Ferbe är fackens utsända till Iran
Samarbete som mål. En statsminister och en handelsminister, flera myndighetsfolk, uppåt 20 svenska storföretag – och en representant för de svenska facken – åker till Iran. Det handlar om handel och samarbete med ett land där fackföreningsfolk sitter fängslade. – Hoppas jag får en chans att träffa representanter för de fria fackföreningarna, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall och LO-fackens utsända till Iran.
I morgon, fredag, lyfter planet från Arlanda. Anders Ferbe ingår i den delegation som leds av statsminister Stefan Löfven. Inbjudan till denna weekendtripp kommer från president Hassan Rouhani.
– Det är viktigt att få en inblick i situationen för arbetare och lägre tjänstemän i ett land som Iran, säger Anders Ferbe.
Utrikespolitiska institutet beskriver Iran som en religiös diktatur där oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. Och i oppositionen inräknas de fackförbund som inte är knutna till regimen.
När representanterna för företag som Scania, Volvo, ABB och Ericsson reser dit tillsammans med de svenska ministrarna handlar det om att bygga upp förbindelser som kan resultera i affärer. När LO kan skicka med Anders Ferbe finns det andra syften:
– Jag hoppas att det finns en möjlighet att träffa folk från de fria fackföreningarna utan att de drabbas när vi åker därifrån. Men man kan inte vara nog försiktig när det gäller fackföreningsfolk i totalitära stater.
Ett andra motiv för Anders Ferbes deltagande är att få i gång en dialog med de svenska investerare som är beredda att satsa på Iran.
– Jag utgår från att de kommer att behandla anställda i Iran på samma sätt som de gör i Sverige och andra demokratiska länder.
Han kommer också att medverka i ett rundabordssamtal med bland annat Iraks premiärminister. Temat är kvinnans ekonomiska ställning.
– Jag kommer att prata ur ett fackligt perspektiv, säger Anders Ferbe. Det handlar om vikten av lika villkor och jämställdhet på arbetsplatserna, men också i landets välfärdssystem.
Saied Tagavi är projektledare i den fackliga plattform som engagerar sig och sprider kunskap om situationen i Iran. Till vardags kör han taxi och är därtill engagerad på flera nivåer i Transport.
– Jag är emot isolering av diktaturer. Det är viktigt att ha kontakter och ställa krav på regimerna, säger han inför den svenska delegationens Iranresa.
Själv tvingades han lämna Iran 1965. I dag kräver han och den fackliga plattformen att alla fackliga ledare ska friges från fängelserna.
– Vi vädjar till dem som ingår i den svenska delegationen att vara observanta. Och jag har meddelat kamraterna i Iran att de själva måste avgöra hur de kan träffa svenskarna på ett säkert sätt.