Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg
Close
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud.
Close
Uppdrag Transportombud

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Helt rätt person för uppdraget, säger en arbetskamrat på bevakningsbolaget om Ida: Orädd när det gäller att lyfta luren och få tag på rätt personer, kraft att dra ett tungt lass när det gäller.

– Jag brinner för rättvisa, säger hon själv.

Väktaren Ida Hallberg hade förtroendeuppdraget som Transportombud när Avarn Security i somras tog över bevakningen från Tempest vid Scanias anläggning i Oskarshamn.

– Det blev en tuff start, med mycket oro och diskussioner men jag tyckte samtidigt att det var roligt. Man kände att man gjorde nytta, säger Ida.

– Jag tycker ändå att vi löste det, arbetsmiljön i dag är bra och det är trevlig stämning. Och jag fick mycket hjälp i uppdraget. Den här resan har varit nyttig, säger Ida.

Tjänstledig

Det är veckan före jul när Transportarbetaren träffar henne och flera kollegor. Med är också Tommy Sahlberg, ordförande för Transports avdelning 51 Sydöstra Sverige, och ombudsmannen Markus Pettersson.

Efter årsskiftet har Ida påbörjat studier till elevassistent och är tjänstledig från Avarn, men ser det som självklart att hon annars skulle gått utbildningar för förtroendevalda som avdelningen satsar på. Hon är trygg med att andra kan ta över som ombud. Det fackliga uppdraget har hunnit förankras på arbetsplatsen.

Markus Pettersson. Foto: Lilly Hallberg
Markus Pettersson. Foto: Lilly Hallberg

– Det är inget konstigt längre, och det är som här det ska fungera. Våra ombud ska få rätt förutsättningar, det är inte bara att utse någon och önska lycka till, säger Markus Pettersson. Som ombudsman förhandlade han vid Avarns övertag och Ida Hallberg utsågs till Transportombud.

– För oss blev det också bra, det är helt annorlunda att ha en person på arbetsplatsen, säger Markus.

Och vänd till Ida, som talar om allt stöd hon fått från både regionala skyddsombudet Karin Blomberg och ombudsmän på avdelningen, säger han:

– Förringa inte din egen insats!

”Närmare till facket”

Flera av Idas kollegor kommer in i fikarummet. De flesta väktare här jobbar alltid samma skift, antingen dag eller natt.

– Det har blivit betydligt bättre, närmare till facket, säger en kollega som vill vara anonym men tillhör dem som arbetat närmare 20 år på företaget.

– Vi som känner Ida vet att hon är rätt för uppdraget. Framför allt under övergången drog hon ett väldigt lass.

Linnea Hammarqvist och Patrik Nilsson håller med.

– Det har varit väldigt bra, Ida är den man kontaktat om det är något. För mig var det också en händelse med några kollegor som jag tog upp, hon tog det vidare direkt. Nu fungerar det bra på arbetet igen, jag trivs, säger Linnea Hammarqvist.

Så lyckades Transport i Kristianstad värva ombud

Transport. Kristianstadsavdelningen har framgångsrikt lyckats implementera Transportombud på arbetsplatserna. Ett förtroendeuppdrag som antogs av senaste kongressen i rättan tid, enligt avdelningsordföranden.

– Jag vill lyfta hela avdelningen, vi är ett lag som jobbar mot samma mål. Hade vi inte satt oss ned och talat igenom hur vi skulle värva ombud hade det inte gått, säger Tommy Sahlberg, ordförande för Transports avdelning 51 Sydöstra Sverige.

Ett tydligt syfte med uppdraget är en bra samverkan ute på arbetsplatserna mellan arbetsgivare, anställda och Transport som organisation. Och det handlar också om att ”sälja in” Transportombud hos arbetsgivarna och förklara syftet, enligt Sahlberg.

– Så sent som i går talade jag med en arbetsgivare som sa ”åh, äntligen” när jag ringde för att informera om ombudens roll. Att få den responsen gör mycket för oss, säger Tommy Sahlberg.

Tommy Sahlberg. Foto: Clara Lideberg
Tommy Sahlberg. Foto: Clara Lideberg

Ny internutbildning

Jämfört med ett fackligt förtroendeuppdrag som skyddsombud – som har arbetsmiljölagen att stödja sig på – kan rollen som Transportombud te sig oklar. För avdelningen har det varit viktigt att skapa rätt förutsättningar. Bland annat genom en ny internutbildning för förtroendevalda. I mitten av december gick elva nya ombud heldagsutbildningen i Kalmar, där avdelningen förutom i Kristianstad har kontor.

– Under 2024 har vi fått 32 nya ombud. 22 skyddsombud och 10 Transportombud. Det är häftigt, det är det! säger Tommy Sahlberg.

Kollegors stöd viktigt

Han blev själv skyddsombud 2015 på sin arbetsplats, Kaj Inrikes åkeri i Älmhult, och senare förhandlingsombud. Och understryker vikten av stöd från en kollega i att utvecklas och att ”successivt växla upp” i det fackliga arbetet.

I slutet av förra året fanns Transportombud på plats på fyra arbetsplatser inom åkeri, fem inom miljöarbete och två inom bevakning.

– En stor utmaning är att våra medlemmar så ofta är på resande fot, det gör det svårare att hitta folk som kan ta på sig förtroendeuppdrag, säger Sahlberg.

Långsiktigt jobb

Fast arbetet med förtroendevalda ombud tror han att avdelningen lyckas ännu bättre med i år:

– Vi arbetar långsiktigt, inget vi stressar fram. Det är en resa som måste få ta tid.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Hallå där, Marina Larsson, biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken. Foto: Privat

Marina Larsson

…biljettkontrollant på Avarn security, som arbetar inom Skånetrafiken.

”Vi har fortfarande mycket att göra, men nu kommer folk inte hit med en klump i magen”, säger Nuno Blomqvist.

Med fackets hjälp blev arbetsmiljön så mycket bättre

Åkeri. Orimliga prestationskrav och skrikande chefer fick UPS-chauffören Nuno Blomqvist att ta hjälp av facket. Nu är han själv Transportombud – och arbetsmiljön är mycket bättre.

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Branschöverenskommelse mellan Sobona och Transport

Avtal 2025. Den 14 april kom Transport överens om nya branschöverenskommelser med Sobona gällande bland annat arbetstagare inom civilflygområdet och miljöarbetare inom vatten och miljö. Ett tvåårigt avtal i nivå med Industrimärket, vilket är 6,4 procent.

LO:s man om makt och möjligheter

Politik. Johan Danielsson gör sin andra mandatperiod som ledamot av Europarlamentet: Kamp mot arbetslivskriminalitet och lönedumpning, obligatoriska sociala krav vid upphandlingar, nollvision om arbetsplatsolyckor. Och fungerande kontroll.

Avtal 2025

Förhandlingar för mackanställda har startat

Bensin- och garageavtalet. På måndagen började Transportarbetareförbundet och Motorbranschens Arbetsgivareförbund förhandla om ett nytt kollektivavtal för anställda vid bensinstationer. Totalt går över 3 700 personer på avtalet.

Birminghams renhållare strejkar och sopbergen växer

Miljö. Miljöarbetarna i Storbritanniens näst största stad, Birmingham, har strejkat i över en månad. Konflikten handlar om arbetsvillkor och sänkta löner. Under tiden fylls gatorna av sopor, nu cirka 17 000 ton, som drar till sig fåglar, råttor, kackerlackor och rävar.

Nya krav på sopsortering ändrar arbetsrutiner

Miljöarbete. Skärpta krav på sopsortering påverkar arbetet med hämtning av avfall. Och nya transporter har tillkommit, som när textilberg fraktas från Östersund till Södertälje.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Hamn- och stuveridelegationen 10 april 2025.

Låst läge i hamnförhandlingarna

Hamn- och stuveriavtalet. Förhandlingarna mellan Transport och Sveriges Hamnar hade efter två dagars intensivt förhandlande inte kommit något vart. Delegationerna träffades igen under fredagen men utan att nå fram till en överenskommelse.

Avtal 2025
väggklocka

Vad hände med arbetstidsförkortningen?

Arbetstid. Vi skrev om transportavtalet då det tecknades och nu har det kommit frågor om arbetstidsförkortning, Vart tog frågan vägen?

Så ser vanligaste mutbrotten ut

Kriminalitet. En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.

Plogbilarna rings ut alldeles för sent!

Åkeri. I november förra året gick infrastrukturminister Andreas Carlson (KD) och Trafikverket ut och lovade bättre väghållning efter fjolårets snökaos. Men luttrade timmerbilsföraren Jan-Åke Persson har inte märkt någon skillnad.

Avtal 2025

Miljöarbetarnas avtal klart

Miljö Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.

Avtal 2025
Förhandlingsdelegation tidningsbud 2025. Foto: Lilly Hallberg

Förhandlingar för tidningsbud i förändringens tid

Tidningsdistributörsavtalet. På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.

Avtal 2025
Delegationen för miljöarbetareavtalet samlad på Näringslivets hus 7 april 2025. Foto: Justina Öster

Förhandlingar om nytt avtal för miljöarbetare i gång

Miljö Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal. – Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.