Facket driver principfall mot Foodora i AD
Arbetsrätt. Vem var egentligen matbudets arbetsgivare? På måndagen inleddes ett mål i Arbetsdomstolen där Transport stämmer Foodora. Facket hoppas på en dom som stärker anställningsskyddet för arbetare som jobbar för plattformsföretag.
Efter knappt ett år i Sverige fick matbudet jobb på Foodora i mars 2019. De första månaderna cyklade han men det var jobbigt och han bad om att få köra moped. Då blev han hänvisad till Paysalary.
Han jobbade vidare i nära två år. Fram till att han i juni 2021 åkte in till centrala Stockholm och försökte logga in i Foodoras app. Det gick inte. Han åkte då till Foodoras huvudkontor där han blev hänvisad till Paysalary och fick höra att Paysalary var hans arbetsgivare.
Helt klart är att Foodora hade avslutat kontraktet med Paysalary och matbudet hade blivit av med jobbet. Men varken Foodora eller Paysalary berättade det för honom. Han valde då att kontakta sitt fackförbund Transport.
Budföretaget Foodora anser att Paysalary är ett bemanningsföretag. Transport hävdar å andra sidan att Paysalary är ett rent löneadministrativt företag och att han därför jobbat för samma arbetsgivare i mer än två år och borde ha blivit tillsvidareanställd.
Måndagen den 10 oktober var den första dagen för huvudförhandling i Arbetsdomstolen.
Transport pekade på att matbudet inte haft någon kontakt med Paysalary, förutom när han fått lönespecifikation i slutet av varje månad. All arbetsledning och annan kontakt var med Foodora. Det var också Foodora som försett honom med de hjälpmedel som behövts för att utföra arbetet.
– Genom att stänga av honom från appen är det ett avsked utan saklig grund, sa Transports ombud Annett Olofsson, förbundsjurist på LO-TCO Rättsskydd.
Transport har yrkat på 200 000 kronor i skadestånd.
Bägge sidor pekade på valda delar ur avtalet mellan Foodora och Paysalary. Och båda sidorna hittade formuleringar som talade för deras sak.
Transports ombud Annett Olofsson tog bland annat upp den ovanliga ordningen att Paysalary betalar ut lön först efter att de fått betalt av kundföretaget. Hon visade också på flera skillnader i upplägg mellan det Paysalary har och vad hon menade är vanligt i bemanningsbranschen.
Dessutom var det Foodora som hänvisade matbudet till Paysalary, som i sin tur inte hade någon anställningsintervju.
Fram till dess att matbudet blivit avstängd från appen skedde en av få interaktioner mellan honom och Paysalary när han fått ett digitalt anställningskontrakt på engelska som han signerade med bank-id. Han hade sin 14-åriga dotter till hjälp för att översätta texten från engelska till deras modersmål urdu.
Foodoras ombud Jens Tillqvist argumenterade att matbudets anställning upphörde när han skrivit på för Paysalary i mitten av 2019. Och att det tydligt framgår att Paysalary är ett bemanningsföretag för Foodora i kontaktat mellan företagen.
Tillqvist pekade också på att den stora merparten av alla Foodoras bud var och är anställda direkt i något av bolagets två bolag och att företaget utan problem klarar av att sköta löneadministrationen. Anledningen till att ett bemanningsföretag användes var att Foodora just börjat med motorburna leveranser och först behövde säkerställa vilka tillstånd och rutiner som krävdes innan de kunde utföra den typen av transporter i egen regi.
Matbudet vittnade med hjälp av tolk.
Transports ombud i rätten, riktad till matbudet: Sökte du jobb hos Paysalary?
– Nej, jag har aldrig haft kontakt med dem.
Vad var din uppfattning att Paysalary hade för roll?
– Det gällde bara för lön.
Foodoras HR-chef på logistikavdelningen vittnade å sin sida att bolaget anlitat Paysalary som bemanningsföretag.
Foodoras främst konkurrenter Wolt och Uber Eats anställer inga egna bud. Där hänvisas alla bud till bolag som liknar Paysalary. Transport ser fallet som en chans att prova arbetstagarbegreppet juridiskt och hoppas att domen ska ge arbetare som jobbar för plattformsföretag ett starkare anställningsskydd.
Foodora anställer de flesta av sina bud själva. Färre än en fjärdedel anställs i ett dotterbolag som har kollektivavtal. Under vittnesförhören framkom det att Foodoras dotterbolag utan kollektivavtal numera har 3300 bilbud anställda. Transportarbetaren har tidigare skrivit om deras anställningsvillkor här.
Ingen av parterna hade kallat Paysalary för att vittna i rätten. Huvudförhandlingen fortsätter onsdag den 12 oktober.