Facket råder chaufförer att nobba provanställning
Ofrivilliga företagare. Larmet gick i Karlstad. När Konsum lämnar över ansvaret för terminal, lagerhållning och transporter till Coop Sverige kommer det in åkerier som kräver att chaufförerna ska vara egna företagare. Efter ett par dagars fackligt arbete har de inblandade företagen försäkrat att det aldrig har varit planen. Transport protesterar dock mot åkeriets plan att provanställa chaufförerna. Nu gäller det att hänga med i svängarna.
Så här går det till när Konsum Värmland slutar med egna terminalare och chaufförer: Coop Sverige har gjort en upphandling. Företaget GDL fick uppdraget. Det anlitar i sin tur åkeriet HTL för lastbilstransporterna. Och HTL kan i vissa fall behöva hyra in andra åkerier för en del körningar.
– Vi har kollektivavtal och kräver det av andra åkerier som vi tar in, säger Peter Jönsson, delägare i HTL.
Han berättar att han blev förvånad när Transports ombudsman och lokala journalister hade fått uppgifter om att åkeriet tänker kräva F-skattsedel av chaufförer. Att de skulle vara falska egenföretagare.
– Avtalet med Coop är helt ”by the book”, säger han. Där finns inga konstigheter utan vi ska följa alla lagar och regler och ha vanligt anställda chaufförer.
Samma besked ger upphandlaren på Coop Sverige.
– Det är bra att både upphandlaren och entreprenören försäkrar att det inte ska förekomma några falska företagare, säger Transports ombudsman Mikael Ladman.
Däremot är han upprörd över att det nya åkeriet vill anställa de tidigare Konsumchaufförerna på prov. HTL:s plan är provanställningar för alla.
– Det är helt absurt att den som har kört för Konsum i 27 år ska få en provanställning bara för att jobbet ska göras för ett annat företag. Då kan chauffören åka ut efter fem och en halv månad – när han har hjälpt det nya företaget att komma i gång – och ersättas av en billigare förare, säger Mikael Ladman.
Peter Jönsson, däremot, anser att HTL ska kunna provanställa eftersom uppdraget är nytt för företaget. Han lutar sig mot lagen som öppnar för att arbetsgivare och arbetstagare kan komma överens om max sex månaders provanställning.
Mikael Ladman har rått chaufförerna att inte skriva under något kontrakt med provanställning.