Transports avdelning 19 i Västerås.
Close
På plats utanför avdelningskontoret i Västerås: Monica Ryttersson, Jessika Karlsson, Mikael Löwdin, Tommy Wallin, Andreas Kedborn och Joakim Borg. (Handläggaren Thomas Grundell hade ingen möjlighet att vara med.)
Close
Månadens avdelning

Facklig närvaro främst

Transport. Högt i tak och full fart – förhandlingar, möten med medlemmar, en Startpunktsutbildning och någon som är på språng ut. Det händer mycket hos avdelning 19 och det mesta handlar om aktiviteter utanför kontoret i Västerås.

– Vårt viktigaste mål just nu är att skapa facklig närvaro på arbetsplatserna. Alla ska få kunskap för att kunna ta strider för rättigheter och villkor. Det kanske låter som floskler… Men det handlar om fokus på verksamhet och aktivitet, om att inte låsa sig vid processer och protokoll, för att väcka intresset, säger avdelningsordförande Andreas Kedborn.

Han leder den här dagen utbildningen Startpunkten för tre medlemmar inne i mötesrummet, men tar en paus – ”tillbaka om tio minuter” – för att träffa medlemstidningen.

Överlag är schemat fullt för dem på kontoret. Ombudsman Joakim Borg försvinner för en kortare digital förhandling, ombudsmannakollegan Tommy Wallin tar emot en medlem på sitt rum – men hinner först visa en imponerande samling Legobyggen – och regionala skyddsombudet (RSO) Mikael Löwdin ska strax ut till en arbetsplats.

Men alla tar sig tid att prata när de riktiga uppdragen tillåter. Studieorganisatör Monica Ryttersson och Jessica Karlsson tar fram kaffemuggar. Båda är sedan årsskiftet inne på avdelningskontoret varannan onsdag och jobbar annars inom bevakning, men Monica har till skillnad från majoriteten här en annan bakgrund, och var tidigare administratör i bilbranschen. Båda trivs på Transportkontoret, stämningen är god.
– Ja, vi har högt i tak och är rätt prestigelösa, det är väl det det handlar om. Det är ingen idé att försöka dölja fel för varandra, säger regionala skyddsombudet Mikael Löwdin.

För närvarande håller avdelningen på att se över hantering av klubbarna ute på arbetsplatserna. Mikael Löwdin framhåller också han att det viktiga i sammanhanget är facklig aktivitet. Hellre börja med en fungerande verksamhet på plats, i arbetsplatsgrupper, än att avskräcka engagemang med en klubbs krav på formalia i form av kallelser, dagordningar och protokoll.

Avdelningen framhåller också lite annorlunda aktiviteter. Nye ungdomsansvarige, Fredrik Ridderström, planerar bland annat för flipperkväll. Och för fjärde gången arrangerar avdelning 19 en gokart-tävling för medlemmar; ”intresset har bara vuxit”. Att ett lag från förbundskontoret, med förbundsordförande, var med och tävlade förra året – mitt under avtalsrörelsen – ser de som verkligt positivt och talande för hur det fungerar i Transport. ”Fast de körde rätt dåligt och kom
bland de sista.”

Joakim Borg beskrivs som spindeln i avdelningsnätet. Han arbetar också partipolitiskt för Socialdemokraterna och var fjärde namn på Västmanlands S-lista till riksdagsvalet. Om något skulle hända de tre invalda måste han vara beredd och ta tjänstledigt från förbundet. Men det tror ”Jocke” inte blir aktuellt då det fungerar så bra för ledamöterna i riksdagen. Och kärnan i engagemanget är detsamma, oavsett:
– Det finaste man kan göra är att hjälpa andra.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Patrick Hörstam i Norrköpings hamn

”Jag tål inte att folk behandlas illa”

Mötet. En eftermiddag i februari stannar 74 arbetare kvar i fikarummet i Norrköpings hamn. Den viktigaste punkten: Att välja Patrick Hörstam till ordförande.

Tommy Wreeth. Foto: Petrus Iggström

Jag ser med tilltro på förbundets framtid

Ordförandeord. En fungerande organisation byggs alltid från grunden och kräver både kontinuerligt underhåll och förnyelse. Detta gäller givetvis även för en fackförening.

Det är i Näringslivets hus som Transport och arbetsgivarorganisationen Transportföretagens olika branschförbund förhandlar om lönerna för bland andra lastbilschaufförer, taxiförare och flygarbetare.

Vem tjänar på att industrin sätter lönerna?

Avtal 2025. Transports Tommy Wreeth tycker att märket missgynnar förbundets medlemmar och ökar klyftorna. Varken LO eller arbetsgivarna håller med.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.

Pärm med röd rygg ligger på ett bord och i bakgrunden syns människor suddigt.

Seg start på förhandlingarna

Avtal 2025. Transportavtalet är först ut när Transports avtal ska förhandlas om. Parterna har växlat krav och så mycket mer har inte hänt.