Close
Transport har träffat en överenskommelse med Nilsbuss AB, som bland annat kör upphandlad trafik för Kalmar läns trafik. (ARKIVBILD)
Close

Facket framme med Nilsbuss

Servicetrafik. Transport och Nilsbuss har träffat en överenskommelse som ger fler förare rätt till utebliven lön, retroaktivt. Facket har i åratal stridit för att det småländska bussbolaget ska följa kollektivavtal.

– Tvisten är reglerad. Det känns bra att vi nu kommit överens innan det behövde bli tal om en stämning i rätten och att få ett avslut på det här långdragna ärendet, säger Mats L Andersson, ombudsman på Transports avdelning 4 Östergötland.

De sex Transportmedlemmar det rör sig om har fått lönen från Nilsbuss utbetald före jul. Hur mycket pengar det rör sig om per person kan fackets förhandlare inte säga på grund av överenskommelsen.

– Men medlemmarna är nöjda. Jag kan förstå frustrationen hos dem för att det tagit sådan tid, säger Mats L Andersson.

Han är en av dem inom Transport som försökt komma fram till en lösning med Nilsbuss, för att få företaget att betala ut rätt lön bland annat. Länge. Enligt Mats L Andersson närmare 3,5 år. I slutet av november träffade han Nilsbuss vd Anders Fransson, i Vimmerby där bolaget har sitt säte.

Nu är överenskommelsen påskriven och klar.

Förlikning i domstol

I somras fick en tidigare anställd vid bussbolaget rätt genom en förlikning i tingsrätten. Och 40 000 kronor i utebliven ersättning, främst för övertidsarbete.

Facket hade, som en sista utväg, stämt Nilsbuss då tidigare förhandlingar och sittningar inte lett någon vart. Fel åtgärdades helt eller delvis, men nya problem tillkom.

Utslaget i civilmålet väckte förhoppningar hos andra chaufförer, varav ytterligare sex alltså fått rätt ersättning för arbetad tid i efterhand.

– Det här med stämningar i tingsrätten är inte något vi strävar efter. Facket ska ju förhandla, det är det vi är bäst på, säger Mats L Andersson.

Han ser inte Transport som en segrare över Nilsbuss i och med den nu ingångna överenskommelsen:

– Det är både sött och surt för båda parter, det finns inga segrare.

De flesta som berörs av överenskommelsen kör inte längre för Nilsbuss utan har bytt arbetsgivare.

Tidigare brister

Transportarbetaren har flera gånger tidigare skrivit om problem som rör Nilsbuss, ett bussbolag som också kör samhällsbetald, upphandlad trafik – som färdtjänst och skolskjutsar – för flera regioner och kommuner.

Problemen har gällt utebliven ersättning för arbetad tid. men även stressig arbetsmiljö och undermåliga fordon på vissa depåer.

Facket har länge påtalat brister, och även uppmärksammat regionerna. Dels gäller det fusk med raster: Kalmar läns trafik (KLT) lägger in rast om 45 minuter, Nilsbuss gör avdrag för ytterligare 45 minuter. Dels gäller det ett så kallat flexsystem, som innebär att förare måste vara tillgängliga 30 minuter före och efter ordinarie arbetstid.

I somras tvingades Nilsbuss betala viten på sammanlagt 1,7 miljoner kronor till trafikbolagen i Region Kalmar och Region Kronoberg. Det rörde sig om inställda turer, trasiga fordon och förseningar.

Att den överenskommelse som ingicks före jul, mellan Transport och Nilsbuss, innebär att det är slut på alla problem med bolagets beräkningar är inget som Transports Mats L Andersson kan säga.

– För just de här förarna är överenskommelsen ett slut på processen i fallet.

Avtal 2025

Så tycker vi om nya transportavtalet

Åkeri / Terminal / Bärgning. Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.