Ferbe är fackens utsända till Iran

Samarbete som mål. En statsminister och en handelsminister, flera myndighetsfolk, uppåt 20 svenska storföretag – och en representant för de svenska facken – åker till Iran. Det handlar om handel och samarbete med ett land där fackföreningsfolk sitter fängslade. – Hoppas jag får en chans att träffa representanter för de fria fackföreningarna, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall och LO-fackens utsända till Iran.

I morgon, fredag, lyfter planet från Arlanda. Anders Ferbe ingår i den delegation som leds av statsminister Stefan Löfven. Inbjudan till denna weekendtripp kommer från president Hassan Rouhani.

– Det är viktigt att få en inblick i situationen för arbetare och lägre tjänstemän i ett land som Iran, säger Anders Ferbe.

Utrikespolitiska institutet beskriver Iran som en religiös diktatur där oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. Och i oppositionen inräknas de fackförbund som inte är knutna till regimen.

När representanterna för företag som Scania, Volvo, ABB och Ericsson reser dit tillsammans med de svenska ministrarna handlar det om att bygga upp förbindelser som kan resultera i affärer. När LO kan skicka med Anders Ferbe finns det andra syften:

– Jag hoppas att det finns en möjlighet att träffa folk från de fria fackföreningarna utan att de drabbas när vi åker därifrån. Men man kan inte vara nog försiktig när det gäller fackföreningsfolk i totalitära stater.

Ett andra motiv för Anders Ferbes deltagande är att få i gång en dialog med de svenska investerare som är beredda att satsa på Iran.

– Jag utgår från att de kommer att behandla anställda i Iran på samma sätt som de gör i Sverige och andra demokratiska länder.

Han kommer också att medverka i ett rundabordssamtal med bland annat Iraks premiärminister. Temat är kvinnans ekonomiska ställning.

– Jag kommer att prata ur ett fackligt perspektiv, säger Anders Ferbe. Det handlar om vikten av lika villkor och jämställdhet på arbetsplatserna, men också i landets välfärdssystem.

Saied Tagavi är projektledare i den fackliga plattform som engagerar sig och sprider kunskap om situationen i Iran. Till vardags kör han taxi och är därtill engagerad på flera nivåer i Transport.

– Jag är emot isolering av diktaturer. Det är viktigt att ha kontakter och ställa krav på regimerna, säger han inför den svenska delegationens Iranresa.

Själv tvingades han lämna Iran 1965. I dag kräver han och den fackliga plattformen att alla fackliga ledare ska friges från fängelserna.

– Vi vädjar till dem som ingår i den svenska delegationen att vara observanta. Och jag har meddelat kamraterna i Iran att de själva måste avgöra hur de kan träffa svenskarna på ett säkert sätt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

Att bo är i högsta grad en klassfråga

Krönika Marknadshyror skrämmer skiten ur mig. För vår lilla trea i en förort till Stockholm betalar vi, i skrivande stund, 9 574 svenska riksdaler i månadshyra. När vi flyttade in 2009 var det en så kallad nyproduktion.

Transportare utanför ryska ambassaden. Foto: Kristina Sjöberg

”Stoppa Putins krig!”

Kriget i Ukraina. För femte onsdagen i rad samlades människor utanför ryska ambassaden i Stockholm för att demonstrera mot Rysslands krig i Ukraina. På plats fanns Svenska Transportarbetareförbundet med flaggor och banderoll.

Från och med den 1 december måste dubbfria vinterdäck vara märkta med den särskilda symbolen alptopp/snöflinga.

Skärpta krav för vinterdäck

Trafik. Från och med den 1 december i år gäller nya, hårdare krav för godkänd klassning som vinterdäck.

Stopp för dieseldrivna taxibilar i Oslo

Klimat. Från och med den 1 november 2024 tillåts bara eldrivna taxibilar i Oslo, rapporterar nättidningen Taxiidag.se. Som jämförelse kan nämnas de kritiska rösterna om en miljözon i Stockholm, ett begränsat område i innerstan där bara el-, bränslecells- och gasfordon är tillåtna.

Avtal 2025

Uppdrag: Välja avtalskrav

Miljöarbete/tidningsbud. Högre lön och kortare arbetstid. Och märket, märket, märket. Under två novemberdagar samlas Transport för ett fjärde tillfälle för avtalsråd. Förutom avtalskrav diskuterades också möjligheter och svårigheter när förbundet valt att ställa sig utanför LO-samordningen.

Miljöarbetare dog på jobbet

Arbetsmiljö. En miljöarbetare på Renova dog under sitt arbetspass onsdagen den 20 november. Hans bortgång sörjs av kollegor och fackliga kamrater.

Avtal 2025
Vuxna människor sitter vid bord efter varandra i en föreläsningssal.

Villkor för framtidens yrke och bransch

Bevakning. Det ökade säkerhetsläget i världen och i Sverige har ökat både säkerhetsföretag och antalet anställda. På Transports tredje avtalsråd diskuterades hur branschen kan bli attraktiv, både för redan anställda och för att locka nya.

Rederi stämmer Transport i AD

Arbetsdomstolen Ett rederi anklagar Transport för att ha utfört en olovlig stridsåtgärd. Facket nekar. Arbetsdomstolen får avgöra i frågan.

DO: Åkeri åldersdiskriminerade 34-åring

Arbetsrätt. Den arbetssökande mannen fick besked att han var för gammal för transportföretagets traineeprogram. Nu begär Diskrimineringsombudsmannen (DO) 75 000 kronor i ersättning för åldersdiskriminering.

Bolt slipper arbetsgivaransvar

Plattformsarbete. Det blir ingen prövning av om Bolt som arbetsgivare har ansvar för matbudens arbetsmiljö. Högsta Förvaltningsdomstolen beviljade inte Arbetsmiljöverkets ansökan.

Råttor utmanar hamn- och flygsmugglare

Flyg/Hamn. Gambiska jättepåsråttor har tidigare lärt sig sniffa upp både minor och utbrott av tbc. Nu tränar forskare råttorna för att de ska kunna avslöja smuggling av värdefulla djurdelar på flygplatser och i stora hamnar.

Forskning för bättre arbetsmiljö för lastbilsförare

Åkeri. Transportarbetareförbundet bidrar med 45 000 dollar, knappt 500 000 svenska kronor, till ett amerikanskt forskningsprojekt kring social hållbarhet och arbetsmiljö för lastbilschaufförer och andra yrkesgrupper.

Utbilda chaufförer om riskerna med gasfordon föreslår utredning

Serviceresor. Det är nödvändigt att se över reglerna vid besiktning av gasfordon. Yrkesförare skulle också behöva utbildning för att bli medvetna om riskerna. De slutsatserna drar räddningstjänsten i sin utredning efter att tre färdtjänstbussar exploderat.