Facket har en läxa att göra
Han ger avtalsrörelsen betyget två och tycker att facket måste förnya sig. Det handlar om Mattias Dahl, ny vd och arbetsgivargeneral i Transportföretagen.
På Mattias Dahls arbetsrum står flyttkartonger fortfarande ouppackade. Det har bara gått ett par veckor sedan han bytte jobb. Från förhandlingschef på Svensk Handel till högste arbetsgivarbas för Transports medlemmar som jobbar inom bland annat åkeri, terminal, hamn och flyg.
1. Vilket var ditt allra första jobb? Och har du jobbat inom någon transportbransch?
– Det första var fastighetsskötare, ett sommarjobb. Sedan jobbade jag runt innan jag sökte in på juristlinjen. Och jag har faktiskt kört taxi ganska länge också.
2. Vad gör du helst en ledig solig dag? Det sägs att du tränar kampsport…
– Går ut i skogen med familjen, hustru och tre barn. Jag gillar att vandra. Gärna i Alperna. Kampsporten var det länge sedan jag höll på med. Fast idrott är fortfarande ett stort intresse. Jag är AIK:are och tycker om ishockey.
3. Hur vill du betygsätta årets avtalsrörelse, i stort?
– För vem? Jag tycker inte om ”vi- och dom-tänkande”. Visst, fack och arbetsgivare har olika roller. Men avtalsrörelsen måste ses i ett helhetsperspektiv. Båda parter måste få med sig något bra.
– Men okej, betyget får bli en tvåa. Vi har haft ett industriavtal sedan 1997. Nu sprack LO-samordningen. Det finns problem på LO-sidan, men det är en intern sak som facket måste lösa.
4. Industriavtalet och industrifackens roll som lönenormerare skapar legitimitetsproblem för andra förbund. Varför ska chaufförer betala fackavgift till Transport när någon annan bestämmer lönen?
– Du har rätt, för facket är det här en av systemets stora utmaningar. Men samtidigt är väl lönen inte det enda skälet till att människor går med i facket, hoppas jag! Det finns enormt stora värden av att vara med.
– Här har fackföreningsrörelsen en läxa att göra. Tiden är förbi när människor gick med automatiskt. Facket behöver förnya sig och bli bättre på att argumentera. Varför har vi pension? Varför har vi vår välfärd? Vårt system i Sverige bygger på hög organisationsgrad.
5. Transport har som nästan enda fackförbund styvnackat motsatt sig de individuella löner som blivit förhärskande på arbetsmarknaden. Hur mycket krut ska du lägga på att försöka få Transport att ge upp motståndet?
– Jag känner till att Transport har tarifflöner, men ännu vet jag inte tillräckligt om hur förbundets medlemmar ser på frågan. Men generellt vet vi att företagare och arbetstagare anser att det är rimligt att man får lön efter prestation.
6. Individuella löner får normalt till följd att ingångslönerna, minimilönerna, i avtalen fryser fast på en låg nivå. Är det ett av skälen till att Svenskt Näringsliv – och du – så gärna vill ha dem?
– Nej! Det finns kanske en och annan som tycker så, men inte jag. Hela poängen med differentieringen är att parterna är ärliga mot varandra. Människors arbetsinsatser bedöms i alla fall och det ska avspeglas tydligare.
7. Åkeribranschen brottas med grava problem. Du har nog redan blivit kontaktad av åkare …
– Ja, och jag slås av att många är väldigt passionerade. Det finns en stolthet och ett engagemang. Men också en stor oro över framtiden. Vi har stora utmaningar framför oss.
8. Har du redan nu någon idé om hur lönedumpningen och den osunda konkurrensen ska tacklas?
– Nej, först ska jag uppdatera mig. Vi behöver en långsiktig plan. Jag brukar hävda att man måste spela fotboll där bollen ligger. Det går inte att backa bandet. Så här långt kan jag väl säga att det är möjligt att det behövs nya regler. Men först måste vi säkerställa att de som redan finns faktiskt följs.