Ferbe är fackens utsända till Iran

Samarbete som mål. En statsminister och en handelsminister, flera myndighetsfolk, uppåt 20 svenska storföretag – och en representant för de svenska facken – åker till Iran. Det handlar om handel och samarbete med ett land där fackföreningsfolk sitter fängslade. – Hoppas jag får en chans att träffa representanter för de fria fackföreningarna, säger Anders Ferbe, ordförande i IF Metall och LO-fackens utsända till Iran.

I morgon, fredag, lyfter planet från Arlanda. Anders Ferbe ingår i den delegation som leds av statsminister Stefan Löfven. Inbjudan till denna weekendtripp kommer från president Hassan Rouhani.

– Det är viktigt att få en inblick i situationen för arbetare och lägre tjänstemän i ett land som Iran, säger Anders Ferbe.

Utrikespolitiska institutet beskriver Iran som en religiös diktatur där oppositionen tystas brutalt med fängelse, tortyr, spöstraff eller avrättning. Och i oppositionen inräknas de fackförbund som inte är knutna till regimen.

När representanterna för företag som Scania, Volvo, ABB och Ericsson reser dit tillsammans med de svenska ministrarna handlar det om att bygga upp förbindelser som kan resultera i affärer. När LO kan skicka med Anders Ferbe finns det andra syften:

– Jag hoppas att det finns en möjlighet att träffa folk från de fria fackföreningarna utan att de drabbas när vi åker därifrån. Men man kan inte vara nog försiktig när det gäller fackföreningsfolk i totalitära stater.

Ett andra motiv för Anders Ferbes deltagande är att få i gång en dialog med de svenska investerare som är beredda att satsa på Iran.

– Jag utgår från att de kommer att behandla anställda i Iran på samma sätt som de gör i Sverige och andra demokratiska länder.

Han kommer också att medverka i ett rundabordssamtal med bland annat Iraks premiärminister. Temat är kvinnans ekonomiska ställning.

– Jag kommer att prata ur ett fackligt perspektiv, säger Anders Ferbe. Det handlar om vikten av lika villkor och jämställdhet på arbetsplatserna, men också i landets välfärdssystem.

Saied Tagavi är projektledare i den fackliga plattform som engagerar sig och sprider kunskap om situationen i Iran. Till vardags kör han taxi och är därtill engagerad på flera nivåer i Transport.

– Jag är emot isolering av diktaturer. Det är viktigt att ha kontakter och ställa krav på regimerna, säger han inför den svenska delegationens Iranresa.

Själv tvingades han lämna Iran 1965. I dag kräver han och den fackliga plattformen att alla fackliga ledare ska friges från fängelserna.

– Vi vädjar till dem som ingår i den svenska delegationen att vara observanta. Och jag har meddelat kamraterna i Iran att de själva måste avgöra hur de kan träffa svenskarna på ett säkert sätt.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Nobelpristagare om framtidens arbetsmarknad

Ekonomi. Kunskap är makt också när det gäller automation och AI. Det var ett av budskapen från Nobelpristagaren Daron Acemuglo till fackföreningsrörelsen när han dagen efter prisutdelningen talade inför en fullsatt sal på ABF-huset i Stockholm.

Global utblick från LO-borgen

Internationellt. Majoriteten av världens länder hindrar i dag människor att gå med i en fackförening. Och när demokratin trängs tillbaka blir facken måltavla. Men det finns också positiva exempel i världen på stärkt facklig närvaro, visar en ny rapport från LO.

Alexandra Einerstam. Foto: Kamilla Kvarntorp

Att bo är i högsta grad en klassfråga

Krönika Marknadshyror skrämmer skiten ur mig. För vår lilla trea i en förort till Stockholm betalar vi, i skrivande stund, 9 574 svenska riksdaler i månadshyra. När vi flyttade in 2009 var det en så kallad nyproduktion.

Flera krav på Renova efter dödsolycka

Arbetsmiljö. Renova måste ha bättre rutiner och instruktioner. Det är några av de krav som Arbetsmiljöverket ställer på företaget efter den arbetsplatsolycka där Lars-Ingemar Krook omkom förra året.

Det våras för miljözonen

Trafikpolitik. Efter flera turer i domstol har förvaltningsdomstolen sagt ja till att införa en miljözon i centrala Stockholm. Om det går enligt plan görs det nu i vår.

Lastbil på väg

Polisen fokuserar på yrkestrafik

Vägtrafik. Den här veckan pågår en av Polisens trafikveckor. Det betyder extra fokus på kontroll av yrkestrafiken i hela landet.

Skattefusk för 100 miljoner kronor inom åkeribranschen

Åkeri. Totalt 100 miljoner kronor som skulle ha betalats in i skatt. Det upptäckte Skatteverket när man kontrollerade landets åkerier under 2021 till och med 2024. Lejonparten gäller fusk och fel kring löner och arbetsgivaravgifter som inte redovisats.

Regeringen: Strängare regler för arbetslösa

Arbetslöshet. (UPPDATERAD) Stramare regler och hårdare sanktioner för den som inte följer reglerna. Den inriktningen på arbetslöshetsförsäkringen annonserar regeringen. "Trist, men inte oväntat att regeringen fokuserar på att misstänkliggöra arbetslösa som arbetsovilliga och smitare."

Uppdrag Transportombud
Linnea Hammarqvist, Patrik Nilsson och Ida Hallberg utanför Scania där Avarn Security tog över bevakningsuppdraget sommaren 2024. Och där Ida klev in som Transportombud. Foto: Lilly Hallberg

Fackets ombud på golvet

Fackligt arbete. Till Ida Hallberg vände sig kollegorna med förtroende i en turbulent tid. Som ombud tog hon frågor vidare direkt, kom tillbaka med info. Och skapade närhet till facket på arbetsplatsen.

Arbetsförmedlingen Malmö

Nu ökar varslen inom transportbranschen

Arbetslöshet. I december ökade antalet inskrivna på Arbetsförmedlingen. Samtidigt pekar varselsiffrorna inom transportområdet kraftigt uppåt.

Tydliga rutiner krävs för säkra gripanden

Bevakning. I början av december 2024 avled en väktare, som anslöt för att hjälpa två ordningsvakter vid ett krogbråk i Gamla stan i Stockholm. Omständigheterna kring hans död är oklara och utreds. Men hur bör man som väktare agera i liknande situationer?

Miljöarbetare bra på att stoppa jobb vid halka

Arbetsmiljö. I januari har det varit flera fall med svår halka runtom landet. I flera kommuner har villaägare ilsknat till då soporna inte hämtats i tid. Men det finns ett skäl till att sopbilarna har stått still.

The Course Starting Point

Utbildning. Här börjar det – Startpunkten på engelska är en chans för fler att få en introduktion till den egna fackföreningen.