Färdtjänstförare bär kund i trapporna
Färdtjänst. Chaufförerna har flera gånger i veckan burit en rullstolsburen kund upp och ner för trappan i ett sjukhem. Hissen är trasig sedan flera månader. Transports skyddsombud ser stora risker med uppdraget och har anmält det till Arbetsmiljöverket.
– Vi hade ett givande möte i går. Nu jobbar Arbetsmiljöverket vidare med ärendet, berättar Jonathan Zidén, skyddsombud på ett taxiåkeri i Östersund.
Hans anmälan om arbetsmiljöproblemet gäller detta åkeri där förarna är anställda. Men själva problemet finns någon helt annanstans, nämligen på ett sjukhem som en färdtjänstkund regelbundet ska köras till.
I anmälan till Arbetsmiljöverket framgår att två chaufförer har hjälpts åt att bära kunden i trapporna. Detta medför stora risker, skriver skyddsombudet och refererar till en olycka som har inträffat: En chaufför halkade och tappade kunden. Chauffören slog i huvudet och skadade benet, kunden fick smärtor i ryggen.
Det är olika chaufförer som har haft uppdraget. ”Bärhjälpstjänst” ingår i deras avtal, men det har tidigare handlat om enstaka trappsteg. Inte upp och ner ett våningsplan flera gånger i veckan.
– Vi ser två lösningar på problemet, säger Charina Nordwall, regionalt skyddsombud för Transport som också har kopplats in i ärendet:
– Sjukhemmet borde se till att hissen blir lagad. Eller så kan de byta till en lokal i gatuplanet för kundens besök.
På Arbetsmiljöverket hanteras ärendet av Christer Brink:
– Själva bärningen ingår inte i uppdraget just nu, konstaterar han. Men vi ska titta på det som har hänt och har kontakt med chaufförernas arbetsgivare.
Nu gäller det att hänga med:
Taxiförarna jobbar på ett åkeri. Åkeriet är anslutet till en taxiväxel. Taxiväxeln har kontrakt med kollektivtrafikmyndigheten om att köra färdtjänstresor. I det aktuella fallet går resorna till ett sjukhem – som har en trasig hiss.
Christer Brink konstaterar att många parter är inblandade i fallet. Men att Arbetsmiljöverket bara kan driva chaufförernas arbetsmiljöproblem med åkeriet.
– Fast jag och en kollega ska besöka sjukhemmet i ett annat ärende, och då ska vi ta upp frågan om hissen också.
Transportarbetaren har inte lyckats nå någon ansvarig på sjukhemmet. Hos själva beställaren av färdtjänstresor, Kollektivtrafikmyndigheten i Västernorrland, svarar däremot den häpna trafikchefen Erik Hedlund:
– Det där låter ju helt absurt. Men vi har inte hört något om saken, och arbetsmiljöfrågan ligger hos åkeriet.