Vinnie, Vide, Mathilda, Lumi, Janne, Wilton och William Selin. ”Tack vare pandemin hittade vi till naturen, där får barnen vara sig själva utan att behöva anpassa sig till en massa saker. Vi grillar korv och de har varandra”, säger Janne. Foto: Justina Öster
Close
Vinnie, Vide, Mathilda, Lumi, Janne, Wilton och William Selin. ”Tack vare pandemin hittade vi till naturen, där får barnen vara sig själva utan att behöva anpassa sig till en massa saker. Vi grillar korv och de har varandra”, säger Janne.
Close
Månadens medlem

”Fantastiskt med en stor familj!”

Storfamilj. Improvisation är en konst för sexbarnspappan och fackligt engagerade sopgubben Jan Selin och hans fru Mathilda. – Vi är vad arbetsgivarna brukar gilla, flexibla, fast noga med rutiner, säger han.

Barnaskaran börjar med 20-åriga William och sträcker sig fram till halvåriga Lumi. Det är liv och rörelse och fast familjens hyresrätt är på 94 kvadrat börjar den kännas lite trång. Ändå har de båda yngsta sönerna, Vide och Wilton, öroninflammation och lite feber.

Så de går inte på 100 procent, berättar föräldralediga Mathilda som mättar tre munnar med mellanmål i köket.

Janne är lite mosig efter att ha somnat med ett av barnen mellan arbets- och familjepasset. Klockan ringde halv fyra i morse men han snoozade till fyra, bredde några mackor och hoppade in i bilen hos kollegan.

De turas om att köra. Kommunalt skulle resan ta Janne en timme och 20 minuter. Nu är han vid firman på knappa halvtimmen, och hinner prata en stund innan han styr i väg mot hämtningen av hushållssopor i Stockholm city.

Janne och Vinnie. Familjens dröm är att bestiga Kebnekaise. Upplevelser är viktigare än leksaker, tycker Janne. Foto: Justina Öster
Janne och 5-åringen Vinnie. Familjens dröm är att bestiga Kebnekaise. Upplevelser är viktigare än leksaker, tycker Janne. Foto: Justina Öster

Vintern har slagit till med snökaos. Men för Janne har dagen ändå gått jämförelsevis hyfsat, trots ymnigt snöfall och upplogade snövallar. Han sjunker ner i den mjuka soffhörnan. På väggen bakom honom lyser sinnesrobönen i skrift omgiven av inramade foton på familjen: ”Ge mig sinnesro att acceptera det jag inte kan förändra, mod att förändra det jag kan och förstånd att inse skillnaden.”

– 2007 drack jag min sista alkohol, säger Janne.

Han letar runt efter utmärkelsen för sitt första vita år från Anonyma alkoholister, men går bet.

I andra änden av vardagsrummet slår sig Mathilda ner i enkelsoffan med Lumi vid bröstet. Hennes namn betyder snö på finska och skvallrar om Jannes växelvisa flyttar mellan Finland och Sverige, där han till slut rotade sig.

Det la grunden till hans önskan att bilda en stor familj.

– Jag växte upp med min mamma, var lite ensamvarg och saknade alltid kompisar. Nu är barnen nära varandra i ålder. När vi är hemma, eller ute i naturen på helgerna, har de alltid ett gäng kompisar. Äldsta sonen William hjälper också till och tar hand om killarna när vi behöver gå i väg på något.

Skillnaden mellan att ha ett och två barn var större än mellan tre och fyra, tycker Janne.

Utom när de är sjuka förstås, fyller Mathilda i. För henne kändes tre som ett ojämnt tal och de var överens om att skaffa barn i tät följd, för att få en sammanhängande blöjtid.

– Jag har aldrig haft så roligt som i mitt föräldraskap. Visst blir jag trött och förbannad ibland, men ändå. Det är helt fantastiskt med en stor familj.

Janne vill nog ha fler barn, tror Mathilda.

– Nej, då skulle vi behöva flytta till hus, säger Janne Selin.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Sebastian Nordh räds vare sig utmaningar eller livssprång. Nu slits han mellan två skilda världar. Foto: Maria Lund

Från slambilen till Liljevalchs

Mötet. Slamsugaren Sebastian Nordh tvekar inte att söka nya banor. Mitt i livet tog han ett kreativt språng. Nu skapar han formstarka objekt i rå, kraftfull hetta.

Månadens medlem
2024 var ett bra år för Jimmy Liljensöe. Han vann flera priser i dragracing och verkstan rullade på långt över förväntan.

Jimmy kör timmerbil och mekar i egen verkstad

Åkeri. Köra timmerbil två, tre dagar i veckan och meka i bilverkstan han driver med sin bästa vän övrig tid – en perfekt kombo, tycker Jimmy Liljensöe.

Hallå där!

Ingvar Nilsson

…91 år, som jobbar som cykelburet tidningsbud och delar ut Varbergs Tidning.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

ArbetsLIV
Skallig man med vit t-shirt lyfter tyngder på ett gym.

Alexander krossade knäna under en truck

Åkeri. Svetten bryter fram på lastbilsföraren Alexander Eriksson i gymsalen. I juni krossade han bägge knäna under en truck som kom i rullning på flaket. – Varje gång jag är här ångrar jag att jag försökte stoppa den där jävla trucken!

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?