Fett fläskig rock

Månadens medlem. Är det någon som har en säckpipa som ligger och skräpar? Det kliar i fingrarna på terminalarbetaren Ludwig Eriksson att ge sig i kast med det ”sjukt häftiga” instrumentet. Tills vidare spelar han gitarr i sina bägge hårdrockband.

Ludde, som han allmänt kallas, har inte lyckats komma över någon säckpipa än, men snart så… När han växte upp fanns det både piano och gitarr att fingra på där hemma. 13 år gammal fick han sin första egna gitarr. Ludde var fast.

Vi träffas i en sommarstängd fritidslokal på söder i Stockholm en torsdagskväll. Ludde berättar att han funderar på att ge sig in i ”mandolinsvängen” också. Han ställer ner elgitarren på golvet i fikahörnan, drar av sig den bruna luvan till jackan och skakar ut sin långa blonda vikingakalufs. Håret når lite längre än det ljusa skägget under den piercade underläppen och ringen i ögonbrynet.

Det här är Two the gallows replokal, Ludde har nyligen gått med i bandet. Från början var han konfunderad över deras repertoar. Han räknar upp ”döds” (death metal), lite techno och lite new metal.

– Jag vete fan, det är alla slag, en massa toner. Egentligen har jag svårt för en del av den här musiken, men ju mer jag lyssnar, desto bättre blir den. Det är kul att börja med något nytt, lära sig nya saker. Det blir som en nytändning.

Bas och trumma letar sig ut från spellokalen, trots den stängda dörren. Ludde är lite sen från jobbet på Schenkers terminal vid Arlanda stad efter ännu en stressig dag. Därför har halva gänget redan dragit i gång. Snart ska killarna släppa en egen platta med fyra låtar. Skivan är inspelad hos sångaren och i en hyrd studio. Ludde ska göra reklam för den på Stockholmsklubben Roclos där han extraknäcker som DJ, diskjockey, men releasepartyt blir längre norrut. Kostnaden slantar killarna ur egna fickor, skulle det bli någon vinst blir det en gemensam vända till krogen. Planerna dras upp senare under kvällen, i väntan på bussen hem.

Sitt första band Two the gallows har Ludde försökt döpa om sedan starten. Efter fem år har han fortfarande inte fått gehör. Det gänget repar i Stockholmsförorten Bagarmossen, också där gratis. Tur, eftersom Luddes plånbok är slank efter sommarens obligatoriska rockkonserter. Gitarren behöver också repareras.

– Min första låt var en bluestolva. Jag börjar bli rätt bra på den nu, säger han och skrattar.

Musikskolan var inget för Ludde, inte skolan över huvud taget. Han lyssnade och härmade, fick kontakt med en ”snubbe”, som gav honom privatlektioner.

– Vi spelade hårdrock. Han lärde mig mycket om teori och skalor och så fick jag bra tips på fingerövningar.

Svaret på frågan om Luddes starka sida på gitarren kommer snabbt:

– Jag gillar fläsk, att man fläskar. Gibsongitarrer, som jag har nu, ger fläskigt ljud med rätt förstärkare. Det är coolt fylligt sound, en rund ton, men aggressiv. Allt finns där, diskant och bas.

Ludde och kompani har spelat på en lång rad klubbar och krogar i Stockholm, på Stampen till exempel och Fryshuset klubben. Viktigast är att ljudet är bra.

– Fast det är det i princip aldrig. Först fixar man till det, men sen kommer ljudteknikerna. De har en förmåga att ställa om och ändra allting efter sitt eget huvud. Det blir aldrig bra, men de skiter i vad man säger.

Hans band är inte känt, konstaterar Ludde frankt. Men det spelar ingen roll. På spelningarna blir det alltid fullt eftersom hela gänget har mycket polare och kompisarna drar med sig sina kompisar.

Ludde komponerar egna låtar, men skriver aldrig noter. De gör ingen glad. Ofta sitter han bara lirar och fastnar för något han spinner vidare på. När han lagt huvudet på kudden brukar ljudslingorna komma. Då måste han upp igen och träna in stycket, så att det fastnar.

Ludde funderar och säger:

– Att spela är som meditation, avslappnande. Man måste fokusera till hundra procent. Det är kul att skapa någonting och om folk gillar det är det en extra bonus. Utan musik skulle jag inte överleva.

Vad tycker du? Kommentera gärna artikeln!

Vi tar gärna del av dina åsikter. Glöm inte att hålla god ton i din kommentar – personpåhopp, sexism, rasism eller osakligheter tolereras inte och kommer inte att publiceras. Redaktionen behöver en e-postadress där vi kan nå dig, den publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Lästips:

Christian Florin

…du och stuverikollegan Betim Bajrami i Göteborgs hamn har på tre veckor värvat 26 nya medlemmar till Transport.

Transportarbetarens logga

Uteslutning prövas i hovrätten

Juridik. Transports rätt att utesluta en medlem som politiskt aktivt arbetar mot förbundets mål ska avgöras av Svea hovrätt. På onsdag inleds rättegången.

Transportarbetarens logga

Uteslutning av SD-politiker uppe i rätten

Facket. Tingsrätten prövar Transports rätt att utesluta en sverigedemokratisk kommunpolitiker. I veckan hölls huvudförhandlingen i Stockholms rådhus. Den lastbilschaufför som stämt förbundet hävdar att fackets starka ställning gör uteslutningen lagvidrig.

Månadens klubb
Ordförande Christopher Vuori och ledamot Sanna Eklund, som också jobbar halvtid som ordförande i Transports avdelning 11, Gävle. Foto: Justina Öster

”Samtal är vårt starkaste verktyg”

Bevakning. Organisering och samtal med kollegorna som är utspridda på arbetsplatser runt om i Gävleborgs län. Att skapa en förståelse för vad facket är och gör. Det är grundbulten i den lokala Securitasklubbens arbete.

Hallå där!

Magnus Falk

…Transports EU-expert. Inför EU-valet uttryckte du oro för att maktbalansen skulle skifta i parlamentet. Hur blir det nu?

Månadens medlem
Vi möter Anamaria en ledig dag på ett café i Orminge centrum, nära hennes lägenhet.

Anamaria är med i Svenska Truckers

Åkeri. Anamaria Lara Sjögren har jobbat i åkeribranschen sedan hon tog studenten. Hon har just skrivit på för ytterligare två nya säsonger av Svenska Truckers. – Jag kollar inte själv längre, kan inte se mig själv på tv, säger hon.

Hallå där!
Anders Palmqvist från Transport avd 12 tar ekomot LOs Kulturpris från Susanna Gideonsson, avgående LO-ordförande. Foto: Lars Forsstedt

Anders Palmqvist

… på Transports Malmöavdelning 12 som på LO:s kongress fick ta emot ett av årets kulturpris för arbetet med arbetsplatsbibliotek och boklådor på medlemmarnas arbetsplatser. Hur var det?

Kultur
Pelle Filipsson framför sin arbetsplats: den tidigare industribyggnaden Strykjärnet, mitt i Motala ström, där Arbetets museum är inrymt sedan 1991.

De körde med order från Nazityskland

Krig & moral. Vinterkylan, den brända skogen efter slagen, stridsplanen och frågan vem man egentligen kör för – chaufförerna i den svenska lastbilskonvojen dras ned mot undergången. Pelle Filipssons roman Vägriddare bygger på faktiska händelser 1942 i fortsättningskrigets Finland.

Frida Bergström jobbar som miljöarbetare på Eskilstuna Strängnäs Energi och Miljö.

Ett lyft att byta från vårdjobb till miljöarbete

Mötet. Frida Bergström är fjärde generationens miljöarbetare och fackligt skyddsombud. På vinterhalvåret kombinerar hon arbetsmiljöarbetet med att hoppa in där det behövs, på sommaren kör hon en specialbyggd kärltvättsbil.

Hallå där!

Helena Wahlberg

…ADR-chaufför från Hallsberg som kör farligt gods i hela landet. Du brinner för att få till fler och bättre rastplatser för lastbilar. Varför är det så viktigt?

ArbetsLIV
Många lastbilschaufförer säger: Jag vet aldrig när jag kommer hem och så var det för mig också tidigare. Fast på ett litet åkeri var det inga problem med barnen, åkaren hade själv småbarn, säger Fredrik Lindby.

Fredrik vill vara chaufför OCH pappa

Livspusslet. – Kan inte kärringen hämta barnen? Det är den vanligaste frågan distributionsföraren Fredrik Lindby fått på sina lastbilsjobb. Han vill gärna veta när han kommer hem på kvällarna och inte missa barnens uppväxt.

Månadens medlem
Ulf Sundqvist tar gärna med sig systemkameran ut på promenad. ”Skapandet är roligt, att man ser mönster i omgivningen. De dyker upp för en”, säger han.

”Skyddsombud är roligaste uppdraget”

Bensinstation. Skövdesonen Ulf Sundqvist utbildade sig till bilmekaniker. Men lumpen förde honom till Stockholm, där han träffade sin Ann och fick jobb på bensinmack. Därifrån var klivet inte långt till Transport – och mormors bransch. Hon drev åkeri och fostrade sju barn.

Kultur
Fredrik ”Doktor lagom” Nyström är läkare i endokrinologi och professor i internmedicin vid Linköpings universitetssjukhus med över 30 års erfarenhet av att behandla patienter med viktproblem.

”Doktor lagom”: Träna aldrig mer än du behöver

Hälsa. Undvik att träna hårt, hoppa över frukosten och ta gärna ett glas rödvin till din sena middag. Det är några av råden som professorn och överläkaren Fredrik Nyström ger i sin pocketaktuella bok Radikalt lagom.

Månadens klubb
Fem sjättedelar av klubbstyrelsen, med ombudsman Annica Collstam i mitten. Från vänster: Daniel Norén, Adam Abdelraouf, Tobias Persson, Leon Antypas och Christer Svensson. (Saknas på bilden gör klubbens sekreterare Nor Zouaiter.)

Vägen framåt – dialog, inte krig

Lager. Det har varit på gång länge. Nu har nybildade klubben på Cevas lager i Brunna, norr om Stockholm, haft sitt första årsmöte. Att förbättra genom att själva organisera är en grundtanke på terminalen där Zalandos varor packas.