Transports kongress 2017
Close
Den 26 augusti ska 208 kongressombud vara med och bestämma över Transports verksamhet de kommande fem åren. Bilden är från kongressen 2017, som också hölls i Örebro.
Close
Kongress 2022

Facket ska välja väg

Transport. Den 26 augusti öppnar förbundet sin kongress i Örebro. Där ska man ta ställning till 229 motioner och besluta om organisationens vägval.

Förbundsstyrelsen har under försommaren arbetat intensivt med att svara på alla motioner som kommit in. Närmare bestämt 229 stycken. Inom Transports verkställande utskott (VU) har man delat upp motionerna efter sina olika ansvarområden.

 

Anna Ryding är förbundskassör och årets kongress blir hennes femte.

– Det som alltid kommer in är om ekonomi. Några motionärer vill ha en central ekonomifunktion och andra vill också ha enhetliga medlemsavgifter som ser lika ut i hela landet, säger Anna Ryding.

I dag består medlemsavgiften av en fast förbundsavgift, som är lika stor i hela landet, samt en rörlig del som avdelningarna själva bestämmer över. Det gör att det kan skilja närmare 100 kronor mellan olika medlemsavgifter.

– En annan motion, som även kom upp på kongressen 2017, är frågan om personalchef eller HR-funktion. I dag ligger personalansvaret för förbundets personal under förbundskassören. Vi har en mycket platt organisation vilket innebär att vi inte har så många olika chefsled, säger Ryding.

 

Förbundsordförande Tommy Wreeth ser fram emot livliga diskussioner på kongressen. Diskussioner som utmynnar i beslut som leder verksamheten framåt.

– Jag hoppas och tror det blir bra diskussioner runt förbundets framtida verksamhet under motionsblocket som rör organisationsfrågor. Just det området är ju det som behandlar hur vi som förbund ska bedriva vår verksamhet framåt, säger Tommy Wreeth.

 

Lars Mikaelsson är förbundssekreterare och har ett övergripande ansvar för alla motioner. På frågan om det är någon som sticker ut svarar han vänligt:

– Det finns en motion om att kalla alla förtroendevalda transportombud. Vi får se vad kongressen säger om det.

 

Kongressens beslut får stort genomslag i verksamheten. Så det är viktigt att kongressombuden är pålästa på vad det är för frågor de ska ta ställning till. Men vem är det som kan skriva motioner till kongressen?

– Det kan alla medlemmar göra. Avdelningarna har genomgångar i sina klubbar och sektioner om hur man skriver motioner. Från enskild medlem ska motionerna lämnas sex månader innan kongressens öppnande till avdelningen, och de motionerna ska lämnas till avdelningen för vidare hantering, säger Anna Ryding.

Avdelningarna ska sedan senast fem månader innan kongressens öppnande skicka motioner och yrkanden till förbundsstyrelsen. Och senast åtta veckor innan kongressens öppnande ska förbundsstyrelsen skicka ut allt kongressmaterial till avdelningarna.

– I avdelningarna anordnar man sedan kongressgenomgångar och utbildningar där man går igenom allt material. Det är mycket material att ta till sig, motioner och rapporter. Kongressombuden är medlemmarnas röster så det är ett viktigt uppdrag, säger Ryding.

Hur blir man då ombud på kongressen? Och hur många ombud är det som samlas?

– Varje avdelning har rätt att skicka ett ombud per påbörjat 300-tal medlemmar och i år är det 208 kongressombud. Det är viktigt att delta på sektionsmöten som anordnas, för det är där du kan bli nominerad till att bli kongressombud. Avdelningarnas representantskap väljer sedan bland de nominerade vilka som får åka till kongressen som ombud, säger förbundskassör Anna Ryding.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Jörgen Wärja och Mikael Gustafsson, avdelning 2 hamn

Trelleborgs hamn sviker om Tesla

Debatt. Trelleborgs hamns beslut om att hyra ut lokaler till Tesla under en pågående arbetsmarknadskonflikt är inte bara provocerande – det är ett öppet svek mot fackliga rättigheter och den svenska modellen.

Tommy Wreeth 2021. Foto: Justina Öster

Sverige stannar utan dig och dina kollegor

Ordförandeord. Julen närmar sig och jag hoppas att du och kollegorna får tid för en välförtjänt ledighet, även om jag vet att många av er jobbar under julhelgen. För oavsett vilket datum det än står i kalendern är transportarbetare alltid med och ser till så att samhället inte stannar.

Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Digitalisering & AI
Transports utredare Jenny Wrangborg och terminalarbetaren Victor Dahlin diskuterar omvandling av yrket, realitet och möjligheter, fackets roll och påverkan av automation på det dagliga arbetet.

Så ser vi på AI och automation

Lager & terminal. Vi möttes på Transports förbundskontor för att tala konsekvenser av algoritmisk styrning på jobbet. Så här sammanfattade ett AI-verktyg vad det handlade om: ”Intervju med lagerarbetare och fackliga företrädare om digitalisering och automation” – rätt korrekt, men på riktigt mer ett samtal.

Kultur
Jul på väg. Stockholms centralstation inför första advent. Foto: Lilly Hallberg

Årets julklapp speglar tidsandan

God jul! Hoho, här kommer tips och råd på julklappar, gåvor och upplevelser till andra och sig själv under långhelgerna. Där de röda dagarna i år ligger så att chansen till lång sammanhängande ledighet är ovanligt stor.

Framtidens bensinstation
Den nya macken mellan Solvalla och Bromma flygplats invigdes i mitten av juni 2024 och har miljön i fokus, säger säljchef Martina Vigren. Arbetet med att installera solceller pågår och några pumpar behöver åtgärdas efter slutbesiktningen av bygget.

Macken vid flyg och trav

Miljön i fokus. Mitt under brinnande mackdöd – när fossila bränslen fasas ut och el in – slog en ny OKQ8-station upp portarna i somras. Ett stenkast från travbanan Solvalla med flygplan från Bromma flygplats dundrande över taken jobbar landets bästa personal…

Kultur
bland är det bra med lite sund skepsis: att EU gjorde det enklare att få tillstånd för uteserveringar påverkar inte det svenska klimatet (och möjlig anledning med utebord vintertid har ju försvunnit i och med att det också är förbjudet att röka utanför fiken).

När positivitet blir något negativt

Allt är inte bra. Ibland kan den ständigt peppande personen, som förmedlar ”upplyftande” klyschor, slätar över och kommer med lösningar på hur stjärnorna ska plockas ned bli – ett sänke. Inte minst på jobbet. Skeptikerrörelser och pessimistkaféer kan ses som motgift mot toxisk positivitet.

Sophämtare lever farligt
Lustgastuber som slängs i hushållssoporna och töms i sopbilens vagga kan explodera, fara ut som tillplattade vassa projektiler och träffa miljöarbetare och förbipasserande på gatan. Tuberna ska lämnas in på återvinningscentraler.

Lustgastuber i soporna kan explodera

Miljö. Lustgastuber i soporna är ett arbetsmiljöproblem. Tuberna kan explodera och skada både miljöarbetare och folk som passerar sopbilarna. Vid ett ungdomsboende i Göteborg har hämtningen stoppats för andra gången.

Fusket i åkeribranschen
På vägkanterna i Skånes industriområden lever chaufförerna sina helgliv.

På jakt efter lönedumpare

Fackligt arbete. År ut och år in. Trots nya EU-direktiv och statliga sanktionsavgifter fortsätter lönedumpningen på svenska vägar. Tommy Jonssons jobb är att bekämpa de fuskande företagen.

Magnus Albertsson tankar ett flygplan från Luxair.

Förberett för Jet A-1

Flygtankare. En fredag i oktober. Runt 280 flighter går från Arlanda den dagen. De flesta av dem tankas av ett gäng flygtankare som jobbar på firman Stockholm Fuelling Services.

Kultur
Transportarbetarens John Antonsson tipsar om fem spännande filmer du kan krypa upp i tevesoffan och titta på i halloweentider. Glöm inte popcornen!

Läskiga filmer för oktobermörkret

Skräck & spänning. Torsdagen den 31 oktober firas halloween i Sverige. Då klär ungar (och vissa vuxna) ut sig för att säga ”bus eller godis”? Det är också ett utmärkt läge att se läskiga filmer.

Helsingborgs hamn
Containrar i Helsingborgs hamn

Hamnarbetarna är trötta på frågor om kokainhärvan

Sektion 7 Helsingborg. Stuveriarbetare i Helsingborg får frågor från folk utifrån om vad som egentligen händer i hamnen – ”insiderhärvan” med koppling till kokainsmuggling har fått enorm uppmärksamhet i media det senaste året.

Arbetsmiljö
Flygtankarna på Stockholm Fuelling Services kan träna på arbetstid, till skillnad från de flesta andra transportare. Foto: John Antonsson

Knappt 6 av 10 transportare får friskvårdsbidrag

Hälsa. 2 111 transportarbetare svarade när tidningen gjorde en enkätundersökning om friskvårdsbidrag och träning på arbetstid. Trots att yrkesgrupperna är hårt drabbade av sjukskrivningar får bara 5,5 procent av de som deltog i enkäten träna på arbetstid. Samtidigt är det 58 procent som får friskvårdsbidrag.

Digitalisering & AI
Förarlös truck i stor lagerlokal.

Robotar tar över de trista jobben

Lager & terminal. Det handlar om designade flöden, anpassade efter verksamheten, beskrivet teoretiskt. I praktiken rör sig förarlösa truckar över ett gigantiskt lagergolv och tömmer sopkärl eller kör fram stålburar. När Postnord TPL införde lösningen med robotar var den helt ny och fanns ingen annanstans i landet.

Hej chaufför! Vad står på önskelistan?

Avtal 2025. Avtalsrörelsen börjar ta fart och Transport­arbetaren gav sig ut för att höra vad yrkesförarna vill ha. Är det bara reda pengar eller ryms annat som arbetstidsförkortning i avtalen som ska tecknas i vår?

Kultur
Det ska löna sig att välja gröna alternativ, som kollektivtrafik framför bil och tåg framför flyg. Men flyget har länge premierats på tågets bekostnad, ansåg en stor del av deltagarna i medborgarrådet som tog fram två olika förslag på en tuffare och en mildare form av flygskatt.

”Nästa generation ska känna hopp”

Klimatdebatt. ”Det ska vara enkelt att göra rätt och kostsamt att göra fel – en balans mellan morot och piska är nödvändig för att klimatmålen ska nås”. Det uttalandet enades Sveriges första nationella medborgarråd om klimatet att ge landets politiker. Plus flera långtgående förslag.