Flyg.
Fyra fackligt förtroendevalda i norr går ut och kräver en ny plan – och kraftigt höjt driftsstöd.
– Det behövs en sammanhållen flygstrategi för hela landet, säger Björn Grönlund på flygplatsen South Lapland airport i Vilhelmina.
För att talet om att hela Sverige ska leva ska förverkligas måste stödet till mindre, icke-statliga, flygplatser ses över, tycker transportarna som vill ha debatt. De är alla verksamma vid mindre, regionala flygplatser. Och menar att det i dag saknas en tydlig strategi för flyget.
– Vi småflygplatser levererar passagerare från stora upptagningsområden till Swedavias flygplatser, som kör sitt race. De har stora konkurrensfördelar, säger Björn Grönlund.
Han är driftsledare och Transports arbetsplatsombud på flygplatsen i Vilhelmina, en av de flygplatser som drabbades hårt av bolaget Nextjets konkurs förra året.
– Vi märker fortfarande av sviterna. Vi har färre resenärer, många litar fortfarande inte på att flyget ska gå. Det var mycket strul i slutet, före konkursen. Vi hoppas att förtroendet kommer tillbaka, nu fungerar det jättebra med Amapola flyg.
Just vikten av seriösa aktörer är något som de förtroendevalda från Transports flygavdelning tar upp i en debattartikel, publicerad i Folkbladet Västerbotten. De vill se bättre upphandlingar för linjer som har allmän trafikplikt. ”Kvalitet och punktlighet måste premieras i stället för lägsta pris och osäkerhet i form av flygbolagskonkurser” skriver, förutom Björn Grönlund, Carl-Bertil Essebro, Martin Nilsson och Ulf Lundgren vid Lycksele airport, Höga kusten airport respektive Arvidsjaurs flygplats.
I regeringens höstbudget nämns inget om kompensation för flygskatten till de icke-statliga flygplatserna i Norrland. Trafikverket utreder vilka flygplatser som kan bli aktuella för det stöd som utlovats i kompensation. För att få det krävs att flygplatserna kan bevisa förluster de lidit på grund av skatten. Något som kan vara svårt att skilja från andra orsaker, som påverkan efter ett trafikbolags konkurs, tror Björn Grönlund. Men framhåller att för rättvis konkurrens är det nödvändigt med höjt driftsstöd:
– Stödet har inte ökat på snart tio år trots att vi fått ökade krav på oss, med fler regler och förordningar som kräver mer kontorspersonal. Mindre flygplatser, som vår, finns runt om i landet. De har svårt att gå med vinst men betyder väldigt mycket för kommunen och regionen.
Miljö
Efter tre dagars förhandlingar lossnade det till slut och Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) tecknade på onsdagen miljöarbetarnas nya, tvååriga avtal.
Kriminalitet.
En man i 45-årsåldern som får underkänt vid uppkörning och försöker få trafikinspektören att ändra sig genom att erbjuda ett par 500-lappar. Det är något av ett typfall i fällande domar för mutbrott.
Tidningsdistributörsavtalet.
På måndagen startade förhandlingar om nytt kollektivavtal för tusentals tidningsbud – en yrkeskår starkt påverkad av strukturomvandling och digitalisering.
Miljö
Måndagen den 7 april inleddes förhandlingarna mellan Transportarbetareförbundet och Biltrafikens Arbetsgivareförbund (BA) om ett nytt miljöarbetareavtal.
– Det går fruktansvärt trögt, säger förbundsordförande Tommy Wreeth.
Plattformar.
På Linkedin annonserar Frilans finans hr-rådgivare efter styrelsemedlemmar till ett nytt fackförbund för plattformsarbetstagare. Bolagets vd som tidigare har velat starta en ”gul” fackförening säger att han inte står bakom – men välkomnar – initiativet.
Åkeri / Lager & terminal / Bärgning.
Den 3 april blev Transports största avtal klart. Det gäller för lastbilsförare, lager-, terminal- och bärgningsarbetare samt budbilschaufförer från och med den 1 april 2025. Så här tycker några medlemmar om det nya tvååriga transportavtalet.
Transportavtalet.
24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.
Kollektivavtal.
Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.
Kollektivavtal.
6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.
Kollektivavtal.
Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.
Serviceresor.
Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.
Avtal 2025.
Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.
Gigjobb.
På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.
Arbetsskada.
Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick Alexander rätt.
Arbetsliv.
Hur mycket jobbar svenskarna? En hel del enligt LO:s utredare. Det är ett argument för att vi faktiskt kan korta arbetstiden, anser LO-ledningen.