Ferbe är fackens utsända till Iran

Samarbete som mål. En statsminister och en handelsminister, flera myndighetsfolk, uppåt 20 svenska storföretag – och en representant för de svenska facken – åker till Iran. Det handlar om handel och samarbete med ett land där fackföreningsfolk sitter fängslade. – Hoppas jag får en chans att träffa representanter för de fria fackföreningarna, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall och LO-fackens utsända till Iran.

I morgon, fredag, lyfter planet från Arlanda. Anders Ferbe ingår i den delegation som leds av statsminister Stefan Löfven. Inbjudan till denna weekendtripp kommer från president Hassan Rouhani.

– Det är viktigt att få en inblick i situationen för arbetare och lägre tjänstemän i ett land som Iran, säger Anders Ferbe.

Utrikespolitiska institutet beskriver Iran som en religiös diktatur där oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. Och i oppositionen inräknas de fackförbund som inte är knutna till regimen.

När representanterna för företag som Scania, Volvo, ABB och Ericsson reser dit tillsammans med de svenska ministrarna handlar det om att bygga upp förbindelser som kan resultera i affärer. När LO kan skicka med Anders Ferbe finns det andra syften:

– Jag hoppas att det finns en möjlighet att träffa folk från de fria fackföreningarna utan att de drabbas när vi åker därifrån. Men man kan inte vara nog försiktig när det gäller fackföreningsfolk i totalitära stater.

Ett andra motiv för Anders Ferbes deltagande är att få i gång en dialog med de svenska investerare som är beredda att satsa på Iran.

– Jag utgår från att de kommer att behandla anställda i Iran på samma sätt som de gör i Sverige och andra demokratiska länder.

Han kommer också att medverka i ett rundabordssamtal med bland annat Iraks premiärminister. Temat är kvinnans ekonomiska ställning.

– Jag kommer att prata ur ett fackligt perspektiv, säger Anders Ferbe. Det handlar om vikten av lika villkor och jämställdhet på arbetsplatserna, men också i landets välfärdssystem.

Saied Tagavi är projektledare i den fackliga plattform som engagerar sig och sprider kunskap om situationen i Iran. Till vardags kör han taxi och är därtill engagerad på flera nivåer i Transport.

– Jag är emot isolering av diktaturer. Det är viktigt att ha kontakter och ställa krav på regimerna, säger han inför den svenska delegationens Iranresa.

Själv tvingades han lämna Iran 1965. I dag kräver han och den fackliga plattformen att alla fackliga ledare ska friges från fängelserna.

– Vi vädjar till dem som ingår i den svenska delegationen att vara observanta. Och jag har meddelat kamraterna i Iran att de själva måste avgöra hur de kan träffa svenskarna på ett säkert sätt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

Att bo är i högsta grad en klassfråga

Krönika Marknadshyror skrämmer skiten ur mig. För vår lilla trea i en förort till Stockholm betalar vi, i skrivande stund, 9 574 svenska riksdaler i månadshyra. När vi flyttade in 2009 var det en så kallad nyproduktion.

Transportare utanför ryska ambassaden. Foto: Kristina Sjöberg

”Stoppa Putins krig!”

Kriget i Ukraina. För femte onsdagen i rad samlades människor utanför ryska ambassaden i Stockholm för att demonstrera mot Rysslands krig i Ukraina. På plats fanns Svenska Transportarbetareförbundet med flaggor och banderoll.

Den första svenska bussen körde i Stockholm i juli 1899. Den testades senare under året på linjen Tegnérgatan-Roslagstull.

Första svenska bussen blev ett bullrande fiasko

Årsdagar. Nu är det 125 år sen Sverige fick den allra första motordrivna bussen. Det blev ett superfiasko som hördes flera kvarter. Daimlers nya heta modell fick öknamnet ”bullerbussen”.

Helsingborgs containerhamn

Hamnarbetare dömd för kokainsmuggling

Hovrättsdom. Tingsrättens dom för kokainsmuggling i Helsingborgs hamn har fastställts av hovrätten. Straffet för den man som dömdes till åtta år i fängelse skärps till nio år. Hamnarbetaren och den andra mannen döms till vardera två år.

Genrebild tidningsbud

Fortsatta neddragningar för tidningsbud

Tidningsbud. De svarta fläckarna där tidningen har blivit allt fler under årets första halvår. På många håll i landet har det lett till uppsägningar.

Transport stämmer bussföretag

Arbetsrätt. Ett bussföretag sa upp en chaufför utan att förhandla med facket. Nu stäms bolaget för brott mot medbestämmandelagen.

Det är oklart vad just den här Mercedesen väger. Vad vi vet är att den går på el.

Färdskrivare slopas för miljöfordon upp till 7,5 ton

Trafik. Regeringen har beslutat att slopa krav på kör- och vilotider samt färdskrivare på vissa miljövänliga lastbilar som väger upp till 7,5 ton. Samtidigt ska vissa b-kortsförare kan få köra klimatvänliga fordon som väger upp till 4,25 ton. Transport är kritiskt och kallar ändringarna en trafikfara.

Kvinnlig student framför bild på lastbil, Transport avdelning 5:s stipendiat

Linda knep ett av stipendierna

Pris. ”En glad och positiv kamrat, som vill att alla ska lyckas & må bra, med sin aura sprider hon lycka.” Med den motiveringen, från klasskamraterna på fordons- och transportprogrammet i Vallentuna, knep Linda Berneklint ett av årets stipendier.

Kvinnlig lasstbilschaufför i förarhytten

Arbetsskadorna fortsätter öka

Arbetsmiljö. Kvinnliga yrkesförare har en förhöjd risk att skada sig allvarligt på jobbet. I en rapport från Afa Försäkring är siffrorna dystra.

Knallrosa Matbudsväska med Foodoras loggga på träbänk i Stockholms innerstad.

Livsmedel körs med sämre lönevillkor

Åkeri. Coop Gotland är nästa företag på tur att börja köra ut mat med Foodora, i stället för traditionella åkerier. – Deras villkor är inte nära det som transportavtalet ger, säger Mats H Andersson, ombudsman på Transport.

Minigasbussarna som exploderade

Teknik. En minigasbuss i Nybro och två i Västervik som använts till service­resor spontanexploderade. Sedan kallades militären in.

Transports ombudsman Peter Åkesson varnar: All stöld är saklig grund för avsked.

Stöld på jobbet skäl för avsked

Bensinmack. Ibland börjar det med en glass, en hamburgare eller en dricka. Sen kan det övergå till snus och cigaretter. Efter upprepade fall av stölder på bensinstationer i Göteborgsområdet varnar ombudsman Peter Åkesson: Stjäl aldrig på jobbet. Det är saklig grund för avsked!

Man delar ut ett flygblad genom sidorutan till en taxichaufför.

Facket stämmer stort taxibolag

Taxi. Telepass har på ett ­förslaget sätt försökt runda kollektivavtalet för att slippa betala ut övertidsersättning. Det anser Transport som drar taxibolaget till Arbetsdomstolen.

Avtal 2023
Gummiverkstad med däck staplade i förgrunden. En man står och jobbar framför en bil längre in i lokalen.

Det blev inget nytt avtal om arbetstid

Gummiarbetare. Det blir inga nya villkor om arbetstider i gummiverkstadsavtalet. Överenskommelsen föll efter att medlemmarna sagt sitt.