Emma Brodin är ordförande för Transports Örebroavdelning.
Close
Emma Brodin är ordförande för Transports Örebroavdelning.
Close

Facklig protest när Turkiet lämnar kampen mot kvinnovåld

Internationellt. Transport och Europafacket stämmer in i kritiken mot Turkiet, som plötsligt lämnat en internationell överenskommelse om att ska skydda kvinnor från våld i hemmet.

På gatorna i Turkiet protesterar kvinnorättsaktivister och opposition. Emma Brodin har startat upp ett nätverk för kvinnor i Transport i hemavdelningen Örebro. Hon upprörs över Turkiets agerande och vill att fler får upp ögonen för vad som händer.

– Särskilt nu när det är corona. Då är folk hemma mer och risken för våld i nära relationer ökar. Att då agera som Turkiet gör är fruktansvärt. När regeringen i Turkiet inte vill stå upp för kvinnorna som utsätts för våld i hemmet måste vi andra göra det. Våld mot kvinnor är en internationell fråga, säger Emma Brodin.

Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet kallas för Istanbulkonventionen eftersom just Turkiet var det land som först skrev på konventionen. Det är ett bindande avtal som ålägger undertecknarna att aktivt bekämpa våld mot kvinnor och att införa lagstiftning som främjar det målet. Därför förvånades många när Turkiet plötsligt lämnade konventionen tidigare i veckan.

– Det är ett hårt slag mot hoppet och rättigheterna för kvinnor i Turkiet. Det minskar tillsynen av turkiska myndigheter som borde föra en politik som skyddar från våld i hemmet, säger Europafackets vice generalsekreterare Esther Lynch i ett uttalande.

Minst 430 kvinnor mördades i Turkiet 2019. Många befarar att betydligt många fler drabbats av våld och mord under 2020, till följd av covidkrisen. I ett uttalande skriver USA:s president Joe Biden:

”Länder borde arbeta för att stärka och förnya sina åtaganden för att få slut på våldet mot kvinnor. Inte avvisa internationella fördrag som är skrivna för att skydda kvinnor och ställa förövarna till svars. Det här är ett nedslående steg bakåt för den internationella rörelsen som jobbar för att få slut på våldet mot kvinnor.”

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

Emma Brodin. Foto: Lilly Hallberg

”Jämställdhet är en fråga som angår alla”

Facket. Emma Brodin i Örebroavdelningen var med att dra i gång nätverket för kvinnor i Transport. Initiativet har spridit sig och i dag är fem avdelningar i gång.

Framgång eller misslyckande

Rapport. I november möttes världsledare i Glasgow för toppkonferens om klimatet, Cop26. Ulf Jarnefjord, under många år regionalt skyddsombud på Transports Göteborgsavdelning, var på plats. Här skriver han själv om mötet – om fackligt samarbete, om miljöhot och svårigheter att nå resultat. Läs hela rapporten här:

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.