”Facket är inte någon annan”
Avarnklubben Gävle. – Just nu njuter vi nästan. Klubben startades ursprungligen för att vi hade jobbiga chefer. Nu har vi fått en bra platschef. En som faktiskt vill ha dialog och inte bara ser facket som en stoppkloss.
Lotta Hassel ler bakom glasögonen. Hon är ordförande i Transportklubben på bevakningsföretaget Avarn i Gävle.
Lotta och Mats Andersson har varit med sedan klubben startades för elva, tolv år sedan. Båda ingår i klubbstyrelsen, tillsammans Julia Lundqvist och Emma Olson.
Vilken är den viktigaste frågan som klubben drivit genom åren?
– Arbetsmiljön, säger Mats Andersson och de andra nickar.
För några år sedan var skyddsvästar i fokus. I dag gäller diskussionerna saker som knivskyddshandskar och kroppsburna kameror.
Bakgrunden är förstås att jobbet som väktare och ordningsvakt blivit tuffare. Både Mats och Lotta jobbar ibland som biljettkontrollanter i kollektivtrafiken.
Mats visar ett filmklipp när en grupp kontrollanter tar hand om en resenär som vägrat lösa rätt sorts biljett, och som sedan blir våldsam.
– Det är omöjligt att göra ett sådant ingripande så att det ser bra ut på film. I dag räknar vi alltid med att bli filmade av allmänheten så fort något händer, förklarar Lotta Hassel.
På den fackliga prioriteringslistan finns även tryggheten i själva anställningen. I hela branschen är det vanligt med ”behovare”, som får rycka in på mer eller mindre lösa boliner.
– Vi har drivit behovsfrågan i alla år och det har blivit bättre, säger Mats Andersson. Men fortfarande är omkring en tredjedel av personalen hos oss behovare.
I klubben finns också en förståelse för Avarns situation. Marginalerna i branschen är små och bolagens tjänster upphandlas nästan alltid till lägsta pris.
– En tappad kund betyder ofta varsel om uppsägningar. Jag har själv blivit varslad flera gånger, säger Lotta Hassel.
Villkoren gör att förutsättningarna för det fackliga arbetet skiljer sig en del, jämfört med många andra yrkesgrupper. Det mesta av jobbet i Avarnklubben utförs på ledig, obetald tid.
Ett konkret mål för klubbstyrelsen är att öka medlemsantalet. På Avarn finns ett 30-tal kollektivare och alla är inte med i facket. Ännu.
Julia Lundqvist säger:
– Många unga tror att facket är ”någon annan”, och vet inte vad vi gör. Vi jobbar på att ändra den bilden. Tyvärr får dagens elever nästan ingen information från skolan om fackets roll på arbetsmarknaden.
Vad är det bästa med väktarjobbet?
– Kollegorna! säger Julia.