Fett fläskig rock

Månadens medlem. Är det någon som har en säckpipa som ligger och skräpar? Det kliar i fingrarna på terminalarbetaren Ludwig Eriksson att ge sig i kast med det ”sjukt häftiga” instrumentet. Tills vidare spelar han gitarr i sina bägge hårdrockband.

Ludde, som han allmänt kallas, har inte lyckats komma över någon säckpipa än, men snart så… När han växte upp fanns det både piano och gitarr att fingra på där hemma. 13 år gammal fick han sin första egna gitarr. Ludde var fast.

Vi träffas i en sommarstängd fritidslokal på söder i Stockholm en torsdagskväll. Ludde berättar att han funderar på att ge sig in i ”mandolinsvängen” också. Han ställer ner elgitarren på golvet i fikahörnan, drar av sig den bruna luvan till jackan och skakar ut sin långa blonda vikingakalufs. Håret når lite längre än det ljusa skägget under den piercade underläppen och ringen i ögonbrynet.

Det här är Two the gallows replokal, Ludde har nyligen gått med i bandet. Från början var han konfunderad över deras repertoar. Han räknar upp ”döds” (death metal), lite techno och lite new metal.

– Jag vete fan, det är alla slag, en massa toner. Egentligen har jag svårt för en del av den här musiken, men ju mer jag lyssnar, desto bättre blir den. Det är kul att börja med något nytt, lära sig nya saker. Det blir som en nytändning.

Bas och trumma letar sig ut från spellokalen, trots den stängda dörren. Ludde är lite sen från jobbet på Schenkers terminal vid Arlanda stad efter ännu en stressig dag. Därför har halva gänget redan dragit i gång. Snart ska killarna släppa en egen platta med fyra låtar. Skivan är inspelad hos sångaren och i en hyrd studio. Ludde ska göra reklam för den på Stockholmsklubben Roclos där han extraknäcker som DJ, diskjockey, men releasepartyt blir längre norrut. Kostnaden slantar killarna ur egna fickor, skulle det bli någon vinst blir det en gemensam vända till krogen. Planerna dras upp senare under kvällen, i väntan på bussen hem.

Sitt första band Two the gallows har Ludde försökt döpa om sedan starten. Efter fem år har han fortfarande inte fått gehör. Det gänget repar i Stockholmsförorten Bagarmossen, också där gratis. Tur, eftersom Luddes plånbok är slank efter sommarens obligatoriska rockkonserter. Gitarren behöver också repareras.

– Min första låt var en bluestolva. Jag börjar bli rätt bra på den nu, säger han och skrattar.

Musikskolan var inget för Ludde, inte skolan över huvud taget. Han lyssnade och härmade, fick kontakt med en ”snubbe”, som gav honom privatlektioner.

– Vi spelade hårdrock. Han lärde mig mycket om teori och skalor och så fick jag bra tips på fingerövningar.

Svaret på frågan om Luddes starka sida på gitarren kommer snabbt:

– Jag gillar fläsk, att man fläskar. Gibsongitarrer, som jag har nu, ger fläskigt ljud med rätt förstärkare. Det är coolt fylligt sound, en rund ton, men aggressiv. Allt finns där, diskant och bas.

Ludde och kompani har spelat på en lång rad klubbar och krogar i Stockholm, på Stampen till exempel och Fryshuset klubben. Viktigast är att ljudet är bra.

– Fast det är det i princip aldrig. Först fixar man till det, men sen kommer ljudteknikerna. De har en förmåga att ställa om och ändra allting efter sitt eget huvud. Det blir aldrig bra, men de skiter i vad man säger.

Hans band är inte känt, konstaterar Ludde frankt. Men det spelar ingen roll. På spelningarna blir det alltid fullt eftersom hela gänget har mycket polare och kompisarna drar med sig sina kompisar.

Ludde komponerar egna låtar, men skriver aldrig noter. De gör ingen glad. Ofta sitter han bara lirar och fastnar för något han spinner vidare på. När han lagt huvudet på kudden brukar ljudslingorna komma. Då måste han upp igen och träna in stycket, så att det fastnar.

Ludde funderar och säger:

– Att spela är som meditation, avslappnande. Man måste fokusera till hundra procent. Det är kul att skapa någonting och om folk gillar det är det en extra bonus. Utan musik skulle jag inte överleva.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Taxitomten Zyaa Nasser. Foto: Privat

Taxitomten tar sitt uppdrag på stort allvar

God jul! På julafton jobbar taxiföraren Zyaa Nasser som tomte. För honom är det en höjdpunkt på året. – Jobbet gör så många glada, jag dör för det här jobbet, säger han.

Månadens klubb
Den nybildade Transportklubben på Frigoscandia i Helsingborg. Foto: Alexander Malmqvist

Gammal fackklubb i ny kostym

Helsingborg. Det fackliga är också en färskvara. När Frigoscandia gick över från Handels lageravtal till transportavtalet var det angeläget att snabbt få i gång arbetet med en ny klubb.

Månadens medlem
Danijel Kovacic, uniformsklädd och klar för nästa flygning.

”Folk älskar jobbet men har inte råd att stanna kvar”

Flyg. Högt ovan molnen har flygvärden Danijel Kovacic upplevt både frierier, svimningar, magsjuka och en misstänkt hjärtinfarkt. Jobbet är fantastiskt, tycker han, men pandemin kom med sänkt lön och sämre arbetsvillkor. Därför engagerade han sig fackligt.

Månadens ungdomssatsning
Pea Olsson, Tobias Nilsson och Linus Gustavsson spelar Coup på avdelningskontoret i Borlänge.

Avdelning 88 testar nya grepp

Fackligt arbete. Spel och pizza. Det är Transport i Dalarnas recept för att sänka tröskeln till facket.

Hallå där!

Staffan Törnqvist

... tidigare skyddsombud på Avarn som har vunnit LO Stockholms pris som årets skyddsombud.

Månadens medlem
Pea Olsson med kompisen och kallblodstravaren Frost vid travgården, där hon hjälper till med skötsel och träning av hästarna. Foto: Justina Öster

Hästar och facket får Pea att må bra

Glädjeämnen. – Jag har fått jättemånga kompisar via facket. Och hästarna hjälpte mig komma tillbaka efter att jag gått in i väggen, säger taxiföraren Pea Olsson.

Månadens medlem
Jonna Grip. Foto: Justina Öster

”Det är kul att gå på möten”

Fackligt arbete. ”Vi kommer från Transport”. ”Jaha, vad ska ni frakta för något då?” Så kan det låta när Jonna Grip ger sig ut för att prata fackliga frågor på mackar.

Månadens seniorer
Pensionärssektionen i Örebro.

”Ge oss mer inflytande i Transport!”

Örebro. Pensionärssektionen i Örebro gör ett dubbelt upprop: Hallå, var är ni alla pensionärer som jobbat i Transports branscher? Hallå förbundet, lyft våra frågor och ge oss mer inflytande!

Hallå där!
Fredrik Cederlöw, flygttekniker och silvermedaljör i yrkes-VM. Foto: World Skills Sweden

Fredrik Cederlöw

…flygtekniker och silvermedaljör i Yrkes-VM i Lyon. Hur känns det nu, några veckor efter silvermedaljen?

Arbets-liv
Sofie Norén och Carina Olin träffar Transportarbetaren hemma hos Sofie i Blentarp.

Sofie och Carina startar nätverk för arbetslösa

Arbetslöshet. Carina och Sofie blev vänner genom facket. Nu är de arbetslösa och vill samla fler i samma situation. För att lyfta de problem och svårigheter de står inför.

Månadens medlem

Taxitelefonisten som kör droska när han är ledig

Kombinera jobb. Nils Lundgren är taxitelefonist, under de lediga veckorna jobbar han ­extra med att köra taxi. "Det är som att välja vilket av sina barn man älskar mest, det går inte. Jobben är så olika och jag älskar båda."