Färdtjänsten i Sörmland – en riktig soppa

Konkurser och skatteskulder. Försenade löner och chaufförer som bollas mellan olika bolag. Förare som beordras att pilla ut dubben ur vinterdäcken, eftersom åkeriet inte har råd med sommardäck till bilarna. Välkommen till färdtjänsten i Sörmland.

De unga mörkhyade männen tittar oroligt på varandra. Transports ombudsman Kjell Arbestål ställer frågan en gång till. Stämmer det verkligen att helgkörningarna betalats svart?

– Ja, svarar en lågmäld röst på knackig svenska. 100 kronor i timmen. Det gäller för all övertid.

De andra chaufförerna nickar. Kjell Arbestål nickar inte. I flera års tid har förtvivlade färdtjänstförare vallfärdat till Transports avdelning i centrala Nyköping.

Ironiskt nog passerar chaufförerna varje gång Kollektivtrafikmyndighetens kontor, som ligger på bottenvåningen i samma trappuppgång som Transport. Innanför den vita dörren sitter kommunala tjänstemän och jobbar heltid med det som vi brukar kalla färdtjänsten.

I Sörmlands län handlar det om 400 000 serviceresor per år för skolbarn, gamla, sjuka och funktionshindrade. Prislappen är på över 100 miljoner kronor. Av skattemedel.

Nu är det onsdag kväll och fackligt möte hos Transport. Ombudsman Kjell Arbeståls humör är inte på topp:

– Det är nytt strul på gång. Den här gången vill Sultan sänka lönerna och dra in försäkringarna på bilarna. De ska bara vara trafikförsäkrade. Jag är så förbannad att hade jag haft 15 kubik ved hemma i går hade den varit upphuggen nu.

Sultan heter Salimovic i efternamn och äger Nävertorps specialtransport. Bolaget har omkring 130 anställda och står för 80–85 procent av färdtjänstresorna i länet. Fast egentligen borde Sultan vara av banan. Utsparkad av kommunerna…

Att försöka beskriva alla turer i den sörmländska färdtjänst-såpan är närmast omöjligt.

Vi börjar i januari 2012. Kommunerna är klara med anbudsupphandlingen och färdtjänstföretaget Tuwa står som vinnare. Tuwa kommer så småningom att bli en följetong i medierna. Bolaget driver färdtjänst på en rad platser i landet och sätter i system att ta in underentreprenörer – företag som sedan går i konkurs på löpande band.

Samma karusell snurrar i gång i Sörmland, med bolag som avlöser varandra. Under 2013 kommer Sultan Salimovic in som underentreprenör och sommaren 2014 tar han över Tuwas kontrakt på färdtjänsten. Salimovics driver flera bolag, bland annat Nävertorps specialtransport.

Efter Salimovics entré fortsätter problemen och i dag är många chaufförer besvikna och kritiska.

Två av dem kan vi kalla Erik och Kalle. De sitter i fikarummet på Transports expedition. De skrattar uppgivet. Båda har kört färdtjänst i åtskilliga år i Nyköping.

Kalle visar upp skjortärmarna. De är nötta och fläckiga. Fläckar som inte går bort i tvätten. Han har fått en enda skjorta på tre år. Någon logga finns inte. Nästan inga av färdtjänstchaufförerna har uniform.

Erik har på papperet haft sex olika arbetsgivare sedan 2012. Fast passagerarna är desamma. Han säger:

– Precis i början när Tuwa kom in, 2012, fungerade det faktiskt hyfsat. Men i upphandlingen ställde kommunerna krav på att alla bilar skulle tankas med RME-bränsle. Därför ställde företaget upp en farmartank i garaget.

– Men RME fungerade inte. Massor av bilar havererade. Då fylldes farmartanken med diesel i stället. Är det verkligen tillåtet att ha en stor farmartank med diesel stående inne i ett garage?

Sultan Salimovic kom in på arenan hösten 2013. Förarna menar att ekonomin var skral redan från start, något som gick ut över såväl personal som bilar och bussar.

Kalle säger:

– Man fick tjata och tjata, ja nästan gråta, för att få in bilen på service. Jag körde flera tusen mil trots att det var dags för verkstadsbesök. Det hände att bromsbeläggen var helt slut.

– Man vågade knappt bromsa av rädsla för att kunderna skulle höra hur det skrapade. Samma sak hände med kopplingar som slirade. Det gick nästan inte att komma i gång.

Förarna berättar att kommunerna genom åren fått mängder av klagomål på säkerhetsrutiner som inte följts. En återkommande fråga var däcken. Det hände att de kördes tills de var blankslitna, berättar Erik:

– En äldre man reagerade. Han tycke att däcken var så dåliga att han vägrade att åka med. Våren 2014 satt vi med mejsel och pillade ut dubben ur vinterdäcken. Det var bara någon dag kvar till dubbförbudet och platschefen sa att det inte fanns pengar till sommardäck.

– På höstkanten har det varit samma sak. Vinterdäck har lagts på i allra sista stund. Det är inte kul att köra på sommardäck när det är frosthalka.

I september 2015 kallades Nävertorps chaufförer i Nyköping till möte. Runt 15 anställda fick beskedet att en ny entreprenör, Värmbols taxi, skulle ta över trafiken i kommunen.

– Förklaringen vi fick av Sultan Salimovic var att företaget inte hade råd med bättre fordon, därför skulle en underentreprenör komma in. Vi uppmanades att skriva på nya anställningsbevis, men jag vägrade. Jag valde att sluta i stället, säger Anders Öberg, som är den enda som träder fram med sitt riktiga namn.

Den 1 oktober tog Värmbols taxi över trafiken i Nyköping. Kruxet var att företaget saknade eget trafiktillstånd. Det var här som facket fick höra talas om svart betalning vid övertidsarbete.

Transportarbetaren har träffat tre chaufförer som bekräftar att svarta löner betalats ut på Värmbols taxi. Men Kalle och Erik har varken erbjudits eller tagit emot svarta pengar.

– Det var bara förarna med utländsk bakgrund som tillfrågades. Åkaren delade in oss i två läger, säger Kalle.

Flera chaufförer har funderat över hur ett färdtjänstföretag över huvud taget får in pengar som kan omvandlas till svart betalning. I Sörmland har kommunerna hur som helst underlättat genom att låta entreprenörerna behålla de egenavgifter som många passagerare betalar kontant.

Anders Öberg säger:

– På Nävertorps specialtransport finns inga tankkort. När dieseln var slut i farmartanken använde vi sedlar från egenavgifterna på bensinmacken. I mitt huvud väcks frågor om hur de här transaktionerna redovisas i bokföringen.

Chaufförerna anser över lag att kontanta egenavgifter måste bort. I början, när Tuwa var arbetsgivare, fick de anställda gå till banken på sin fritid och sätta in pengarna.

Förarna som Transportarbetaren träffar är kritiska på många punkter. Sena löner, dåliga bilar och 50 timmars schemalagd arbetstid per vecka är vardagsmat.

Den 20 november var det dags för en ny piruett i Nyköping. Sultan Salimovic sparkade då ut sin underentreprenör, Värmbols taxi. Firman som drivs av Demus Jasaraj saknar trafiktillstånd. Den 21 november flyttades förarna tillbaka till Nävertorps specialtransport igen.

Erik suckar:

– Nu ska landstinget och kommunerna påbörja en ny upphandling av färdtjänsten. Men lägg ner den! Ta hem resorna i egen regi i stället. Köp fordon och anställ förare! Det är enda sättet att få ordning på verksamheten.

När Transportarbetaren ringer upp Demus Jasaraj och frågar om svart betalning i Värmbols taxi säger han:

– Det stämmer absolut inte. Men jag har inte tid att prata mer, jag är upptagen.

Det är inte bara chaufförerna som är förlorare när offentliga upphandlingar havererar. Det blir uppenbart utanför Nyköpings lasarett. Till rehabkliniken kommer en strid ström av patienter i färdtjänstens bilar och minibussar.

Ingen av förarna har uniform. Flera bussar har krockskador och rostangrepp.

Roger Henriksson ska in för att få benen omsedda. Hans dom över färdtjänsten är hård:

– Bilarna är dåliga och det är ingen ordning på tiderna. Fast det är ju inte förarnas fel att grejerna inte fungerar. Jag har åkt i bilarna där dörren glipat flera centimeter. En gång, när det regnade, hängde torkarbladet i slamsor på vindrutan.

– Jag utgick från att föraren skulle byta blad så fort vår resa var klar, men några dagar senare åkte jag i samma buss. Då satt samma kvar. Tyvärr tycks inte utbildningen fungera heller. En del chaufförer vet inte ens hur man spänner fast rullstolen ordentligt. Då far man fram och tillbaka. Inte skönt alls.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Avtal 2025
Transportavtalet 2023 - 2025.

Nytt avtal för åkeri, terminal och bärgning

Transportavtalet. 24 månader och ett totalt avtalsvärde på 6,8 procent blev resultatet för transportavtalet. Avtalet börjar gälla den 1 april 2025 och berör åkeri, terminal och bärgning.

Avtal 2025

”Förväntad kompromiss”

Kollektivavtal. Det kunde varit värre – men också bättre. Och oklart vad som egentligen är normerande, utöver lönenivå. Så kommenterar Transports ordförande Tommy Wreeth parterna inom industrins överenskommelse.

Avtal 2025

Klart med nytt industriavtal

Kollektivavtal. 6,4 procent, två år – i natt kom beskedet att fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om märket som blir vägledande för hela arbetsmarknaden i årets avtalsrörelse.

Avtal 2025

Förhandlingar in i det sista för ”märkesavtal”

Kollektivavtal. Senast vid midnatt ska fack och arbetsgivare inom industrin kommit överens om kollektivavtal – de avtal som utgör märket för löneökning i årets avtalsförhandlingar.

Bolt ger sig in i sjukresebranschen

Serviceresor. Bolt är ett av 14 taxibolag som kan få börja köra sjukresor åt Region Uppsala. Katastrof, anser facket, men regionen säger att de har följt lagen om upphandling.

Svårt komma framåt utan märket

Avtal 2025. Det går trögt i förhandlingarna mellan Transport och Biltrafikens arbetsgivareförbund. En konstruktiv dialog förs ändå säger Transports förbundsordförande Tommy Wreeth.

Wolts bud i strejk – stöd från facket

Gigjobb. På lönedagen, den 25 mars, la Wolts matbud i Norrköping ned arbetet. Ersättningen är hopplöst låg med arbetsveckor på över 70 timmar, enligt de strejkande. Och trots att ingen är med i facket uttrycker Transports ombudsman sitt stöd.

Efter olyckan fick Alexander Eriksson köpa ny säng, flytta in på bottenvåningen i huset och använda rullstol. Sen blev det kryckor och nu kör han bil igen.

Alexander fick ersättning från Afa – till slut

Arbetsskada. Lastbilsföraren Alexander Eriksson fick sina knän krossade när en truck kom i rullning på flaket. Afa försäkring sa nej till hans begäran om ersättning för arbetsskada. Han gick till facket, Transportarbetaren skrev – och till slut fick ­Alexander rätt.

Nya regler för kombinerade transporter ska granskas

Åkeri. Hur har de skärpta reglerna för kombinerade transporter med flera olika transportslag påverkat godstransportbranschen? Det ska Transportstyrelsen och statliga analysmyndigheten Trafikanalys granska på uppdrag av regeringen.

Nya farligt gods-regler kan skapa problem

Åkeri. Den 1 juli 2025 ändras reglerna för ADR-transporter. Då måste alla dokument som rör transporter av farligt gods förvaras i förarhytten under färd. Det kan skapa stora problem, varnar Sveriges åkeriföretag.

Här tas sista avtalskraven fram

Avtal 2025. Avtalsrörelsen har sparkat i gång för taxiförare och flygplatsarbetare. I mitten av mars mejslade de fram sina krav.

Fler rattonyktra lastbilsförare stoppas i kontroller

Åkeri. Allt fler onyktra lastbilschaufförer stoppas av tullen som utökat sina kontroller. Trelleborgs hamn utmärker sig. Där hejdades 111 förare förra året och majoriteten, 74, var påverkade lastbilschaufförer.

Jonas Söderqvist, biträdande forskningsledare på Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek överlämnar Mats Sundbergpriset för bästa verksamhetsberättelse till Maria Lefoy och Lars Mikaelsson på Transport. Foto Kristina Sjöberg

Transport föräras Mats Sundberg-priset

Prisutdelning. Priset delas ut av Arbetarrörelsens arkiv och bibliotek till det förbund inom LO-familjen som gjort den bästa verksamhetsberättelsen. Första förbund att få priset är Transport.