Facklig kritik mot förslag om inskränkt strejkrätt
EU-domstolen ska få bedöma när fackliga stridsåtgärder är motiverade, enligt ett förslag från EU-kommissionen som väcker kritik från flera håll. – Vi kan acceptera att viktiga samhällsintressen kan medföra inskränkningar i strejkrätten, men aldrig att arbetsgivarnas vinstintressen gör det, säger Dan Holke chefsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Enligt den så kallade Monti 2-förordningen, som EU-kommissionen presenterat, ska rätten att strejka vägas mot vilka konsekvenser konflikten får. Bedömningen ska kunna göras av EU-domstolen.
Europafacket kritiserar förslaget och kontrar med att rätten till kollektiva stridsåtgärder på arbetsmarknaden är ”fundamental och måste garanteras”. LO å sin sida bedömer att Monti 2 skulle bryta mot de normer för konflikträtten som FN slagit fast inom International Labour Organisation (ILO).
Samtidigt innehåller förordningen skrivningar som skulle kunna utvidga den fackliga rätten till stridsåtgärder. Men enligt Dan Holke på LO-TCO Rättsskydd tillför förslaget ingenting positivt för facket i sin nuvarande form.
– Det är ganska innehållslöst. Förutom att det står att strejkrätten ska respektera den fria rörligheten och vice versa. Men vad det egentligen ska betyda definieras inte tydligt.
– Vi kan acceptera att viktiga samhällsintressen kan medföra inskränkningar i strejkrätten, men aldrig att arbetsgivarnas vinstintressen gör det. Och ”den fria rörligheten” syftar i det här fallet på företagens intresse av billig arbetskraft.
Samtidigt med Monti 2-förordningen, presenterade EU-kommissionen ett förslag till direktiv om att huvudentreprenörer ska ta ansvar för att underleverantörer betalar korrekt lön till arbetare som utstationeras tillfälligt i andra länder.
Även detta har väckt kritik. Den europeiska arbetsgivarorganisationen Business Europe menar att förslaget skulle innebära dyra och krångliga administrativa processer för företagen.
I Sverige har riksdagens arbetsmarknadsutskott uppmanat regeringen att presentera förslag på hur man kan reglera uppdragsgivarens ansvar i utstationeringssituationer.