Facken rasar mot las-utredning
Politik. Fler undantag från sist in – först ut. Billigare att säga upp anställda. Regeringens utredare har fått direktiv som inte går fackens väg.
– Det här är helt fel väg att gå på svensk arbetsmarknad. Det löser inga av de problem som både vi och arbetsgivarna ser i dag. Så det här är ett stort steg i fel riktning, säger LO:s ordförande Karl-Petter Thorwaldsson till Arbetet.
Även Transports förbundssekreterare Lars Mikaelsson är kritisk till utredningen.
– Politikerna ska hålla sig borta från detta. Arbetsmarknaden och den svenska modellen har stått sig stark över tiden, säger han och fortsätter:
– Jag förstår inte hur regeringen tänker sig att las ska mildras utan att det blir fråga om godtyckliga uppsägningar?
På torsdagsmorgonen presenterade regeringen sitt uppdrag som går till utredaren Gudmund Toijer, justitieråd. Han ska precisera hur undantagen från lagen om anställningsskydd (las) ska utvidgas.
– Det här är smärtsamt för oss, säger arbetsmarknadsminister Ylva Johansson (S) till TT.
Hon presenterar regeringens förslag, men poängterar samtidigt att det är en följd av januariavtalet – och kraven från Centern och Liberalerna.
Om ett år vill regeringen ha utredarens förslag på hur de utökade undantagen från turordningsreglerna ska se ut samt på ytterligare tre punkter:
- Företagens kostnader för att säga upp anställda ska bli lägre, det gäller särskilt ”mindre företag”. Det vill säga en stor del av landets åkerier.
– Det kan handla om att arbetsgivare inte ska behöva betala lön vid långvariga tvister som hamnar i Arbetsdomstolen, säger Ylva Johansson till TT.
- Arbetsgivarna ska ta ett större ansvar för de anställdas kompetensutveckling – och förmåga att ställa om till andra uppgifter/arbeten.
- Balansen mellan personal med olika anställningsvillkor ska bli bättre. Fack och arbetsgivare har redan startat egna diskussioner om hur reglerna ska bli mer lika, och därmed skulle uppdraget kunna tas bort från den statliga utredaren.
Arbetsgivarna är mer positiva än fackförbunden till utredningens direktiv:
– Las var ett stort ingrepp i partsmodellen och måste göras om i grunden. Att las nu utreds är ett steg i rätt riktning, men utredningens uppdrag är i viktiga delar alltför begränsat. Exempelvis omfattas inte svårigheterna för företag att kunna säga upp på grund av personliga skäl, säger Svenskt Näringslivs vd Jan-Olof Jacke på organisationens webb.