Close
Gösta Bågenholm kommer att prata om sjömansliv om han röstas fram som värd för P1:s program Sommar. Och om drömmar, längtan, om tidsandan och om oro för olyckor och död till sjöss. Här framför Eric Lundgrens motiv med Göteborgs hamn.
Close

Färgstark Transportare kan ta plats i P1:s Sommar

Fackligt. Sjöfartshistoria, fredskamp och uppväxten ombord på en båt. Nu tävlar Transportmedlemen Gösta Bågenholm om en plats som sommarpratare i radio.

Gösta Bågenholm är vice ordförande i pensionärssektion i Transports Göteborgsavdelning 3. Nyligen blev han utvald som en av åtta kandidater som kan bli värd för Sveriges Radio:s program ”Lyssnarnas sommar”.

– Programledaren ringde förra torsdagen, jag blev jätteglad, de hade fått 400 bidrag. Idén fick jag när jag hörde på radion att de sökte sommarpratare. Andra gången jag hörde efterlysningen tänkte jag ”kanske det ”och började fila och träna på mitt egobefläckade bidrag, säger Gösta Bågenholm.

Han är närmast född ombord på en båt. Så snart hans mamma skrivits ut från förlossningsavdelningen i Göteborg packades han ner i en korg och likt Bibelns Moses sjösattes den lille Gösta i korgen, inte på Nilen men väl ombord på Göta kanal-ångaren Sigurd av Lidköping.

– Där var pappa kapten, mamma var kocka. Ombord på en båt tillbringade jag och min syster alla våra förskoleår. På kvällarna sjöng mamma sånger som hon samlat i handskrivna visböcker. Hon läste också ofta högt, säger Gösta Bågenholm.
– Det är de sångerna, den stämningen, som jag vill dela med mig av – om längtan, om hamnar och om drömmar. Och om tidsandan, om döden på arbetsplatsen. Sjömanslivet var mycket farligt.

Under de första 18 efterkrigsåren sjönk 277 svenska lastfartyg. Orsakerna var skilda; nedisning, felnavigering, att fartygen gick på minor som blivit kvar från två världskrig. Gösta Bågenholm framhåller också den dåvarande, bristfälliga utbildningen av sjöbefäl som en orsak.

– Det har blivit mycket bättre, många av fartygen som då sjönk gjorde det inte i första hand för att de var dåliga utan för att de gick ut i för hårt väder, säger Gösta Bågenholm.
Han nämner också att rykten om att Sovjet kapade fartyg på Östersjön drabbade det ordinarie säkerhetsarbetet. Om Gösta Bågenholm blir sommarvärd kommer han i sitt program att ta upp några exempel på förlisningar som under kalla kriget gav upphov till sådana rykten om ryska och polska kapningar.

Bland annat fartyget Kinnekulle som vårvintern 1948 nedisat upptäcktes utanför danska kusten, ett spökskepp utan spår av den svenska besättningen.

– Efterlevande hoppades länge att besättningen tagits till fånga och fängslats i Sovjet. Pappa var med om att bärga båten till Helsingborg och ryktena om vad som hänt levde sedan länge vidare, inte minst bland Vänersjömän.
Gösta Bågenholm har i stort varit såväl hemmastaden Göteborg som sjön trogen i alla år, bortsett från nio år på Volvo i Torslanda. Från jungman på kanalbåt till befälhavare på lastfartyg, som främst trafikerade Östersjön, och tillbaka till Göta kanal. Han har även varit styrman på skolfartyg som seglat i Atlanten och Medelhavet.

– Först var jag med min pappa, jag trivdes med det. Det är ju långt ifrån alla söner som gör… Efter att han dog arbetade jag med fiske ett tag men längtade tillbaka ut till sjöss. Jag tog skepparexamen och utbildade mig för att kunna försörja mig som styrman och senare kapten.

Tidigare har Gösta Bågenholm aldrig arbetat med radio men skrivit har han gjort under många år. Han har också doktorerat i arkeologi och skrivit flera böcker, bland annat om den medeltida sandindustrin på Kinnekulle, ”Sjö-Lexikon” och ”Ett medeltida sjölexikon från Island” med gamla sjötermer översatta och tolkade.

– Jag gick i land 2011 och tänkte vila mitt otium, men väcktes ur vilan för att dra en lans för fred, säger Gösta, som är aktiv i nätverket Fredsam Göteborg, som arbetar för nedrustning och mänskliga rättigheter.

I samband med att Gösta Bågenholm gick i land – och i pension – bytte han fackförbund från Seko-Sjöfart till Transport. Tillsammans med en kamrat, Sven Olof Larsson, drog han igång en pensionärssektion i Göteborgsavdelningen. Kamraten hade varit buss- och lastbilschaufför, men båda hade tidigare seglat tillsammans, skrivit ihop och arbetat med fackliga frågor.

Det är lyssnarna som avgör vem som blir sommarvärd och får sommarprata i radio den 17 juli.  Fram till och med söndag den 26 maj pågår omröstningen via Sveriges Radios hemsida.
Det går också att lyssna på inledningen på Gösta och de andra sju kandidaternas bidrag hos SR: https://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=2071&artikel=7204555

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Per Stern:
    30 november, 2020

    Mycket intressant och välskrivet reportage!

Lästips:

Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Transportarbetarens logga / Transportarbetarens logo

Så blir taxitelefonisternas fackbyte till Unionen

Taxiväxel. Som en del i gränsdragningsuppgörelsen mellan Transport och Unionen går taxitelefonisterna över till Unionen.

Valda ombud på sina platser i kongresshallen i Örebro, 2022.

Få utlandsfödda i Transports topp

Representation. Mer än var femte medlem i Svenska Transportarbetareförbundet är i dag född i ett annat land än Sverige. Det syns inte i förbundets ledning – än.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.