Corona

Fem gånger högre smittrisk för taxiförare

Taxi. Taxiförare är den yrkesgrupp där högst andel smittats av corona. Varje dag kör de tusentals tester till och från misstänkta coronafall i Stockholm.

I Stockholm delar Cabonlines beställningscentraler och Taxi Stockholm på uppdraget att hämta och lämna coronatester hos personer som misstänker att de är smittade.

Redan förra veckan kunde Dagens Arena berätta om chaufförer som tog emot tester helt oskyddade.

Olivera Pobra är regionalt skyddsombud för Transport i Stockholm. De chaufförer som jobbar för Taxi Stockholms åkerier går alltid via bolaget Sirius när de ska köra tester. Sirius har använt den riskbedömning som gjorts på arbetsplatsen för transport av coronapatienter där både lokalt och regionalt skyddsombud varit delaktiga, berättar hon. Däremot finns varken skyddsombud eller kollektivavtal på något av Cabonlines åkerier.

De chaufförer som kör coronatesterna för Taxi Stockholm måste gå en utbildning framtagen av regionens ambulansbolag, och säkerhetsrutinerna innehåller flera steg för att minimera smittrisken. Ingen direktkontakt med kunden är tillåten och handskar och sprit ska användas enligt särskilda anvisningar.

– Taxi Stockholm har till och med sagt att om det kommer fram att någon inte följer säkerhetsrutinerna så får de inte köra på uppdraget mer, säger Olivera Pobra.

Folkhälsomyndigheten har undersökt vilka yrkesgrupper som löper störst risk att drabbas av covid-19. Högst upp ligger taxiförare som har 4,8 gånger högre relativ risk att drabbas, jämfört med snittet av alla som konstaterats sjuka. Taxichaufförerna är tätt följda av pizzabagare och förare av buss och spårvagn. Olivera Pobra är inte förvånad.

– Jag önskar att jag fått en nyhet som jag blivit förvånad av. Nu visar det sig att det vi sagt stämt hela tiden.

–  Sen är det olyckligt att vi ha hamnat i en situation där vi och arbetsgivarna inte kan vara på samma sida. På Taxi Stockholm har ekonomin fåt styra allt för ofta. De låter bara åkarna ha vissa sorters plexiglas som ser ut på rätt sätt. I stället för att tillåta fler billigare varianter som i alla fall jag hade gått med på ur säkerhetssynpunkt. Det här handlar inte om att det är för varmt eller för kallt på en arbetsplats utan om något som dödar, då kan man släppa prestigen.

Folkhälsomyndighetens undersökning utgår från data som samlats in mellan 13 mars och 27 maj. Här kan du läsa Folkhälsomyndighetens undersökning.

Kör du taxi och hanterar coronatester. Känner du dig säker? Mejla reportern på john.antonsson@transportarbetaren.se och berätta om din arbetssituation!

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

  1. Ensla Ken:
    29 juni, 2020

    Tycker det är skamligt att taxibolagen inte varit transparanta med informationen, de vet om att förare drabbats, samt genomfört preventiva åtgärder snabbare. Skäms!
    Att de sedan trummar sig på bröstet att de lyckats få till avtal att köra Covid-19 tester, med större risk för förare, är beklämmande.
    Låt endast förare som har antikroppar (haft Covid-19) köra dessa tester, många förare befinner sig därtill i riskgruppen och statistiken omfattar inte förare över 65år, så antalet är många fler.

  2. "Bosse":
    26 juni, 2020

    Tusen tack. Nu fick vi det många inom taxinäringen misstänkt länge - en bekräftelse på att förarna är utsatta i dessa covid-19-tider.

Lästips:

Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Gul Sverige-taxi på Stockholmsgata

17 får gå när växeln flyttar

Taxi. Cabonline stänger sin taxibokning i Sundsvall. Växeln flyttar till Lettland – all personal har varslats om uppsägning vid arbetsplatsen.

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."

Lastbil på vinterväg, Umeå. Foto: Scandphoto/Shutterstock

Så vill Trafikverket undvika förra årets snökaos på vägarna

Trafik. En ny dygnetrunt-funktion för drift och underhåll som gör att Trafikverket kan handla direkt, utan dröjsmål. Det finns med i myndighetens nya handlingsplan med åtgärder för att förebygga en upprepning av vinterkaoset på landets vägar.

Avtal 2025

”Jag längtar efter att få gå ner till heltid”

Miljö. Det hettade till kring arbetstidsförkortning och bättre arbetsmiljö när Transportarbetareförbundets miljöarbetare samlades till avtalsråd om ett nytt kollektivavtal. ”Jag kör slam- och spolbil i Norrbotten och längtar till den dag jag får gå ner till heltid", uttryckte sig Tommy Öhrwall.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.