Fack säger nej till lönebud
Avtalsrörelse 2023. Facken inom industrin har sagt nej till ett lönebud på 6,5 procent under två år. Arbetsgivarsidan säger däremot ja.
I torsdags fick de fem facken inom industrin och de tolv arbetsgivarorganisationerna som är deras motpart i industriavtalet ta del av den opartiske ordförandens (OpO) hemställan för nästa avtal. Det handlar om industriavtalet som är det som sätter ”märket” för nära alla löneavtal i Sverige. OpO:s bud låg på 6,5 procent löneökning i ett tvåårigt avtal, där den största löneökningen skulle komma under det första året.
Facken inom industrin säger nej och vill ha högre löneökningar för båda åren. De vill också att det andra året ska vara uppsägningsbart, att låglönesatsningen ska vara större och de vill se avsättningar för arbetstidsförkortning och deltidspension.
I ett pressmeddelande skriver facken inom industrin: ”För att en slutlig hemställan ska kunna antas av Facken inom industrin måste avtalsvärdet vara väsentligt högre.”
Arbetsgivarnas organisationer säger ja.
– Givet de mycket osäkra omvärldsförutsättningarna kan det konstateras att hemställans löneökningstakt är hög, säger Teknikföretagens förhandlingschef, Tomas Undin, i ett pressmeddelande.
– Viktningen av löneökningarna i hemställan är något framtung, det är bra under rådande förhållanden, fortsätter Tomas Undin.
Industriavtalet går ut den 31 mars. Nu väntar de sista dagarna av förhandling och ett nytt bud från OpO.
Facken inom industrin har tidigare krävt 4,4 procent löneökning i ett ettårigt avtal och en låglönesatsning. Samtliga LO-förbund förutom Transport står bakom lönekravet. Transport står nu utanför samordningen och har ett lönekrav på 5,5 procent och ett engångsbelopp.
Arbetsgivarsidans första bud låg på 2 procent i löneökning och 3 000 kronor i engångsbelopp.