Facket kräver kameror och larm i samtliga taxibilar
Taxi. Rånvågen den senaste tiden har aktualiserat kravet på kameror i alla taxibilar. – Vi måste kunna känna oss trygga i vårt yrke, säger Saied Tagavi, ordförande för Transports taxisektion i Stockholm.
På bara ett par veckor har sju taxichaufförer utsatts för rån, de flesta i Rinkebytrakten i västra Stockholm. Så sent som natten till i torsdags rånades en taxichaufför i stadsdelen Bromsten.
Det har lett till att media uppmärksammat Transports krav på obligatorisk kamerautrustning, gps-positionering och larmknappar i alla taxibilar.
– Vi har krävt det i flera år. Vi har också redan kameror i våra bilar hos Taxi Stockholm, som jag kör åt. Problemet är att det inte är obligatoriskt – bolagen behöver inte bry sig utan kan göra som de vill, säger Saied Tagavi.
Saied Tagavi tar rånen den senaste tiden mycket allvarligt.
– Och det är bara toppen på ett isberg. Många som blivit utsatta för våld och hot kanske inte ens har någon att prata med, här i Stockholm har vi kamratstödjare som direkt tar kontakt med dem som utsatts, säger Saied Tagavi.
Han ser flera fördelar med kameror vars bilder bara polisen har tillgång till, liksom ett positioneringssystem där taxiväxeln direkt får kännedom om var en bil befinner sig. Saied Tagavi är övertygad om att det har en avskräckande effekt.
Claudio Skubla är förbundsdirektör för Svenska taxiförbundet. Han ser gärna ett krav på kameror i alla taxibilar men säger till P4 Stockholm att det är omöjligt från förbundet att ställa kravet på företagen då det är en medlemsorganisation. Däremot är han positiv till att gemensamt med Transport arbeta för ökad trygghet för chaufförerna.
– Det är jättebra att de ställer upp och vill att vi arbetar tillsammans. Det måste bli ordning i branschen, säger Saied Tagavi.
Han lyfter också att rånen av vissa ses som en del av en utveckling, med våld och skjutningar, i så kallat utsatta områden.
– Det är viktigt att vi agerar, det kommer annars att få konsekvenser för hela samhället.
Taxisektionen planerar att i september anordna en hearing med berörda, även politiker.
När det gäller de aktuella rånen i Rinkebytrakten har polisen anhållit två personer som skäligen misstänkta, den lägre misstankegraden, för grovt rån och olaga tvång. De misstänks tillsammans med andra ligga bakom flera av rånen.
– Vi bedömer att det rör sig om två till fem gärningsmän och att de varit med vid flera brottstillfällen, säger Ola Österling, polisens presstalesperson.
Gärningsmännen har i samtliga fall varit beväpnade med kniv eller vapenliknande föremål och har sedan under hot tilltvingat sig koder för att tömma kassan. Det är såväl tekniska bevis som tips som lett till anhållandena. Polisen hade på fredagen, knappt två veckor efter att det första rånet begicks, gott hopp om att få in övriga misstänkta gärningsmän. Den pågående förundersökningen rör sju taxirån som skett efter midsommarhelgen.
Trots de senaste veckornas många taxirån har den långsiktiga trenden annars varit att rånen markant minskat och 2018 var nere bland de lägsta nivåerna sedan branschens avreglering för 27 år sedan. I hela landet begicks 22 taxirån förra året, att jämföra med närmare 80 rån år 2010. Det visar statistik från Brottsförebyggande rådet, Brå. Enligt Brå:s analys är just skyddskameror i många bilar en förklaring till att taxirånen minskat. En annan viktig förklaring är att taxichaufförerna inte längre hanterar kontanter i någon större mängd.