Transports ombudsman Niclas Sandström är kritisk till att Microsoft inte vill släppa in facket. Det gör det svårt att organisera medlemmar, anser han. Foto: Lilly Hallberg och Sylvia Krohn, NTF Gävleborg
Close
Transports ombudsman Niclas Sandström är kritisk till att Microsoft inte vill släppa in facket. Det gör det svårt att organisera medlemmar, anser han.
Close

Facket: Microsoft och Securitas ignorerar svensk lagstiftning

Bevakning. Extrem sekretess har länge hindrat skyddsombud att utföra sina uppdrag vid Microsofts serverhallar i Gävle. Det skapar också stora problem att organisera väktarna. Facket kommer helt enkelt inte in.

Transportarbetaren har flera gånger tidigare skrivit om problem kring techjätten Microsofts anläggningar. Det handlar om gigantiska, hangarliknande datacenter i Gävle, Sandviken och Staffanstorp. Och det handlar om jobb – bevakningsuppdraget har som helhet gått till Securitas, vilket innebär nära 300 väktartjänster.

Microsoft kräver, via bevakningsbolaget, att de anställda skriver på omfattande avtal om tystnadsplikt för att kunna jobba vid serverhallarna.

I höstas avgick Transports huvudskyddsombud hos bevakningsbolaget med omedelbar verkan. Motivering: ”(jag) känner mig motarbetad i min roll som skyddsombud och facklig förtroendeman av Securitas och Microsoft.” Gävleavdelningens regionala skyddsombud, Fredrik Ohrling, tog då över när det gäller samverkan enligt arbetsmiljölagen. Men han kom inte längre än till receptionen vid anläggningen i Ersbo.

– Vi har stora problem med bolagen, som helt ignorerar svensk lagstiftning, sa Niclas Sandström, ombudsman på Transport avdelning 11 Gävle-Norduppland.

Ny fackklubb

Det var i oktober. En del har hänt sedan dess, bland annat har en ny fackklubb bildats. Den befinner sig i uppstartsfasen. Så kallade kontaktombud har etablerats på serverhallarna, som delvis fyller samma funktion som skyddsombuden.

Frågan togs i höstas till förbundet centralt. Transports arbetsmiljöombudsman, Martin Miljeteig, ser fortfarande sekretessförbindelsens långtgående krav på lojalitet som ”väldigt underligt”. Enligt skrivningen riskerar Securitas väktare om de bryter mot avtalet att ställas inför rätta – i USA, där Microsoft har sin bas.

– Här har kunden tagit över. Vår uppfattning har varit, och är, att det Microsoft gör inte är kompatibelt med svensk arbetsrätt. Det är ytterst allvarligt när två så stora företag väljer att aktivt obstruera mot svensk lagstiftning och aktiv hindra tillträde för fackliga företrädare, säger han.

Transport har sökt dialog med Microsoft, men enligt Miljeteig inte nått fram, och heller inte fått återkoppling på sitt förslag till lösning.

– Om vi nu går vidare juridiskt får vi ta ställning på vilket sätt det ska ske.

Martin Miljeteig är medveten om att Securitas försökt göra mindre justeringar.

– Men det är fortfarande villkorat med samma krav som Microsoft ställer, med tystnadsplikt och anmälningsplikt för skyddsombud bland annat, säger han.

Försvagning

Niclas Sandström på Gävleavdelningen ser också att det blivit en försvagning med kontaktombud i stället för skyddsombud.

– Det är inte riktigt samma sak, säger han.

Men problemet är även ett annat.

– Vi behöver komma in för att kunna organisera. Att inte kunna göra det är förödande för oss som facklig organisation, säger Niclas Sandström.

Omsättningen på personal är jämförelsevis hög bland väktarna på serverhallarna. Många är nyrektryterade. Kanske inte arbetsuppgifterna, med mycket tillsyn i mestadels öde lokaler, är riktigt något som passar alla väktare, menar Niclas Sandström.

När Transportarbetaren talar med honom i juni har han tidigare samma dag haft möte med Securitas, bland annat med Magnus Dahlén, avdelningschef på SecuritasGävle-Dala. Han hänvisar nu frågor till Securitas pressavdelning då han har semester, men har tidigare betonat att serverhallarna kräver ett väldigt starkt skydd och att Microsoft som kund är tydlig med vad som gäller – i Ersbo och globalt.

Vill inte kommentera

Securitas kommunikationschef, Jens Granath, skriver i ett mejl att ”vi avböjer att kommentera i det här fallet, och diskuterar i regel inte uppdrag åt våra kunder. Eventuella frågor som rör Microsoft får du ställa till dem.”

Frågorna rör bland annat möjligheten att mildra sekretessavtalen för Securitas anställda.

När Transportarbetaren kommer till området för serverhallarna i Ersbo – en gigantisk inhägnad byggarbetsplats våren 2022 – ber den kvinnliga Securitasvakten, vid grinden, tidningen att fotografera på längre avstånd. Förhållningsorderna från arbetsgivaren är tydliga, frågorna inför framtiden många. Vill Microsoft få till en skyddsklassning av sina objekt? Kommer ”vanliga” skyddsombud kunna genomföra skyddsronder? Det vill eller kan varken anställda, fack, Microsoft eller Securitas tala med tidningen om i dagsläget.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Stefan Blomkvist:
    29 juni, 2022

    Det är bedrövligt hur utländska företag tror de står över arb.marknadens lagar och regler. Det är väl likadant med Amazon i Eskilstuna, Västerås och Katrineholm.

Lästips:

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Avtal 2025
Illustration löneförhandling. Illustration: Shutterstock

Transport och arbetsgivarna växlade lönekrav

Löner. Transport och Transportföretagen har växlat avtalskrav. Transport kräver 4,5 procent i löneökning i ett ettårigt avtal. Arbetsgivarparten avfärdar avtalskraven.

S kräver att regeringen agerar mot taxifusk

Apptaxi. Socialdemokraterna vill ta tag i fusket och lönedumpningen i taxibranschen. De vill se en "task force" som jobbar gemensamt mot fusket. På lång sikt vill de se tuffare regler och en utredning om avregleringen av taximarknaden.

Självmord vanligare i vissa yrkesgrupper

Medicin. Manliga arbetare inom transport och renhållning tillhör yrkesgrupper med kraftigt förhöjd risk för självmordsbeteende. Det visar en studie från Sahlgrenska akademin vid Göteborgs universitet.

Nytt bolag tar över fordonsterminalen i Göteborg

Hamn. Wallenius Wilhelmsen tar över fordonsterminalen i Göteborgs hamn efter Logent. Kontraktet gäller för 12 år och börjar gälla februari 2026. Transportarbetareförbundet kommer att hävda övergång av verksamhet för att skydda hamnarbetarnas anställningar.

Strejkande hamnarbetare med solhatt sitter med plakat på campingstol

Hamnkonflikt i USA tillfälligt avblåst

Hamn. Motstånd mot nya automatiserade system har länge skapat strid i hamnarna längs den amerikanska östkusten. Fack och arbetsgivare har dock träffat en preliminär överenskommelse och det akuta strejkhotet är över – för tillfället.

Medicinska krav för körkort vid adhd utreds

Yrkesförare. Personer med neuropsykiatriska diagnoser som adhd och autism har länge kämpat med krångel, långa väntetider och dyra läkarintyg för att få börja köra. Privat och professionellt. Nu ska Transportstyrelsen se över de medicinska kraven för körkortstillstånd.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Hård kritik mot färdtjänst utan kollektivavtal

Servicetrafik. Nya systemets korta körtider i kombination med taxiföretag som inte tecknar kollektivavtal – katastrof för förarna som kör skolskjutsar, sjukresor och färdtjänst. Nu kommer åter skarp kritik mot hur upphandlad trafik drivs i Region Gävleborg.

Betalning i förskott på Folksam

Försäkring. (UPPDATERAD) Som medlem i Transport har du hemförsäkring via Folksam. Har du kompletterat med boendeförsäkring för din bostadsrätt eller villa kommer du att få två räkningar i tät följd vid årsskiftet.

Mer ledigt och rätt lön viktigt för inhyrda

Avtal 2025. Fler semesterdagar, stabila scheman som ger ett liv utanför jobbet och att lönen räknas rätt på arbetsplatsen man är uthyrd till. Det var några av frågorna som diskuterades på avtalsrådet för bemanningsanställda inför nästa års avtalsrörelse.

Arbetsförmedlingen Malmö

AF:s nyårsprognos – ökad arbetslöshet 2025

Jobb. I en ny rapport spår Arbetsförmedlingen att arbetslösheten ökar också under 2025. Trots ökad arbetslöshet uppger många arbetsgivare att det är svårt att rekrytera personal.

Ronnie Persson är skyddsombud och färdtjänstförare i Filipstad. Foto: Lilly Hallberg

Efter debattinlägg: Äntligen kollektivavtal!

Servicetrafik. När ett ökänt bolag åter vann Region Värmlands upphandlingen i oktober skrev färdtjänstföraren och skyddsombudet Ronnie Persson själv om situationen. Den 1 november tecknade bolaget ett centralt avtal.

Avtal 2025
Mats Eriksson, väktare Karlstad Värmlandsavd avtalsrådet 2025

Beredda att strejka – om det behövs

Bevakning. En klar majoritet av de bevakningsanställda medlemmarna inom Transports avdelning 6 i Värmland är beredda att gå ut i strejk – om förbundet skulle tvingas varsla om det inför ett nytt kollektivavtal 2025.

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.