Facket: Hyvla inte i vårt namn, VTD!
Tidningsbud. Minskad tid med nya organisationen innebär ekonomisk katastrof för många bud. VTD beskriver förändringen i Göteborgsregionen som ordnad tack vare centrala förhandlingar med facket. Transports centrala ombudsmän beskriver distributionsbolaget som lämpligt studieobjekt för forskare av människohat.
– Det är så fult att gå ut med att omläggningen är ett resultat av förhandlingar, rent lögnaktigt att gömma sig bakom Transport inför medarbetare som kommer förlora flera tusen kronor i månaden i lön och påstå att det inte handlar om några lönesänkningar, säger Lars Jonasson, mångårig ordförande i Göteborgsavdelningens tidningsbudssektion.
– Förtroendet är så skadat att jag har svårt att se hur det ska kunna repareras.
Vreden och oron var stor när det i våras läckte ut att Västsvensk Tidningsdistribution (VTD) planerade att driva igenom en omfattande omläggning. Transport lokalt sa helt nej till upplägget. Facket drev linjen att som tidigare hellre säga upp på grund av arbetsbrist, enligt turordningsreglerna, än att minska tjänstgöringsgrad över lag.
Då parterna bedömdes stå för långt ifrån varandra lokalt gick det till centrala förhandlingar med Medieföretagen som motpart. Jerker Nilsson, central ombudsman på förbundskontoret i Stockholm, förhandlade för Transport i juli. Han delar lokalavdelningens uppfattning till fullo.
– Vi har kanske bara uttryckt det tydligare, säger han.
I förhandlingsprotokollet ifrågasätter Transportarbetareförbundet den människosyn som VTD:s omläggning kan ses som uttryck för – om någon forskare skulle höra av sig för att studera misantropi (människohat) skulle Transport rekommendera VTD. Distributionsbolaget, genom Medieföretagen, motiverar å sin sida kommande förändringar med att förändrade distrikt skulle innebära ökad risk för arbetsmiljöproblem.
Magnus Thelander, central ombudsman med ansvar för tidningsdistributörsavtalet, delar också Göteborgsavdelningens uppfattning. Alla är medvetna om att rent juridiskt, arbetsrättsligt, har VTD möjlighet att driva igenom omläggningen. Men alla är upprörda över hur VTD tar med facket i sin information till medarbetare, i det som lätt kan tolkas som ett glädjebesked: ”Nu är de centrala förhandlingarna med facket gällande omläggningen i region Göteborg avslutade. Det betyder att vi äntligen kan ge dig mer information om vad detta innebär…”
Sedan följer VTD:s redogörelse för vad ”utfallet av förhandlingarna innebär”. Det är svårt att se hur ”samma rutter men med nya tider” skulle innebära någon lättnad för dem som oroat sig för sin ekonomiska överlevnad – eller om inkomsten ens kommer uppfylla kravet för arbetskraftstillstånd:
• Alla jobbar kvar på nuvarande distrikt, sysselsättningsgraden minskas i genomsnitt med 10 procent.
• ”Nya start- och stopptider”.
• Omläggningen gäller från och med 15 september, med nya tider och sysselsättningsgrad.
• Bibehållen lön motsvarande uppsägningstid från det att du fått ett nytt anställningsavtal.
VTD kommer att behålla nuvarande utdelningsdistrikt, och tidningsbuden behålla sina rutter, men med nya start- och sluttider. Enligt VTD:s egna beräkningar innebär det att sysselsättningsgraden i genomsnitt kommer att minska med 10 procent.
Omläggningen gäller från och med 15 september. Tidningsbuden har nu att ta ställning till ”omplaceringserbjudandet”.
– En del medarbetare har kommit och undrat, några har frågat på engelska. Jag vill inte säga att de inte ska skriva på, det är ju något som den enskilda måste ta ställning till, säger Lars Jonasson.
Han framhåller att det i många fall rör sig om anställda som redan är väldigt utsatta, med låg inkomst. Minskning av tid innebär också en risk att inkomsten sjunker under kravet för arbetskrafttillstånd, vilket berör en ansenlig andel av tidningsbuden.
– Andra har annonserat att de ska sluta och söker nytt. Själv hade jag ju tänkt fortsätta. Jag fyllde 65 år i går, men nu vet jag inte längre. Jag tänker, kan jag verkligen arbeta kvar på ett företag som behandlar sin personal på det här sättet? säger Lars Jonasson.