Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång. Foto: Lars Sjölund
Close
Kiruna Folkets hus när verksamheten var i gång.
Close
Kultur

Farväl till Folkets hus?

Mötesplats. En gång arbetarrörelsens egen mötesplats, blomstrande och med central roll för folkbildningen. I dag på väg att försvinna. De senaste tjugo åren har vart tredje Folkets hus lagts ned.

Blomstermåla, Söderhamn, Kiruna – listan kan göras lång. Sedan 1950-talet har hälften av alla Folkets hus runt om i landet försvunnit. Uppkomna i slutet av 1800-talet för att svara mot behovet av lokaler för möten, organisering, kultur och studieverksamhet, nära kopplat till den unga arbetarrörelsens organisationer. Många av de tidiga Folkets hus låg i industri- och brukssamhällen.

Verkliga glansdagar för Folkets hus – liksom för folkparkerna – var under det framväxande Folkhemmet i mitten av förra seklet. Det var centrala mötesplatser i alla bemärkelser, här fann många också sin livskamrat.

I dag kämpar många Folkets hus-föreningar för sin överlevnad, särskilt på mindre orter. Det ideologiska har tonats ned, uthyrning till utomstående är alltmer central. I stort sett i tysthet monteras Folkets hus ned, eller omvandlas till kultur- och konferenscentrum ”som inte står på någons sida” för att tala med ansvariga i Kiruna. Där har rörelsens mötesplats mött ett ovanligt brutalt slut i samband med rivning av den gamla stadskärnan då staden flyttar österut.

Dagarna är räknade för kvarvarande byggnader i ’Kiruna. Det mesta har rivits när staden tvingas flytta österut på grund av att gruvdriften underminerat marken. Foto: Lars Sjölund
Dagarna är räknade för kvarvarande byggnader i Kiruna. Det mesta har rivits när staden tvingas flytta österut på grund av att gruvdriften underminerat marken. Foto: Lars Sjölund

– Folkets hus ska inte finnas i den nya, säger regissören André Larsson Flyborg.

Han står bakom dokumentärfilmen En sista kväll för Folkets hus, som i februari visades på SVT2 och nu finns på SVT play. Filmen följer några personer från stadens ideella kulturliv under stadsflytten. André Larsson Flyborg ställer retoriskt frågan var till exempel unga i dag ska få uppträda med sina teaterföreställningar eller för första gången få ställa ut sina konstverk.

Ett tungt arbete

Också Lars Sjölund, nyligen pensionerad renhållningsarbetare, dokumenterar stadens flytt i bilder och ord. Ett tungt arbete för honom.

Lars Sjölund. Foto: Lilly Hallberg
Lars Sjölund. Foto: Lilly Hallberg

– Jag försöker få ihop ett verk om stadsomvandlingen. Ett omfattande arbete på många sätt. Förändringen är ogripbar, bland fastnar jag vid en bild och den sorg och det vemod ruinerna och de tomma kvarteren lämnar efter sig går att ta på. Så fort man lämnar den egna gården kommer smärtan. Centrum låg så öppet och fint, det var fjällutsikt nästan var man än stod, säger han.

Lars Sjölund är född och uppvuxen i Kiruna. Under 35 år har han bott med bara några minuters promenad till det som snart är den rivna, övergivna stadskärnan. Nödvändig då gruvdriften underminerat marken.

År 2022 kom Sjölunds mycket uppmärksammade bok Frihet och förakt – ett liv i renhållningens tjänst (Tiba förlag) med bilder och texter från ett yrkesliv i landets till ytan största kommun. Boken kom till som ett samarbete mellan Transport och Arbetarrörelsens kulturfond och förlaget har också uttryckt intresse för en ny bok om stadsflytten.

– Jag tänker att sista bilden får bli när kyrkan går, säger Lars.

Det lär bli senare i år, under barmarkstiden.

Det är också Lars Sjölund som tagit bilderna från Kiruna här, både från tiden då verksamheten var i  gång i Folkets hus och de senaste från den 7 mars i år, intill ”anrika stadshotellet Scandic Ferrum, vars dagar också är räknade”.

Före detta Folkets hus i Söderhamn, bottenplanet rymmer numera Club Ferdinand. Foto: Lilly Hallberg
Före detta Folkets hus i Söderhamn, bottenplanet rymmer numera Club Ferdinand. Foto: Lilly Hallberg

Kämpar för överlevnad

Men förlusten av Folkets hus är inte unik för Kiruna, tvärtom. Många föreningar kämpar för överlevnad, särskilt på mindre orter. Bristande intresse från yngre generationer är en förklaring, liksom över lag minskat intresse för föreningsliv. De senaste årens nedskärningar av anslag till folkbildning och kultur – och minskade kommunala driftsbidrag – har gjort att omvandlingen eskalerat. Eller avvecklingen. Långt ifrån alla Folkets hus blir ”ideologiskt neutrala” kommersiella kulturcenter. Vissa lämnas åt sitt öde, eller tas över av helt annan verksamhet.

I Söderhamn fladdrar hotellkedjans fanor på entréfasadens stänger, i bottenplanet är Club Ferdinand inrymd. Fast en fredag i februari är det helt tomt i lokalen.

På Folkets hus i Blomstermåla lockade dansen en gång stor publik. Foto: Lilly Hallberg
På Folkets hus i Blomstermåla lockade dansen en gång stor publik. Foto: Lilly Hallberg

På Folkets hus i Blomstermåla har sista dansen gått för länge sedan. En gång var det ett ställe som kunde locka publik från hela Småland med alla stora dansband.

Folkets hus-rörelsen har en central roll för kulturutbudet på landsbygden. Det slog Myndigheten för kulturanalys fast i sin rapport Kulturens geografi (2022). Där konstateras också att nio av tio kommuner lägger mindre pengar på kultur än tidigare.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Sedan debuten med Flickan i Stenparken 2022 har Nilla Kjellsdotter hunnit ge ut fyra böcker. Totalt har hennes böcker sålt i över 300 000 exemplar och 2023 vann hon pris för bästa spänning på finska Storytel awards. Foto: Kajsa Göransson/Norstedts förlag

Nilla vågade tro på författardrömmen

Deckardrottning. Nilla Kjellsdotter har en bakgrund i lastbilshytten och har jobbat som väktare. Nu är hon en av de mest lyssnade författarna på en av de stora ljudbokstjänsterna.

Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Äntligen en bok där facket är med

Davids krönika. Egentligen borde jag kanske inte göra reklam för mig själv och skriva detta. Men varför låta bli nu när jag har möjlighet? Min förra bok hette Den fredlösa och kom 2022. Nu är det dags igen och den nya boken heter Du är en av oss.

Snabbkoll
Rättigheter och skyldigheter. Illustration: Mattias Käll

Håll koll på dina rättigheter – och skyldigheter

Anställd. Det kör ihop sig på jobbet och du vänder dig till facket. Får arbetsgivaren verkligen göra så här? Som anställda har vi många rättigheter – men också skyldigheter.

Bemanning
Cevas Zalandolager i Brunna.

Transport stämmer företag för brott mot bemanningslag

Lager & terminal. En person jobbade som inhyrd på Cevas terminal i Stockholm i mer än två år. Då ska personen erbjudas tillsvidareanställning på arbetsstället eller två månadslöner. Det fick hen inte. Nu stämmer Transport företaget i tingsrätten.

Servicetrafik
Taxiträff i Söderhamn i slutet av februari. Fack, trafikföretag, politiker och tjänstemän från regionen samlades för att diskutera taxibranschen och offentliga upphandlingar. Foto: Lilly Hallberg

Striden för anständiga villkor

Taxi. När lägsta bud blir helt avgörande vid offentliga upphandlingar blir konsekvenserna ofta stora – för färdtjänstförare, för barn och sjuka beroende av transport, för trafikföretag. Och ytterst för alla skattebetalare.

Sohail Samadi väntar på körning utanför Gävle sjukhus. Han kör för Bocken taxi, ett av 25 bolag som X-trafik upphandlat trafik av. Foto: Lilly Hallberg

Sohail söker annat jobb

Taxi. Utanför Gävle sjukhus väntar Sohail Samadi. Han tycker att det fungerar bra att köra serviceresor för Gävlebolaget Bocken taxi men att det är svårt att klara sig på lönen.

Automatisk förtöjning
Med stora vakuumplattor sugs fartygen in till en av kajerna i Kapellskärs hamn, en process som går tyst till och tar omkring 30 sekunder.

Hamnen där skeppen sugs fast

Kapellskär. Plötsligt är fartyget i väg. Lösgjort från de stora vakuumplattorna på ett nästan overkligt, ljudlöst vis. Kapellskär i Roslagen är först i landet med automatisk förtöjning – vid anlöp tar det 30 sekunder att suga in M/S Finnsirius till kajen.

Däckbytartider
Jennie Franzén trivs bäst bland tungbilarna.

Lugnet före stormen

Gummiverkstad. Rockbandet Slade ljuder ur högtalarna och smält snö droppar i håret på däckmontörerna i splitternya lokaler vid däckverkstan Ingers däck. Men vem är Inger? Tungbilsmontören som rycker ut heter Jennie.

Snabbkoll
Håller du på att duka under av alla arbetsuppgifter, krav och måsten? Hoppa inte över lunchen! Din arbetsgivare är skyldig att kontinuerligt kolla upp din arbetsbelastning och se till att du får tid för återhämtning. Illustration: Mattias Käll

Så skapar vi ett bättre arbetsklimat

Skyddsronder. Den fysiska arbetsmiljön är viktig, men hur vi mår psykiskt och socialt minst lika angeläget. För att förebygga stress, utbrändhet och psykisk ohälsa ska psykosociala skyddsronder göras på landets arbetsplatser minst en gång per år, enligt arbetsmiljölagen.

Hur kan LO försvara AMF:s investering i Uber?

Debatt. Landorganisationen i Sverige (LO) representerar 13 fackförbund och ska vara en ledande kraft i arbetsrättsliga frågor. Efter en granskning av Expressen framgår det dock att LO, genom sitt ägandeskap i AMF, har investerat sina medlemmars pengar i Uber – vars affärsmodell möjliggör orimliga arbetstider och slavlika löner för sina anslutna förare.

Arbetsliv
Pedagogen Liliane Jbeilly har nära till skratt och visar ord och uttryck med hela kroppen för att Walid Dahda, Abdulnasser Alzoukani och kollegorna ska hänga med. Foto: Justina Öster

Här får de anställda lära sig svenska på arbetstid

SFI. 2025 är här. ”Har ni några önskningar”, frågar läraren Liliane Jbeilly. ”Jag vill bli rik”, svarar en av de anställda på TPL Postnord i Ljungby med ett gott skratt. De deltar i ett projekt, finansierat av EU och arbetsgivaren, och tränar svenska. På arbetstid.