Facklig protest när Turkiet lämnar kampen mot kvinnovåld
Internationellt. Transport och Europafacket stämmer in i kritiken mot Turkiet, som plötsligt lämnat en internationell överenskommelse om att ska skydda kvinnor från våld i hemmet.
På gatorna i Turkiet protesterar kvinnorättsaktivister och opposition. Emma Brodin har startat upp ett nätverk för kvinnor i Transport i hemavdelningen Örebro. Hon upprörs över Turkiets agerande och vill att fler får upp ögonen för vad som händer.
– Särskilt nu när det är corona. Då är folk hemma mer och risken för våld i nära relationer ökar. Att då agera som Turkiet gör är fruktansvärt. När regeringen i Turkiet inte vill stå upp för kvinnorna som utsätts för våld i hemmet måste vi andra göra det. Våld mot kvinnor är en internationell fråga, säger Emma Brodin.
Europarådets konvention om förebyggande och bekämpning av våld mot kvinnor och våld i hemmet kallas för Istanbulkonventionen eftersom just Turkiet var det land som först skrev på konventionen. Det är ett bindande avtal som ålägger undertecknarna att aktivt bekämpa våld mot kvinnor och att införa lagstiftning som främjar det målet. Därför förvånades många när Turkiet plötsligt lämnade konventionen tidigare i veckan.
– Det är ett hårt slag mot hoppet och rättigheterna för kvinnor i Turkiet. Det minskar tillsynen av turkiska myndigheter som borde föra en politik som skyddar från våld i hemmet, säger Europafackets vice generalsekreterare Esther Lynch i ett uttalande.
Minst 430 kvinnor mördades i Turkiet 2019. Många befarar att betydligt många fler drabbats av våld och mord under 2020, till följd av covidkrisen. I ett uttalande skriver USA:s president Joe Biden:
”Länder borde arbeta för att stärka och förnya sina åtaganden för att få slut på våldet mot kvinnor. Inte avvisa internationella fördrag som är skrivna för att skydda kvinnor och ställa förövarna till svars. Det här är ett nedslående steg bakåt för den internationella rörelsen som jobbar för att få slut på våldet mot kvinnor.”