Corona

Färdtjänstfordon byggs om i Dalarna

Färdtjänst. Skyddsstoppet hade avsedd verkan, noterar Transports regionala skyddsombud i Dalarna. Fordonen för färdtjänst och andra serviceresor anpassas så att föraren och passagerarna ska hålla ett säkert avstånd till varandra.

I fredags stoppade Joakim Hejenstedt, regionalt skyddsombud, färdtjänst och serviceresor på tre taxibolag i Dalarna. Orsak – företagen följde inte de rutiner som de själva har uppgett till Arbetsmiljöverket. Fordonen packades fulla med passagerare och avståndet till föraren var mindre än en och en halv meter.

– Bolagen tar inte sitt ansvar för att skydda chaufförerna. Corona är ett dödligt virus, sa Joakim Hejenstedt då.

I dag på förmiddagen är han nöjdare. Enligt uppgifter till honom spärrar bolagen av framsätet och blockerar raden med säten närmast föraren i fordonen. Information har gått ut till förarna om att de ska hålla en och en halv meters avstånd till sina passagerare.

– Det ser ut som om de har accepterat kraven i mitt skyddsstopp. Men ägaren har inte sagt det till mig ännu, säger Johan Hejenstedt.

Alternativen för en arbetsgivare som får ett skyddsstopp är att antingen uppfylla kraven – eller vända sig till Arbetsmiljöverket för att få stoppet hävt. Taxibolagen i Dalarna har inte gått till Arbetsmiljöverket i dag för att försöka häva stoppet.

Skyddsstoppet började gälla i fredags klockan 17 och har i princip legat kvar sedan dess.

Men strax efter det klockslaget gjorde Arbetsmiljöverket, ägaren till taxibolagen och Transport en överenskommelse om att bilarna ändå kunde köras under helgen. Under förutsättning att avståndet mellan förare och passagerare skulle följa kravet i skyddsstoppet, som i sin tur bygger på Folkhälsoinstitutets rekommendationer.

I dag startade alltså en ommöblering av fordonen som gör att avståndet kan hållas.

– Jag har inte hunnit prata med chaufförerna än. Men det känns mycket bra att det verkar ha blivit en snabb lösning på detta, säger Joakim Hejenstedt.

Per-Olov Dély är vd på Borlänge taxi, ett av taxiföretagen, och äger alla tre. Han har bett att få återkomma med en kommentar till Transportarbetaren.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.

Uppdrag granskning avslöjar: Ny korruption på Securitas

Korruption. Bevakningsjätten Securitas gjorde en internutredning och lovade nolltolerans mot korruption efter tidigare avslöjanden. Nu avslöjar SVT:s Uppdrag granskning att bolaget fortsatt muta en kommunal tjänsteman vid ännu en upphandling värd 30 miljoner kronor.

Operation Klövers resultat: 4,8 miljoner i viten

A-krim. Kontroller av bland annat transportföretag under fem dagar resulterade i mångmiljonbelopp i viten, sanktionsavgifter och förbud. Arbetsmiljöverkets insatser ingår i det myndighetsgemensamma arbetet mot ekonomisk brottslighet.

Avtal 2025

Pengar eller tid?

Enkät. Vad är viktigast, mer lön eller mindre arbetstid? Och har du varit med förr på avtalsråd? Transportarbetaren frågade några av ombuden på plats.