör av sig och berättar om försäkringar då man är sjuk.
Vems ansvar tycker du att det ska vara att informera?
– På vårt jobb skulle det vara svårt. Många pratar inte svenska. Men det är klart arbetsgivaren kunde ju ringa till den som är sjuk, men de gör inte det. På VTD har de sparat bort så mycket så det finns knappt någon kvar som känner oss.
”Borde räcka längre”
Elisabet har snart varit sjukskriven i mer än 360 dagar. Det betyder att toppningen från AGS-försäkringen tagit slut och hon hade gärna sett att försäkringen skyddat i framtiden med.
– Pengarna skulle behövas. Jag har tio år kvar till pensionen och tvivlar på att jag kommer tillbaka. Jag kan tycka att försäkringen skulle räcka längre, det är inte ovanligt att folk är sjukskrivna i flera år, säger Elisabet.