Färre butiksrån på Statoil
Butiksrånen på Statoils stationer är två tredjedelar färre i år än förra året. Kontanthantering, övervakningskameror och utbildning kan vara nyckeln.
Under årets första nio månader inträffade endast två rån på Statoils stationer i Sverige. Det är en bråkdel av antalet som skedde förra året. Då genomfördes 12 rån eller rånförsök under samma period, och ytterligare tre genomfördes under de sista tre månaderna.
Enligt Torbjörn Lenstad, säkerhetschef Statoil fuel & retail Sverige, beror minskningen på företagets förebyggande säkerhetsarbete.
– Vi har jobbat länge med detta och arbetet innefattar flera punkter. Dels har vi infört kontanthanteringssystem på alla stationer i Sverige. Dels har vi flera internutbildningar som handlar om säkerhet, bland annat hur man ska agera vid ett rånförsök och hur man kan hjälpa en kollega som har råkat ut för det, säger han.
Torbjörn Lenstad lyfter också fram införandet av teknik som dörrautomatik i butikerna. Det innebär att dörrarna kan programmeras att automatiskt gå i lås vid ett visst klockslag så att personalen får öppna manuellt, och därmed kan välja att inte släppa in någon som verkar hotfull.
– Rånarna har ofta på sig rånarluvor redan när de kommer till stationen och på det här sättet kan vi undvika att de ens kommer in i butiken, plus att vi har räddat en människa från att hamna i en hotfull situation, säger Torbjörn Lenstad.
Dessutom finns övervakningskameror och larm som ytterligare säkerhetsåtgärder.
Hur stor roll spelar personalens agerande vid ett rånförsök?
– Det är klart att det är jätteviktigt att personalen agerar på ett bra sätt men det finns även andra delar. I efterspelet är det viktigt att den som har jobbat och blivit utsatt förstår att det inte är mig som person som rånarna är ute efter, Torbjörn Lenstad.
Rånbytet är sällan särskilt stort. Under 2011 var det genomsnittliga värdet på det som rånarna fick med sig under 200 kronor per tillfälle. Majoriteten av rånen, två tredjedelar, klarades upp. Bland annat tack vare bra signalementen från personalen. Från de två rån som har genomförts i år har rånarna inte fått med sig några kontanter alls.
Även andra butiker har klarat sig från rån i större utsträckning i år än förra året. Fram till oktober anmäldes 542 butiksrån i hela landet, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet. Det är 4,8 procent färre än 2011.