Facken har sagt ja – SAS är kvar på banan
Sist att komma överens med SAS var det danska kabinfacket, CAU, som bestämde sig måndagseftermiddagen. Då hade redan de sju andra pilot- och kabinfacken gått med på försämringar i villkoren – besparingar som ska rädda SAS från konkurs.
På söndagen pekade mycket mot konkurs eftersom det fortfarande var långt ifrån klart med förhandlingarna. Tidsfristen skulle egentligen ha löpt ut vid midnatt men förhandlingarna har fortsatt även under måndagen och inte förrän sent på eftermiddagen hade alla åtta förbund sagt ja till de nya avtalen.
– Det här är ett första steg, men ett väldigt viktigt första steg, säger SAS vd, Rickard Gustafson, till TT.
Enligt danska medier har kabinpersonalen från CAU gått med på en förlängning av arbetstiden med 3,5 timmar i veckan, och att avstå en månadslön per år.
Det liknar de villkor som de övriga pilot- och kabinförbunden har gått med på.
Det norska kabinfacket och Unionen, med 600 svenska kabinmedlemmar, klarade sig dock utan lönesänkning.
– Att säga ja till överenskommelsen var ett tufft beslut. Men Unionen nådde framgång vad gällde lön och övergångsregler för pension. Medlemmarna kommer att få dra ett tungt lass med ökade arbetstider och mindre flexibilitet för att göra SAS konkurrenskraftigt, säger Niklas Hjert, Unionens förhandlingschef, i ett pressmeddelande.
Avtalet innebär inga sänkningar av den fasta grundlönen, men däremot sänkta traktamenten och tilläggsavgifter. Dessutom innehåller det ändringar i bland annat möjlig veckoarbetstid, semester, och pensionsålder för kabinpersonalen.
I och med de nya avtalen räknar SAS med att den nya sparplanen har gått igenom vilket gör att bankernas lån, på sammanlagt 3,5 miljarder kronor, förlängs till sista mars 2015. I det ingår också att både markhanteringen, Ground handling, och SAS call centers ska outsourcas.
Fortfarande krävs dock att minst en tredjedel av medlemmarna i det danska kabinfacket CAU godkänner det nya avtalet. Det ska avgöras genom röstning som, enligt TT, kan ta upp till två dygn.
Trots att SAS kreditbetyg har sänkts från B till CCC, fyra steg ifrån botten, har aktien rusat på börsen under måndagen och hade vid stängning gått upp 24 procent.